HRSK

O nama / Međunarodna kulturna suradnja

Nastup Tamburaškog sastava KUD-a Belica u Sloveniji

Tamburaški sastav KUD-a Belica, odlukom stručnog povjerenstva 25. Susreta hrvatskih tamburaških orkestara i sastava, u sastavu Ivan Potočnik, Igor Kudeljnjak i Veljko Valentin Škorvaga, osvojio je Prvu nagradu u kategoriji koncertnih sastava. Time je stekao preporuku Hrvatskog sabora kulture za nastup na 41. Festivalu tamburaša i mandolinista Slovenije koji je održan 22. travnja 2023. u Kulturnom centru Rogaška Slatina u Sloveniji, nakon uzastopnih odgoda od 2020. godine poradi utjecaja pandemije bolesti COVID-19. 

Opširnije
Amateo godišnja nagrada za najbolji projekt 2021

Europska mreža za aktivnu participaciju u kulturnim aktivnostima AMATEO objavljuje poziv za ovogodišnju 4. Nagradu za najbolji projekt godine.

Opširnije
Amateo online konferencija Culture Cares

Amateo europska mreža za aktivnu participaciju u kulturnim djelatnostima, čiji je Hrvatski sabor kulture jedan od suosnivača, poziva Vas na svoju prvu online konferenciju koja će se putem Zoom aplikacije održati 14. i 15. 5. 2020. na temu Culture Cares. Odnos kulture i zdravlja, opće dobrobiti samo su neke od tema koje vas očekuju kao i zanimljiva radionica i primjeri dobre prakse. Konferencija je dio Arts take part projekta financiranog od strane Europske komisije i Kreativne Europe. Broj prijava je ograničen stoga požurite!

Opširnije
Amateo nagrada 2020

Europska mreža za aktivnu participaciju u kulturnim aktivnostima Amateo objavljuje poziv za ovogodišnju Nagradu za najbolji projekt godine.

Opširnije
Suradnja AMATEO i HSK u 2019.

U 2019. uspješno je realizirana druga godina projekta Arts take part financiranog putem programa Kreativna Europa i nastavljen je rad u smjeru plana i programa za treću godinu koji je odobren od strane Europske komisije. U cilju racionalizacije troškova sastanci Upravnog odbora Amateo mreže te Generalna skupština i godišnja konferencija vezani su uz događanja i programe Arts take part projekta.

Opširnije
Gostovanje Plesnog studija Vindi Varaždin u Sloveniji

Višegodišnja uspješna suradnja Hrvatskog sabora kulture i Javnog sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti odvija se na svim poljima kulturno-umjetničkog amaterizma pa tako i na plesnom. Recipročna gostovanja najuspješnijih ansambala s nacionalnih susreta pridonijela su visokoj razini ove međunarodne razmjene. Festival "ŽIVA 2019" u organizaciji Javnog sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), je dugogodišnja priredba, koja je presjek aktualnog plesnog stvaralaštva izabranih plesnih skupina i pojedinca iz cijele Slovenije i gostima iz inozemstva u čast poznatoj slovenskoj pedagoginji i koreografkinji Živi Kraigher. Umjetnička direktorica je Nina Meško. Festival je ove godine trajao od 14. - 16. 11. 2019., a manifestacija se odvijala u Kulturnom centru "Španski borci" u Ljubljani.

Opširnije
Gostovanje KUD-a Lipa Slavetić u Sloveniji

Višegodišnja uspješna suradnja Hrvatskog sabora kulture i Javnog sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti odvija se na svim poljima kulturno-umjetničkog amaterizma pa tako i na folklornom. Recipročna gostovanja najuspješnijih ansambala s nacionalnih susreta pridonijela su visokoj razini ove međunarodne razmjene. 

Opširnije
Gostovanje HKUD-a Valpovo 1905 u Makedoniji

Odlukom stručnog povjerenstva 25. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina, koji se 20.10.2018. održao u Čakovcu u kategoriji koreografiranog folklora, a u sastavu Ivica Ivanković, Tomislav Habulin i Katarina Bušić, HKUD "Valpovo 1905" osvojilo je 3. Nagradu Hrvatskog sabora kulture. Time je zaslužilo predstavljati hrvatsku tradicijsku kulturu izvan granica Lijepe Naše pa je prihvatilo poziv KUD-a Drimkol iz Vevčana u Makedoniji koji već 9 godina organizira Festival na narodna kultura Pobraženje uz pomoć gradova Ohrid i Struga te drugih institucija lokalne samouprave. 

Opširnije
VIII. seminar folklora Hrvata Bosne i Hercegovine

Udruga hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u Bosni i Hercegovini (UHAKUD u BIH) je u Potocima kraj Mostara od 25.-28.7.2019. organizirala VIII seminara folklora Hrvata u Bosni i Hercegovini. 

Opširnije
VIII. seminar bunjevačkog stvaralaštva, Tavankut

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Matija Gubec iz Tavankuta je od 8.-13.7.2019. (umjesto planiranih datuma 15.- 20.7.) organizirao VIII. seminar bunjevačkog stvaralaštva. Ideja o pokretanju seminara u Tavankutu dugogodišnja je zamisao upravnog odbora ovog društva, kako bi zainteresirane ljubitelji kulturne baštine bunjevačkih Hrvata, na autentičnom lokalitetu, na kojem žive Bunjevci, mogli upoznati sa njihovom tradicijskom kulturom.

Opširnije
VRH