HRSK

30. Susret folkloraša

Hrvatski sabor kulture kao krovna udruga kulturno-umjetničkog amaterizam u RH, po 30. jubilarni put, organizira Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Prvi dio, u kategoriji izvornog folklora, održan je 26. 8. 2023. u Županji dok će se drugi dio, u kategoriji koreografiranog folklora održati 28. 10. 2023. u Čakovcu.

Ovim programom Hrvatski sabor kulture pridružuje se obilježavanju 20. godišnjice UNESCO-ove Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine i sudjeluje u projektu Dani europske baštine 2023.

Susret će ukupno okupiti 700 folkloraša iz 20 hrvatskih ansambla i skupina te gostujuće skupine iz Bosne i Hercegovine, a publika u Županji i Čakovcu ima priliku pozdraviti čuvare narodne baštine iz svih krajeva Hrvatske.

Drugi dio 30. Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina biti će održan 28. listopada 2023. godine u Centru za kulturu Čakovec u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Međimursku županiju i Grad Čakovec s početkom u 18.00 sati.

Čakovečkoj publici će se predstaviti 8 folklornih ansambala i kulturno-umjetničkih društava iz Međimurske, Varaždinske, Zagrebačke, Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Požeško-slavonske, Bjelovarskoo-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije. 

U revijalnom dijelu programa, uz goste iz HKUD "Rodoč", BiH, nastupit će izvorni nosioci međimurske popevke: KUU „Društvo žena Gornji Kraljevec, Mješovita vokalna skupina KUU „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica i solistica Cecilija Merkač Hudopisk.

Po održanim koncertima, stručno povjerenstvo u sastavu dr. sc. Tvrtko Zebec, Katarina Bušić, prof. i Zrinka Posavec, prof. će dodijeliti Prvu, Drugu i Treću nagradu Hrvatskog sabora kulture u kategoriji koreografiranog folklora i održati okrugli stol s voditeljima skupina.

 

Ansambli i skupine su pravo sudjelovanja na 30. Susretu izborili nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 12. Ove manifestacije su diljem Hrvatske od ožujka do srpnja okupile 143 folklorne skupine; 4300 folklornih amatera diljem Hrvatske.

Suorganizatori Susreta su Zajednica HKUU Međimurske županije, Hrvatsko društvo skladatelja HDS-ZAMP i KUU "Veseli Međimurci" Čakovec. Medijski pokrovitelji su VTV televizija, List Međimurje, Međimurske novine, e-međimurje i medjimurski.hr, voditeljica programa je Aleksandra Ličanin, a vizual Susreta osmislila je Tina Bauer – Ground Control. 

Ulaz je slobodan, a prijenos Susreta moguće je pratiti na Facebooku ili YouTube kanalu Hrvatskog sabora kulture. 


Pozivnica 30. shfais Čk

Plakat 30. shfais Čakovec

Programski letak Čk

Programska knjižica Županja

VRH