HRSK

Ples / Folklor / Arhiva

Održan folklorni seminar u Novoj Gradiški

Novu sezonu edukativnih programa u folklornoj djelatnosti 2022. Hrvatski sabor kulture započeo je u suradnji s HKUU-om „Trenk“ iz Nove Gradiške organizacijom dvodnevnog seminara za voditelje i članove folklornih skupina, društava i udruga pod nazivom:

„DRMEŠ i/ili KOLO“

Seminar je održan u Novoj Gradiški, 26. i 27. ožujka 2022. u prostorijama HKUU „TRENK“, a voditelj seminara bio je Ivica Ivanković, prof., etnolog, etnograf, voditelj i folklorist.

Opširnije
ODRŽAN ONLINE 28. SUSRET FOLKLORAŠA

Po drugi puta u online okruženju, 10. prosinca 2021., u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, suorganizaciji HDS-ZAMP-a i Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske zajednice te uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH održan je 28. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. 

Opširnije
Održan online seminar s V. Bagurom

Ciklus online seminara Hrvatski sabor kulture u jesenskom dijelu sezone nastavio je s temom iz područja folklora, točnije plesom SiebenschrittomOnline seminar je održan 1. i 2. 10. 2021. uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i bio je namijenjen folklornim voditeljima, koreografima, plesačima, voditeljima glazbenih sastava i sviračima. 

Opširnije
Održan online 27. susret folkloraša

Po prvi puta u online okruženju, 6. prosinca 2020., u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, suorganizaciji HDS-ZAMP-a i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH održan je 27. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. 

Opširnije
Održan folklorni seminar s G. Orebom

Nakon duže pauze i online realizacije edukativnih programa u folklornoj djelatnosti Hrvatski sabor kulture u suradnji s Hrvatskim folklornim društvom „Jadro“ iz Solina organizirao je dvodnevni seminar za voditelje i članove folklornih skupina, društava i udruga pod nazivom Plesovi i pjesme otoka Korčule. Seminar se održao 9. i 10. listopada 2021. u Solinu. Voditelj seminara je bio Goran Oreb, folklorist i voditelj na Školi hrvatskog folklora, a korepetitorica Marica Tadin, profesorica i savjetnica glazbene kulture te glazbena voditeljica. Seminar je okupio 10 sudionika iz Zagrebačke i Splitsko-dalmatinske županije.

Opširnije
Održan online seminar s D. Marušićem i I. Ivankovićem

Hrvatski sabor kulture u suradnji sa Savezom folklornih društava Istarske županije realizirao je online seminar za voditelje folklornih skupina pod nazivom Tradicijska baština Istre - novi pogledi i metodika rada s folklornim skupinama.

Opširnije
Održan online seminar s Lj. Gligorević i T. Livajom

U suradnji sa ZAKUD-om Vukovarsko-srijemske županije Hrvatski je sabor kulture organizirao još jedan online seminar za voditelje folklornih skupina na temu Tradicijska baština Vukovarsko-srijemske županije. 

Opširnije
Održan online seminar s Maricom i Tonćijem Tadinom

U mjesecu obilježavanja Međunarodnog dana plesa Hrvatski sabor kulture organizirao je folklorni online program na temu „Tradicijski plesovi Dalmacije“ koji je bio namijenjen folklornim voditeljima, koreografima i svima onima koji rade na prezentaciji i očuvanju tradicijske plesne kulture toga podneblja.

 

Opširnije
Održan online seminar s T. Habulinom

Ciklus online folklornih seminara završili smo u predblagdanskom ozračju s temom iz područja vokalne tradicijske glazbe. „Tradicijski adventski i božićni napjevi sjeverozapadne Hrvatske“ bio je online seminar namijenjen folklornim voditeljima, voditeljima pjevačkih grupa, koreografima, voditeljima glazbenih sastava i svima onima koji u svom programu izvode spomenutu građu ili to tek žele učiniti. Od 16. do 18. 12. 2020. putem Zoom-a i uz vodstvo Tomislava Habulina, mag. mus. sudionici su bili upoznati se s kajkavskim rukopisnim pjesmaricama te odabranim adventskim i božićni napjevima poput Anđeo Gospodnji, Ptičice lepo pjevaju, O Marijo ti sjajna zornice, Poslan bi arkanđeo svet, Poslušajte svi sada, Vedro je nebo, O detešce moje drago. Na seminaru je sudjelovalo 32 polaznika iz Hrvatske, Austrije i Njemačke

Opširnije
26. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

Hrvatski sabor kulture je uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Međimurske županije, Sisačko-moslavačke županije i Grada Čakovca realizirao program 26.susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Prvi dio Susreta održan je u Centru za kulturu Čakovec 19.10.2019., a drugi dio u Domu INA rafinerija nafte Sisak, 26.10.2019. Na Susretu je ukupno nastupilo 900 folkloraša unutar 25 hrvatskih ansambla i skupina te 3 gostujuće skupine iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Kao dodatak programu u Čakovcu, nakon zajedničkog fotografiranja svih sudionika ispred Centra za kulturu organiziran je kraći mimohod užim centrom grada, a u Sisku, za sve građane i njihove goste, u nedjelju 27.10.2019., dio sudionika Susreta (HKUD "Zora", Čapljina, KUD "Koralj" Zlarin, KUD "Kvadrilja" Trogir i  HKUD "Radost" Sela) nastupio je kod fontane i uz Kupu.

Opširnije
VRH