HRSK

Ples / Suvremeni ples / Arhiva

Održan 33. Susret plesača

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH, Zagrebačke županije i Grada Velika Gorica, 26. studenog 2022. godine održan je 33. Susret hrvatskih plesnih ansambala u dvorani Gorica, Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica. U programu Susreta nastupilo je 260 izvođača te je ukupno prikazano 25 koreografija u izvedbi 18 odabranih skupina i gostujuće skupine iz Slovenije.

Opširnije
ODRŽAN 32. SUSRET PLESAČA U VELIKOJ GORICI

Uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH te Zagrebačke županije, u nedjelju 21. 11. 2021. održan je 32. Susret hrvatskih plesnih ansambala nakon jednogodišnje pauze zbog koronavirusa. Na Susretu je nastupilo 140 mladih plesača iz cijele Hrvatske u 12 skupina. Po prvi puta Susret je doživio prijenos uživo putem Youtube i Facebook kanala Hrvatskog sabora kulture.

Opširnije
Održan 31. shpa online

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH te Zagrebačke županije, 28. studenog 2020. godine održan je 31. susret hrvatskih plesnih ansambalapo prvi puta u online okruženju. Susret se sastojao od 2 dijela; plesnog programa koji je bio emitiran putem službene internetske stranice HSK-a, Youtube kanala i Facebook stranice te okruglog stola stručnog povjerenstva sa sudionicima koji se odvio putem ZOOM platforme. Online 31. susret hrvatskih plesnih ansambala tako je do sada vidjelo 1962 gledatelja dok je na okruglom stolu sudjelovalo ukupno 47 sudionika.

Opširnije
Održan online seminar sa Selenom Beram

Nakon niza uspješno realiziranih programa Hrvatski sabor kulture nastavio je s organizacijom online seminara putem ZOOM platforme. Ovog puta tema je bila „Kreativna digitalizacija izvedbenih radova – preplitanje medija". Pod vodstvom Selene Beram sudjelovalo je 5 polaznika iz Zagreba, Čakovca, Rijeke i Oroslavja.

Opširnije
Online seminar/radionica s Martinom Terzić

Nakon uspješno realiziranog programa s Nikolom Oreškovićem Hrvatski sabor kulture nastavio je s organizacijom online plesnih seminara. Ovog puta je tema bila „Suvremene plesne tehnike/scenski pokret“, a voditeljica plesna umjetnica Martina Terzić. Fokus seminara/radionice je bio na osvještavanju inicijalnih postavki vlastitog tijela kroz tri temeljna tjelesna obrasca za kretanje (prema somatskom pristupu tijelu Total Body Connectivity – Peggy Hackney, Laban/Bartenieff Fundementals) kao predispozicija za pravilnu izvedbu pokreta. Ovakav pristup pokretu primjenjiv je plesačima različitih plesnih stilova (suvremeni ples, jazz dance, show dance, step) ali i svima koji žele produbiti vlastite spoznaje o kretanju na sceni i izvan nje. Termini održavanja bili su 16. 4. 2021. od 18 do 20.30 sati, a 17. i 18. 4. 2021. od 10 do 12.30 sati.

Opširnije
Održan online seminar s N. Oreškovićem

Proteklog vikenda, od 19. do 21. 3. 2021. održan je online seminar „Prijateljstvo s tlom: kotrljanja, klizanja i obrati - iskorištavanje gravitacije i tla“ pod vodstvom Nikole Oreškovića. Koristeći gravitaciju za izvođenje fluidnog kretanja, a poštujući položaje zglobova i udova putovali smo, klizali, kotrljali se, ponirali i okretali tijelo uz pomoć najboljeg prijatelja koji je uvijek tu za nas - tla. Podnim kretanjem istraživali smo kako pomicati osi tijela u raznim smjerovima - strance, iznad i ispod sebe.
Ova radionica crpila je inspiraciju iz raznih tehnika suvremenog plesa, kaskaderstva i borilačkih vještina, a okupila je 13 polaznika iz Čakovca, Osijeka, Požege, Rijeke, Splita, Karlovca, Samobora i Velike Gorice.

Opširnije
ODRŽAN ONLINE PLESNI SEMINAR HISTORIA MAGISTRA VITAE EST

Hrvatski sabor kulture uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH realiziro je i 4. u nizu online seminara za voditelje i plesače suvremenog i društvenog plesa. „Historia magistra vitae est“ je bio online seminar namijenjen voditeljima plesnih skupina, plesnim pedagozima, koreografima i plesačima koji je održan putem ZOOM aplikacije 19. i 26. 9. 2020. pod vodstvom baletne umjetnice Vlaste Rittig. Tema je bila povijest plesa i njezina reperkusija u sadašnjosti, a okupila je 5 sudionica iz Čakovca, Zagreba, Rijeke i Ljubljane.

Opširnije
30. susret hrvatskih plesnih ansambala

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, 9. i 10. studenog 2019. godine u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, održan je jubilarni 30. susret hrvatskih plesnih ansambala. Na Susretu je tijekom dva dana nastupilo 450 mladih plesača iz Hrvatske i Slovenije. Susret se po peti put održavao u Velikoj Gorici, a suorganizatori su bili Plesni klub Megablast i Pučko otvoreno učilište Velika Gorica. Materijalnu potporu pružili su Zagrebačka županija i Grad Velika Gorica. Medijski pokrovitelj bio je City Radio. 

Opširnije
ODRŽAN NINJABILITY – PRECIZNOST, PROPRIOCEPCIJA I TIŠINA

Hrvatski sabor kulture uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH nastavio je s organizacijom online plesnih seminara. Ovog puta tema je bila „Ninjability – preciznost, propriocepcija i tišina“. Riječ „ninja“ izvedena je iz znakova japanskog pisma „nin“ i „ja“.  Riječ „Nin“ izvorno znači „ustrajati“, no tijekom vremena dobila je i druga značenja poput „sakriti“ i „kretati se neprimjetno“. Nadalje, „ja“ u japanskom je i forma riječi „sha“ što bi značilo „osoba“. Ova radionica posvećena je svjesnosti o vlastitom tijelu i okolini te situacijama kojima se izlažemo. Kroz nečujno kretanje i suspenziju pri udaru/doskoku uistinu brinemo o zdravlju naših zglobova, vezivnog tkiva, mišića i kože.

Online seminar je bio namijenjen voditeljima plesnih skupina, plesnim pedagozima, koreografima i plesačima, a okupio je 8 sudionica iz Zagreba, Šibenika i Čakovca.

Opširnije
POKRET I VIDEO - ONLINE SEMINAR ZA PLES

Hrvatski sabor kulture je uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH nastavio s organizacijom online plesnih seminara. Ovog puta je tema „Pokret i video - istraživanje raznolikosti kvalitete zadanog i vlastitog pokreta“, a voditeljica plesna umjetnica Selena Beram. Online seminar održan je putem ZOOM aplikacije od 7. do 9. srpnja 2020. u večernjem terminu od 18 do 20 sati. Bio je namijenjen voditeljima plesnih skupina, plesnim pedagozima, koreografima i plesačima i okupio je 5 polaznica iz Zagreba, Visokog i Karlovca. 

Opširnije
VRH