HRSK

O nama / Međunarodna kulturna suradnja

CTK Varaždin na 39. Državnom susretu tamburaša u Slovenij

Tamburaški orkestar Centra Tradicijske kulture Varaždin, odlukom stručnog povjerenstva na 24. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava koji je održan 4. i 5. studenog 2017. u Dugom Selu, u sastavu Ivan Potočnik, Kruno Gabaj i Igor Kudeljnjak osvojilo je drugu nagradu u kategoriji koncertnih orkestara, te prvu nagradu u kategoriji folklornih orkestara. Kao jedan od ponajboljih orkestara spomenutog nacionalnog susreta, na poziv organizatora Javnog sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije i uz financijsku potporu Ministarstva kulture, nastupio je na 39. Državnom susretu tamburaša i mandolinista Slovenije. Njegov nastup organizirao je i koordinirao Hrvatski sabor kulture.

Opširnije
PO DVD-a Špičkovina na natjecanju Flicorno d'Oro

Puhački orkestar DVD-a „Špičkovina“ odlukom stručnog povjerenstva 32. Susreta hrvatskih puhačkih orkestara u sastavu Miro Saje, Ivan Josip Skender i Vanja Lisjak osvojio je Zlatnu plaketu s pohvalom u B kategoriji koncertnog programa i nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja Marija Komazina; „Intrada, Fuga, Ples“. Orkestar je time ujedno osvojio i preporuku Hrvatskog sabora kulture za projektom međunarodnog predstavljanja na 21. Međunarodnom natjecanju puhačkih orkestara „Flicorno d'Oro“ koje je održano od 12. do 14. travnja 2019. godine u Riva del Gardi, Italija.

Opširnije
Amateo konferencija u Novom Sadu

7. i 8.6.2019. u Novom Sadu, ovogodišnjoj europskoj prijestolnici mladih, dogodit će se 11 međunarodna godišnja Amateo konferencija. Tema su mladi u interkulturalnom društvu. Ukoliko ste dio nekog projekta za mlade ili ste aktivni u udrugama za mlade, pridružite nam se. Prijave su otvorene do 1.6.2019. 

Opširnije
Hrvatski sabor kulture i Amateo u 2018.

U 2018. uspješno je realizirana prva godina projekta "Arts take part" financiranog putem programa Kreativna Europa i nastavljen je rad u smjeru plana i programa za drugu godinu koji je odobren od strane Europske komisije. 

Opširnije
Plesna skupina Gesta iz Zadra na gostovanju u Ljubljani

Višegodišnja uspješna suradnja Hrvatskog sabora kulture i Javnog sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti odvija se na svim poljima kulturno-umjetničkog amaterizma pa tako i na plesnom. Recipročna gostovanja najuspješnijih ansambala s nacionalnih susreta pridonijela su visokoj razini ove međunarodne razmjene. 

Opširnije
KUD "Sv. Juraj" Draganić predstavio Hrvatsku u Sloveniji

Višegodišnja uspješna suradnja Hrvatskog sabora kulture i Javnog sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti odvija se na svim poljima kulturno-umjetničkog amaterizma pa tako i na folklornom. Recipročna gostovanja najuspješnijih ansambala s nacionalnih susreta pridonijela su visokoj razini ove međunarodne razmjene. 

Opširnije
VII. seminar Bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Matija Gubec iz Tavankuta je od 16.-21.7.2018. organizirao VII. seminar bunjevačkog stvaraštva. Ideja o pokretanju seminara u Tavankutu dugogodišnja je zamisao upravnog odbora ovog društva, kako bi zainteresirane ljubitelji kulturne baštine bunjevačkih Hrvata, na autentičnom lokalitetu, na kojem žive Bunjevci, mogli upoznati sa njihovom tradicijskom kulturom. 

Opširnije
TD "Ferdo Livadić" donijeli zlato iz Bratislave

U Bratislavi, gradu koji je po riječima organizatora, Slovačko glazbeno srce, održan je od 23. do 26. srpnja“ Međunarodni glazbeni festival mladih“. Ove godine predstavili su se i članovi Tamburaškog društva "Ferdo Livadić" iz Samobora te su na povratku sa sobom ponosno ponijeli zlato.

Opširnije
SKM Sl. Brod predstavilo Hrvatsku na Festivalu "Fedra" u BiH

Mladi i uspješni glumci Satiričkog kazališta mladih Slavonski Brod zaigrali su na daskama koje život znače u Bugojnu na 46. Teatarskom festivau "Fedra", najstarijem festivalu amaterskih kazališta u BiH.
Brođani su na "Fedri" u petak, 20. srpnja 2018. u 19:00 h u revijalnom programu kao predstavnici Hrvatske odigrali predstavu "Maturanti" prema tekstu Ivice Ivanca u režiji Silvija Stilinovića s kojom su 57. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera 2017. u organizaciji Hrvatskog sabora kulture osvojili Nagradu za najbolju režiju, Nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu te nominaciju za najbolju sporednu žensku ulogu.


Opširnije
HPD „Lipa“ ostvarilo veliki uspjeh u Budimpešti!

Najuspješniji zbor 50. Susreta hrvatskih pjevačkih zborova, Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ iz Osijeka postiglo je još jedan veliki međunarodni uspjeh, ovaj put na susretu svjetskih zborskih laureata 3. International Choral Celebration and Laurea Mundi, održanom od 18. do 22. svibnja 2018. godine u mađarskoj prijestolnici Budimpešti!

Opširnije
VRH