HRSK

Ples / Folklor / Arhiva

Održan vokalni online seminar s Tamarom Štricki Seg

Online folklorne seminare nastavili smo s temom iz područja vokalne tradicijske glazbe. „Tradicijsko pjevanje Bunjevaca iz Subotice i okolice“ je  online seminar namijenjen folklornim voditeljima, voditeljima pjevačkih grupa, koreografima i svima onima koji prezentiraju tradiciju Bunjevaca. Ovim programom Hrvatski sabor kulture se uključio u obilježavanje Dana europske baštine i promoviranje višegodišnje suradnje s HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta na projektu Seminar bunjevačkog stvaralaštva. Voditeljica seminara bila je etnomuzikologinja Tamara Štricki Seg, a online seminar se putem ZOOM aplikacije održao od 1. do 4. 9. 2020. Seminar je okupio 21 polaznika iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Srbije.

Opširnije
ODRŽAN FOLKLORNI WEBINAR SA ZVONIMIROM JURUNOM

Ciklus online folklornih seminara nastavili smo s temom iz područja folklora, točnije organizacijom rada unutar folklorne skupine. „Unaprjeđenje organizacije rada i vrednovanja članova ansambla“ bio je online seminar namijenjen folklornim voditeljima, predsjednicima, tajnicima udruga, svima koji sudjeluju u radu s folklornim skupinama i organizaciji aktivnosti. Voditelj je bio Zvonimir Jurun iz KUD-a Jedinstvo iz Splita, a vrijeme održavanja 10. i 11. 7. 2020. s početkom u 18.00 sati. Seminar je okupio 32 polaznika iz cijele Lijepe Naše.

Opširnije
Seminari za voditelje folklornih skupina 2019.

Hrvatski sabor kulture u 2019. realizirao je 4 programa Seminara za voditelje folkornih skupina koji su održani u Osijeku, Zagrebu (Šestine) Virovitici i Splitu u ožujku, svibnju i lipnju. Seminari su okupili 98 polaznika.

Opširnije
25. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

U godini obilježavanja 70. obljetnice rada Hrvatski je sabor kulture uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Međimurske županije, Sisačko-moslavačke županije i Grada Čakovca realizirao program 25.susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Prvi dio Susreta održan je u Centru za kulturu Čakovec 20.10.2018., a drugi dio u Rafinerijskom domu Sisak, 27.10.2018. Na ovogodišnjem Susretu ukupno je nastupilo 900 folkloraša unutar 23 hrvatska ansambla i skupina te gostujućih skupina iz Crne Gore, Slovenije i Bosne i Hercegovine. U realizaciji Susreta neizostavni dio dale su i Zajednica HKUU Međimurske županije, Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Sisačko moslavačke županije te suorganizatori Hrvatsko društvo skladatelja – ZAMP, KUD "Mačkovec" iz Mačkovca i Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije. Svoj doprinos dala je i INA d.d., Milin i Pekare Sisak te zlatarna Mario iz Zagreba. 

Opširnije
Seminari za voditelje folklornih skupina 2018.

Prema planu i programu Hrvatskog sabora kulture u 2018. godini organizirana su tri seminara u Valpovu (3.-4.3.2018.), Karlovcu (14.-15.4.2018.) i Metkoviću (29.-30.9.2018.). 

Opširnije
Seminari za voditelje folklornih skupina 2017

Prema planu i programu Hrvatskog sabora kulture u 2017. godini realizirana su 3 seminara za voditelje folklornih skupina, u Donjem Miholjcu (3.-5.3.2017.), Otočcu (6.-7.5.2017.) i Jezerima na otoku Murteru (22.-24.9.2017.)

Opširnije
24. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske Međimurske županije, Sisačko-moslavačke županije, Grada Čakovca i Grada Siska održan je 24. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Prvi dio Susreta održan je u Centru za kulturu Čakovec 14.10.2017., a drugi dio u Rafinerijskom domu Sisak, 21.10.2017. Na Susretu je nastupilo 950 folkloraša unutar 21 hrvatskog ansambla i skupina te gostujućih skupina iz Slovenije, Austrije i Bosne i Hercegovine. U realizaciji Susreta neizostavni dio dale su i Zajednica HKUU Međimurske županije, novoosnovana Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Sisačko – moslavačke županije te suorganizatori Hrvatsko društvo skladatelja – ZAMP, KUD "Mačkovec" iz Mačkovca i FA "Ivan Goran Kovačić" iz Siska. 

Opširnije
23. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH, održan je 23. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Susret se i ove godine održavao u dva grada i u dvije kategorije. Folklorni ansambli i skupine u kategoriji koreografiranog folklora nastupili su 15. 10. 2016. u Centru za kulturu Čakovec, a izvorne folklorne skupine predstavile su se 12. 11. 2016. u dvorani Domoljub, Pučkog otvorenog učilišta u Koprivnici. U realizaciji Susreta neizostavni doprinos dali su Zajednica HKUU Međimurske županije i Zajednica KUU Koprivničko-križevačke županije, suorganizatori Hrvatsko društvo skladatelja – ZAMP, KUD "Kaštel" Pribislavec i FA "Koprivnica" te pokrovitelji Međimurska županija, Koprivničko-križevačka županija, Grad Čakovec i Grad Koprivnica. Podravka d.d. bila je donator u vidu poklon paketa nagrađenim skupinama dok su sponzori bili Carlsberg Croatia d.o.o. , Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije i Vinarija Kostanjevec.

Opširnije
Seminari za voditelje folklornih skupina 2016

2016. godine Hrvatski je sabor kulture uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH i suorganizatore Gacko pučko otvoreno učilište, TZ Grada Otočca, ZAKUD Virovitičko-podravske županije, KUD Dika Slatina, SKUD Splitsko-dalmatinske županije i KUD Pleter Dugopolje organizirao 3 seminara za voditelje folklornih skupina. Okupio je vrsne stručnjake (dr.sc. Joško Ćaleta, Ivica Ivanković, prof. i Vidoslav Bagur, prof.) koji su svoje znanje i vještine prenijeli na 122 sudionika, a teme su bile Vokalna tradicijska glazba dinarskog područja, Narodna baština Korduna i Narodna baština Dalmatinske zagore.

Opširnije
22. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske održan je 22. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Susret se i ove godine održavao u dva grada i u dvije kategorije. Folklorni ansambli i skupine u kategoriji koreografiranog folklora nastupili su 17. 10. 2015. u Centru za kulturu Čakovec, a izvorne folklorne skupine predstavile su se 24. 10. 2015. u dvorani Domoljub, Pučkog otvorenog učilišta u Koprivnici.

Opširnije
VRH