HRSK

Održan online 28. susret folkloraša

Po drugi puta u online okruženju, 10. prosinca 2021., u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, suorganizaciji HDS-ZAMP-a i Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske zajednice te uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH održan je 28. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Online susret se sastojao od 2 dijela; plesnog programa revijalnog karaktera koji je bio emitiran putem Youtube kanala i Facebook stranice HSK-a te okruglog stola stručnog povjerenstva sa sudionicima koji je realiziran putem ZOOM platforme. Online 28. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina do sada je vidjelo 1524 gledatelja, dok je na okruglom stolu sudjelovalo ukupno 20 sudionika. U programu online 28. Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina ukupno je nastupilo 13 skupina iz Hrvatske i 1 i BiH što je povećanje od 50% u odnosu na prošlogodišnje online izdanje. 

U kategoriji izvornog folklora nastupili su: KUD "Sv. Juraj" Draganić, KUD "Tomislav" Županja, KUD "Dangubice" Kuterevo, KUD "Mijo Stuparić" Velika Ludina, KUD "Beletinec" Beletinec, KUD "Orljava" Pleternica, KUD "Graničar" Čazma, KUD "Desinec" Desinec, KUD "Prigorje" Križevci i FD "Kumpanija" Vela Luka, a u kategoriji koreografiranog folklora: FA "Zdenac" Garešnica, KUD "Petar Preradović" Đurđevac i KUD "Klaruš" Maruševec. Tradicija predstavljanja baštine Hrvata izvan RH te suradnja s UHAKUD BiH nastavljena je kroz online nastup HKUD-a "Gromovnik" iz Novog Šehera. Rezultat je to održanih 6 županijskih smotri u Karlovačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Varaždinskoj, Požeško-slavonskoj, Ličko-senjskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji dok je ostalih 7 sudionika odabrano putem video selekcije od strane stručnog povjerenstva u sastavu dr. sc. Tvrtko Zebec, Katarina Bušić, prof. i Tomislav Habulin, mag. mus.

Temeljem Pravila Susreta, izabrani predstavnici sa županijskih smotri trebali su u HSK dostaviti snimke odabranih točaka, a tamo gdje nije bilo smotri, skupine su se samostalno prijavile video snimkama. Na takav način su prikupljeni potrebni materijali te se pristupilo montaži te izradi emisije koja je bila emitirana putem Youtube (https://youtu.be/--n8lLGk2K0) i Facebook kanala Hrvatskog sabora kulture (https://bit.ly/3EXJF7u). Ukupnog trajanja od 2:15:50 trajno je ostala zabilježena. Po završetku emitiranja plesnog dijela programa, stručno povjerenstvo u sastavu Ivan Ivančan, Josip Forjan i Zrinka Posavec je putem ZOOM-a održalo okrugli stol  na kojem se razgovaralo o viđenom programu, ali i o trenutnoj situaciji u folklornom amaterizmu, tj. nemogućnosti rada u uvjetima pandemije. Okrugli stol također je zabilježen i moguće ga je uz prethodnu najavu pogledati u Info uredu članica HSK-a, u Videoteci. Svim sudionicima nakon Susreta poslana su izvješća članova Stručnog povjerenstva o njihovim izvedbama, programski materijali kao i potvrde o sudjelovanju.

 

 

 

Voditeljica ovogodišnjeg programa bila je Tomislava Vucelić, a za ukupni vizualni dizajn odgovorna je Gordana Pavlek Relja. Montažu, snimanje najava kao i najavni spot realizirao je Studio Bite Art iz Zagreba uz Natka Stipaničeva koji je izradio umjetničko rješenje grafičke animacije za emisiju. Tehničku podršku prilikom prijenosa pružio je Tibor Bun (TB EduMedia). Godina 2021. kao i prethodna 2020. u povijesti Hrvatskog sabora kulture ostat će zabilježena kao iznimno zahtjevna, ali s vrlo uspješnim rezultatima u održanim edukativnim i manifestacijskim programima uživo ili online.


Plakat

Programski letak

VRH