HRSK

Ples / Folklor / Novosti

Folklorni seminar u Šibeniku

Obrazovni ciklus folklornih seminara Hrvatski sabor kulture nastavlja organizacijom dvodnevnog seminara za plesne i glazbene voditelje te članove folklornih skupina, društava i udruga pod nazivom: „Tradicijska baština jadranske zone“ u suradnji s KU „Kolajnica“ iz Šibenika te potporu Turističke zajednice grada Šibenika. 

Opširnije
Prijave za 31. Susret folklornih skupina

Dragi folklorni amateri, radujemo se vidjeti vas na ovogodišnjem 31. Susretu folklornih ansambala i izvornih skupina koji će biti održan u Županji 24. kolovoza u kategoriji izvornog folklora i u Čakovcu 26. listopada u kategoriji koreografiranog folklora.

Više informacija i pravila Susreta pronađite u nastavku.

Opširnije
Održan prvi dio 30. Susreta folklora

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH te Vukovarsko-srijemske županije, 26. kolovoza 2023. godine na punom Trgu kralja Tomislava u Županji održan je prvi dio jubilarnog 30. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Na Susretu je nastupilo 370 folkloraša unutar 12 skupina. U realizaciji Susreta neizostavan doprinos dali su suorganizatori Grad Županja, Turistička zajednica Grada Županje, KUD „Tomislav“ Županja i Hrvatsko društvo skladatelja – ZAMP.

Opširnije
Poziv na folklorni seminar u Slavonskom Brodu

Sezonu edukativnih programa u folklornoj djelatnosti Hrvatski sabor kulture nastavlja u suradnji s Folklornim ansamblom Broda iz Slavonskog Broda i organizira dvodnevni seminar za voditelje i članove folklornih skupina društava i udruga na temu: „Osnove koreografije i primjena folklorne građe na sceni“. 

Voditelj seminara je Ivan Ivančan, etnograf, voditelj i folklorist.

Opširnije
Javni poziv za nove naslove plesnih edicija HSK

Hrvatski sabor kulture poziva sve stručnjake, kustose, etnokoreologe, folkloriste, plesne pedagoge da se jave na ovaj poziv ukoliko imaju prijedloge novih naslova za edicije Narodni plesovi Hrvatske i Hrvatske narodne nošnje te prijedloge za stručna i znanstvena izdanja na temu plesa i plesne umjetnosti.

Opširnije
Prijave za 30. Susret folklornih skupina

Dragi folkloraši, radujemo se vidjeti vas na ovogodišnjem jubilarnom 30. Susretu folklornih ansambala i izvornih skupina koji će biti održan u Županji 26. kolovoza za kategoriju izvornog folklora i u Čakovcu 14. listopada za kategoriju koreografiranog folklora.

Više informacija i pravila Susreta pronađite u nastavku.

Opširnije
Skoči kolo u biblioteci Narodni plesovi Hrvatske

HSK biblioteka „Narodni plesovi Hrvatske“ obogaćena je novim izdanjem "Skoči kolo- tradicijsko ruho i glazbeno-plesna ostavština novljansko-jasenovačkog kraja" autorica Slavice Moslavac i Katice Tomac Licht.

Opširnije
Poziv na folklorni seminar u Jezerima na otoku Murteru

Novu sezonu edukativnih programa u folklornoj djelatnosti Hrvatski sabor kulture nastavlja u suradnji s KUD-om "Koledišće" iz Jezera, otok Murter i organizira dvodnevni seminar za voditelje i članove folklornih skupina, društava i udruga pod nazivom: "NIJEMO KOLO DALMATINSKE ZAGORE I JEZERSKI MORNARSKI BAL" u Jezerima 24. i 25. rujna 2022. Prijave se primaju do 20.9.2022.

Opširnije
29. SUSRET HRVATSKIH FOLKLORNIH ANSAMBALA I IZVORNIH SKUPINA

Dragi folkloraši, 29. SUSRET HRVATSKIH FOLKLORNIH ANSAMBALA I IZVORNIH SKUPINA bit će održan u Županji 27. kolovoza 2022. Susretu prethode županijske smotre, pojedinačne selekcije ili video selekcija. Rok za selekcije je 15. 7. 2022., a više informacija, novosti, Pravila i prijavnice za Susret pronađite u nastavku.

Opširnije
Poziv na XI. SEMINAR BUNJEVAČKOG STVARALAŠTVA, TAVANKUT

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Matija Gubec iz Tavankuta, ove godine organizira XI. seminar bunjevačkog stvaralaštva koji će se od 11.-16. srpnja događati u Tavankutu, Vojvodina. Seminar obuhvaća teme: ples, tamburaške tradicijske melodije, tradicijski instrumenti Bunjevaca (gajde, frula),  tradicijske vještine – izrada predmeta od slame. Voditelji su eminentni plesni i glazbeni stručnjaci iz Vojvodine.

Ovogodišnja tema seminara bit će običaj Dužijance. Uz plesna predavanja održat će se i prezentacija tradicijskog načina odijevanja te odijevanja prilagođenog scenskoj izvedbi. Polaznici plesnog seminara u okviru aktivnosti imaju predviđenu i prezentaciju i radionicu izrade ukrasa od slame. Nakon seminara 17. srpnja 2022. u Tavankutu će se održati Dužijanca te je to prigoda da zainteresirani mogu prisustvovati ovom jedinstvenom običaju i u njemu sudjelovati.

Opširnije
VRH