HRSK

Ples / Folklor / Novosti

Folklorna djelatnost u 2021.

Dragi ljubitelji folklorne umjetnosti i čuvari baštine,

u isčekivanju boljih mogućnosti za rad kulturno-umjetničkih udruga kao i u nadi uspješne realizacije još jedne plesne godine koja je pred nama, želimo vas informirati o važećim Pravilima Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, kao i najaviti organizaciju i sudjelovanje na seminarima za voditelje folklornih skupina u 2021.

Opširnije
SELEKCIJA ZA 27. SHFAIS

U nastavku pronađite osnovne informacije o selekciji za 27. SUSRET HRVATSKIH FOLKLORNIH ANSAMBALA I IZVORNIH SKUPINA koji planiramo održati u listopadu 2020. godine, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

 

Opširnije
25. SEMINAR FOLKLORA PANONSKE ZONE

Hrvatski sabor kulture Vas poziva na 25. Seminar folklora panonske zone koji će biti održan od 22. do 26. 8. 2020. u Vinkovcima u organizaciji Kulturnog centra Gatalinka. Seminar se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Vinkovaca. Prijave se primaju do 15. 8. 2020. na gatalinka@gatalinka.hr 

Opširnije
Održan webinar za voditelje dječjih folklornih skupina

Hrvatski sabor kulture uz financijsku potporu Ministarstva kulture organizirao je i drugi u nizu online  folklornih seminara s temom iz područja dječjeg folklornog stvaralaštva - „Metodička obrada sadržaja iz područja tradicijske kulture za rad u dječjim folklornim grupama“.


Opširnije
Online seminar za voditelje folklornih skupina

Ciklus online seminara i radionica, nastavljen je  folklornim seminarom „Kako voditi folklornu grupu“ koji je održan 1. - 3. 5. 2020. pod vodstvom prof. dr. sc. Enriha Merdića. Online seminar je bio namijenjen folklornim voditeljima, koreografima  i onima koji to žele postati. 

Opširnije
Natječaj za novo folklorno koreografsko djelo

Hrvatski sabor kulture uz financijsku potporu Ministarstva kulture i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije raspisuje Natječaj za novo folklorno koreografsko djelo namijenjeno folklornim skupinama Cilj je potaknuti istraživanja na terenu te oblikovanje građe za scenu. Rok za prijavu je 31. 10. 2020.

Ove godine na Natječaju za novo folklorno koreografsko djelo nije dodijeljena nagrada.

 

Opširnije
POZIV NA SUFINANCIRANJE NATJEČAJA ZA NOVU KOREOGRAFIJU

Hrvatski sabor kulture u svom mnogobrojnom članstvu okuplja i veliki broj folklornih amatera. Oni su organizirani u folklorne skupine, ansamble, kulturno-umjetnička društva i svoju tradicijsku baštinu predstavljaju na sceni. U želji da se potakne stvaranje novih koreografskih djela, Hrvatski sabor kulture osmislio je Natječaj kojim bi se, ovisno o financijskim sredstvima, nagradila 1 nova koreografija koja bi bila dostupna za korištenje svim članicama HSK bez naknade. 

Opširnije
Tiskan novi priručnik Narodna nošnja Požeštine-Biškupci

Iz tiska je izašao novi priručnik za rekonstrukciju Narodne nošnje Požeštine - Biškupci autorice Dubravke Matoković. To je 32. naslov u edicijama o narodnim plesovima i nošnjama Hrvatske u izdanju Hrvatskog sabora kulture. Svečana promocija održat će se 6.2.2020. u Gradskom muzeju Požega s početkom u 18.00 sati. Srdačno ste pozvani!

Opširnije
Folklorna djelatnost u 2020

Ljubitelji folklorne umjetnosti, organizatori županijskih smotri folklora i samostalnih pregledavanja i folklorni amateri, krećemo u novu sezonu čuvanja i prezentiranja folklorne baštine pa vas želimo informirati o važećim Pravilima susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, kao i najaviti organizaciju i sudjelovanje na seminarima za voditelje folklornih skupina u 2020. 

Opširnije
26. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

Već tradicionalni 26. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u organizaciji Hrvatskog sabora kulture posljednja dva vikenda u listopadu predstavit će najuspješnije folkloraše iz 13 hrvatskih županija. Dana 19. listopada u Centru za kulturu u Čakovcu predstavit će se odabrane točke u kategoriji koreografiranog folklora, dok će ljepotu izvorne folklorne baštine skupine prikazati na pozornici Rafinerijskog doma u Sisku 26. listopada. 

Opširnije
VRH