HRSK

Kazalište / Novosti

RADIONICA KAZALIŠNE IMPROVIZACIJE

Prva HSK dramska radionica u 2023. godini posvećena je improvizaciji. Radionica kazališne improvizacije bit će održana 25. i 26. ožujka 2023. u Karlovcu pod vodstvom redateljice i dramske pedagoginje Ive Srnec Hamer. Prijave su otvorene za sve zainteresirane do 23. 3. 2023., a više informacija o programu i prijavama pronađite u nastavku.

Opširnije
63. FESTIVAL KAZALIŠNIH AMATERA

Dragi kazališni entuzijasti, prijave za 63. FESTIVAL HRVATSKIH KAZALIŠNIH AMATERA su zatvorene. Pred nama su selekcije prijavljenih predstava diljem cijele Hrvatske, a odabrane skupine svoje će predstave igrati na Festivalu u Vodicama: 12. - 14. svibnja & 19. - 21. svibnja 2023. Više informacija i rok za selekcije pronađite u nastavku.

Opširnije
Upute za pisanje dramskog teksta

U nastavku pronađite više o formi drame i upute za pisanje dramskih tekstova s primjerima.

Opširnije
Održana dramska radionica: DRAMATIZACIJA I REŽIJA

Ovogodišnju HSK kazališnu sezonu završili smo dramskom radionicom pod nazivom "Od teksta do predstave: DRAMATIZACIJA I REŽIJA". Radionica je održana 12. i 13. studenoga 2022. u Velikoj dvorani Hrvatskog sabora kulture u Zagrebu pod vodstvom teatrologinje dr. sc. Sanje Nikčević i istaknute hrvatske redateljice Nine Kleflin. Radionica je realizirana uz materijalnu potporu Grada Zagreba.

Opširnije
16. MEĐUNARODNI FESTIVAL AMATERSKIH KAZALIŠTA U ČAKOVCU

Nagrađene kazališne skupine iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske odigrale su svoje kazališne uspješnice u Čakovcu na 16. Međunarodnom festivalu amaterskih kazališta. Festival je održan 23. i 24. rujna 2022. u Centru za kulturu Čakovec, a festivalski program ponudio je publici 3 izvrsne komedije.

Opširnije
ODRŽAN 1. FESTIVAL HRV. PUČKE DRAME

Hrvatska pučka drama dobila je svoj festival koji je svoje mjesto i izvrsno domaćinstvo pronašao na samom sjeveru Hrvatske, u prekrasnom Murskom Središću! Prvo izdanje Festivala hrvatske pučke drame uspješno je održano od 2. do 4. rujna 2022. u Centru za kulturu "Rudar" u kojem su izvrsne predstave uspješno odigrale kazališne skupine iz Retkovaca, Gornjeg Jesenja, Bjelovara, Šibenika, Žiškovca, Prološca, Viljeva, Kalinovca, Novog Marofa i Zeline.

Opširnije
ODRŽANA RADIONICA SCENSKI GOVOR I POKRET

Dramska radionica SCENSKI GOVOR I POKRET uspješno je održana 4. i 5. lipnja 2022. u Visokom. Pod vodstvom glumca Roberta Kurbaše polaznici su usavršavali svoje vještine scenskog iskaza. Radionica je realizirana u suorganizaciji sa Zajednicom KUU Varaždinske županije, KUD-om "Braća Radić" Visoko i Dramskom družinom Ozana.

Opširnije
DODJELOM NAGRADA ZAVRŠEN 62. FHKA U VODICAMA

Proglašenjem festivalskih nominacija i nagrada u nedjelju, 29. svibnja 2022. u Vodicama je završeno 62. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Nominacije i nagrade pripale su...

Opširnije
62. FHKA - najbolje predstave igraju u Vodicama

Čak 20 kazališnih skupina, više od 300 glumaca i kazališnih entuzijasta nastupit će u Vodicama na 62. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera. Tijekom dva svibanjska vikenda, 20. - 22. 5. te 27. - 29. 5. u Vodicama ćemo gledati najbolje hrvatske amaterske kazališne predstave iz gotovo svih krajeva Hrvatske, odabrane u selekciji za ovogodišnji Festival. U nastavku zavirite u program i dođite u Vodice🎭

Opširnije
Pod vedrim nebom i druge glume za školu i kaz. dobrovoljce

Zahvaljujući inicijativi g. Ivana Ivančana, Kazališna biblioteka HSK-a obogaćena je zbirkom "Pod vedrim nebom" (i druge glume za školu i kazališne dobrovoljce) koja objedinjuje 6 dramskih tekstova/igrokaza autora Andrije Ivančana (1902. – 1971.). Uvrštavanjem u Kazališnu biblioteku HSK-a dramski tekstovi ove vrijedne zbirke, izdane 1936. godine, dostupni su dramskim skupinama bez naknade za njihovo korištenje. Više o ovoj vrijednoj inicijativi namijenjenoj kazališnim amaterima i entuzijastima pročitajte u nastavku.

Opširnije
VRH