HRSK

Ples / Folklor / Novosti

Poziv na folklorni seminar u Jezerima na otoku Murteru

Novu sezonu edukativnih programa u folklornoj djelatnosti Hrvatski sabor kulture nastavlja u suradnji s KUD-om "Koledišće" iz Jezera, otok Murter i organizira dvodnevni seminar za voditelje i članove folklornih skupina, društava i udruga pod nazivom: "NIJEMO KOLO DALMATINSKE ZAGORE I JEZERSKI MORNARSKI BAL" u Jezerima 24. i 25. rujna 2022. Prijave se primaju do 20.9.2022.

Opširnije
29. SUSRET HRVATSKIH FOLKLORNIH ANSAMBALA I IZVORNIH SKUPINA

Dragi folkloraši, 29. SUSRET HRVATSKIH FOLKLORNIH ANSAMBALA I IZVORNIH SKUPINA bit će održan u Županji 27. kolovoza 2022. Susretu prethode županijske smotre, pojedinačne selekcije ili video selekcija. Rok za selekcije je 15. 7. 2022., a više informacija, novosti, Pravila i prijavnice za Susret pronađite u nastavku.

Opširnije
Poziv na XI. SEMINAR BUNJEVAČKOG STVARALAŠTVA, TAVANKUT

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Matija Gubec iz Tavankuta, ove godine organizira XI. seminar bunjevačkog stvaralaštva koji će se od 11.-16. srpnja događati u Tavankutu, Vojvodina. Seminar obuhvaća teme: ples, tamburaške tradicijske melodije, tradicijski instrumenti Bunjevaca (gajde, frula),  tradicijske vještine – izrada predmeta od slame. Voditelji su eminentni plesni i glazbeni stručnjaci iz Vojvodine.

Ovogodišnja tema seminara bit će običaj Dužijance. Uz plesna predavanja održat će se i prezentacija tradicijskog načina odijevanja te odijevanja prilagođenog scenskoj izvedbi. Polaznici plesnog seminara u okviru aktivnosti imaju predviđenu i prezentaciju i radionicu izrade ukrasa od slame. Nakon seminara 17. srpnja 2022. u Tavankutu će se održati Dužijanca te je to prigoda da zainteresirani mogu prisustvovati ovom jedinstvenom običaju i u njemu sudjelovati.

Opširnije
Javni poziv za nove naslove plesnih edicija HSK

Hrvatski sabor kulture poziva sve stručnjake, kustose, etnokoreologe, folkloriste, plesne pedagoge da se jave na ovaj poziv ukoliko imaju prijedloge novih naslova za edicije Narodni plesovi Hrvatske i Hrvatske narodne nošnje te prijedloge za stručna i znanstvena izdanja na temu plesa i plesne umjetnosti.

Opširnije
Drmeš i/ili Kolo - folklorni seminar

Novu sezonu edukativnih programa u folklornoj djelatnosti Hrvatski sabor kulture započinje u suradnji s HKUU-om „Trenk“ iz Nove Gradiške i organizira dvodnevni seminar za voditelje i članove folklornih skupina, društava i udruga pod nazivom: „DRMEŠ i/ili KOLO“. Seminar će biti održan u Novoj Gradiški, 26. i 27. ožujka 2022. s početkom u 10 sati, a pod vodstvom Ivice Ivankovića. 

Prijave se primaju do 25. 3. 2022.

Opširnije
Narodna nošnja Kupljenova

HSK biblioteka „Hrvatske narodne nošnje“ obogaćena je novim izdanjem - priručnikom za rekonstrukciju nošnje „NARODNA NOŠNJA ZAPREŠIĆKOG KRAJA - KUPLJENOVO“ autora Ivice Ivankovića, prof.

Opširnije
Plesovi i pjesme otoka Korčule

Nakon duže pauze i online realizacije edukativnih programa u folklornoj djelatnosti Hrvatski sabor kulture u suradnji s Hrvatskim folklornim društvom „Jadro“ iz Solina organizira dvodnevni seminar za voditelje i članove folklornih skupina, društava i udruga pod nazivom PLESOVI I PJESME OTOKA KORČULE.

Seminar će biti održan u Solinu, 9. i 10. listopada 2021. na sljedećim lokacijama:
9. 10. 2021. (subota) u 11 sati Dom kulture (Mravince, Ulica Ljudevita Gaja 27) i 
10. 10. 2021. (nedjelja) u 11 sati Dom kulture (Kučine, Put Krunika 2)

Prijave se primaju do 7. 10. 2021. na e-mail: ples@hrsk.hr  

Opširnije
Selekcija za 28. SHFAIS

Ukoliko epidemiološke prilike dozvole, 28. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina realizirat ćemo 27. 11. 2021. u Čakovcu. U protivnom će Susret, kao i prošle godine, biti održan u online formatu u terminu koji ćemo naknadno objaviti. Selekcije se vrše do 24. 10. 2021. sukladno postojećim Pravilima Susreta (u prilogu) uz mogućnost video selekcije u slučajevima kada u županiji nije organizirana županijska smotra, ne postoji mogućnost samostalne selekcije ili skupina djeluje izvan RH. 

HSK zadržava pravo izmjene i dopune Programa koji će i ove godine biti revijalnog karaktera.

Opširnije
X. seminar bunjevačkog stvaralaštva, Tavankut

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Matija Gubec“ iz Tavankuta ove godine organizira jubilarni X. seminar bunjevačkog stvaralaštva koji će se od 12. do 17. srpnja 2021. održati u Tavankutu. Seminar obuhvaća nekoliko vidova stvaralaštva, a to su ples, glazba (tambura, gajde) i slamarska umjetnost. Voditelji su eminentni plesni i glazbeni stručnjaci iz Vojvodine. Ovogodišnja tema seminara bit će običaj Kraljica. Uz plesna predavanja održat će se i prezentacija tradicijskog načina odijevanja te odijevanja prilagođenog scenskoj izvedbi. Polaznici plesnog seminara u okviru aktivnosti imaju predviđenu i prezentaciju i radionicu izrade ukrasa od slame. Nakon seminara 18. srpnja 2021. u Tavankutu će se održati Dužijanca te je to prigoda da zainteresirani mogu prisustvovati ovom jedinstvenom običaju i u njemu sudjelovati.

Opširnije
Tradicijska baština Istre online

Hrvatski sabor kulture organizira novi online edukativni program u području folklora u suradnji sa Savezom folklornih društava Istarske županije. Ciklus folklornih online seminara nastavljamo na temu „Tradicijska baština Istre – novi pogledi i metodologija rada s folklornim skupinama“. Online seminar namijenjen je folklornim voditeljima, koreografima i svim baštinicima još neotkrivenih područja istarske tradicije. Online seminar će se putem ZOOM platforme odvijati 4. i 5. 6. 2021., a voditelji su Dario Marušić i Ivica Ivanković. Prijave se primaju do 2. 6. 2021.

Opširnije
VRH