HRSK

Folklorni seminar u Kaštelima

Hrvatski sabor kulture u suradnji s KUD-om "Ante Zaninović" organizira dvodnevni Seminar za voditelje i članove folklornih skupina, pod nazivom "Izašla je sjajna zvijezda", a  koji će biti održan pod vodstvom Tomislava Habulina, mag. mus i Dubravka Radića 7.- 8. listopada 2023. godine u Kaštel Kambelovcu. Seminar će se odviti uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH.

Tema ovogodišnjeg obrazovnog ciklusa je „Osnove koreografije i primjena folklorne građe na sceni“, a namijenjen je voditeljima i članovima folklornih skupina društava i udruga. Cilj realizacije programa edukacije je stvaranje i oblikovanje novih folklornih programa kao i adekvatna prezentacija tradicijske baštine na sceni. Polaznici po završetku dvodnevnog programa seminara dobivaju Potvrdu o sudjelovanju na Seminaru.

Dvodnevni program obuhvatit će predstavljanje odabrane primjere hrvatske tradicijske kulture, odnosno glazbene i glazbeno-plesne građe Bilogore te praktičan rad voditelja sa sudionicima. Seminar će se održati u prostorima KUD-a "Ante Zaninović", Brce 23, Kaštel Kambelovac.

Mnogi od napjeva i plesova koji će biti predstavljeni na ovoj seminar radionici nalaze se zabilježeni u našim starim zbirkama i fonotekama te video zapisima u novije vrijeme. Dobar dio još živi u sjećanjima ljudi. 

Tradicijska glazba čini dio kulturnog, lokalnog i šire nacionalnog identiteta stoga je izuzetno važno kod mladih generacija putem tradicijske glazbe i plesa potrebno potaknuti osjećaj pripadnosti u suvremenom načinu života. Sudionici seminar - radionice biti će upoznati sa osnovama scenske primjene folklora, postave posture tijela plesača, kao i osnovama koreografskog crteža na glazbeno – plesnoj građi Bilogore.

 

Subota, 7. 10. 2023.

prostori KUD-a „Ante Zaninović“ Brce 23, Kaštel Kambelovac

 

9:30 – 10:00 - okupljanje

10:00 – 11:00 Predavanje Tradicijsko pjevanje i klasična tehnika škole pjevanja, teoretski uvod u glazbeno – plesnu građu, upjevavanje

11:00 – 11:15 pauza

11:15 – 12:30 praktična nastava s radom na glazbenoj građi

12:30 – 12:45 pauza

12:45 – 14:15 praktična nastava s radom na glazbenoj građi

14:15 – 15:15 pauza za ručak

15:15 – 16:30 praktični dio nastave s radom na glazbenoj građi

16:30 – 16:45  pauza

 16:45  - 18:00 praktični dio nastave s radom na glazbenoj građi

 

Nedjelja, 8. listopada 2023.

 

9:30 – 10:00 - okupljanje

10:00 – 11:15 Zagrijavanje, upjevavanje i ponavljanje glazbeno – plesna građe

11:15 – 11:20 pauza

11:20 – 12:30 priređivanje građe za izvođačke ansamble i njezina scenska primjena

12:30 – 13:00 ponavljanje sadržaja

Podjela potvrda za sudjelovanje

 

Za prijavu na seminar potrebno je ispuniti priloženu prijavnicu i poslati je elektronskom poštom na e-mail: ples@hrsk.hr najkasnije do 5. listopada 2023. godine. Za sve članice Hrvatskog sabora kulture i njihove članove seminar je BESPLATAN.

Za sva pitanja i informacije javite nam se mailom (ples@hrsk.hr) ili na tel. 095/4556-877


KUU Ivan Vitez Trnski, Nova Rača

KUU Ivan Vitez Trnski, Nova Rača

KUU Ivan Vitez Trnski, Nova Rača

Poziv na folklorni seminar u Kaštel Kambelovac

Prijavnica za folklorni seminar u Kaštel Kambelovcu

Tomislav Habulin, mag. mus (Zagreb, 1979.) odgojitelj, pjevač, glazbeni pedagog, glazbeni producent i dirigent. Diplomirao na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu i na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, doktorand je Sveučilišta u Zadru iz područja Humanističkih znanosti smjer etnologija i antropologija.

Interes za tradicijsku kulturu pokazuje već u najranijoj mladosti kao član dječje folklorne skupine KUD-a “Koledo” iz Zagreba, a od 2000. ozbiljno pristupa proučavanju i pedagoškom radu na vokalnom izričaju hrvatske tradicijske glazbe.

Kao vokalni pedagog surađuje s brojnim ansamblima u okolici Zagreba i šire (KUD „Preporod“ – Dugo Selo, FA „Sesvetska Sela”, FIS „Remete” – Remete, KUD „August Cesarec” – Brckovljani, FA „Šiljakovina” – Šiljakovina, KUD „Januševec” – Prigorje Brdovečko…). Kao orguljaš i voditelj crkvenih pučkih zborova djelovao je u župi Predragocjene Krvi Kristove u Kozari boku (1992. – 1993.) i Uznesenja B. D. Marije u Resniku (1999. – 2011.). Od 2011. obnaša dužnost titularnog orguljaša i zborovođe u Svetištu Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama.

Svoju svestranost u prezentiranju tradicijske kulturne baštine ostvaruje kao autor i koautor mnogih folklornih programa od kojih valja izdvojiti: ciklus koncerata marijanskih hodočasničkih pjesama pod nazivom O mila majko nebeska u izvođenju FA SKUD-a “Ivan Goran Kovačić”, koji je zabilježen na istoimenom nosaču zvuka; Oj Savice, tija vodo ladna projekt kojim se obuhvaća folklorna tradicija stanovnika porječja Save, zatim Sva lica različitosti, koncert folklornih tradicija nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj realiziranih u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba. Glazbeni je producent nosača zvuka O predobri Bože sakralnih napjeva sela Posavski Bregi kraj Ivanić Grada realiziranog u suradnji sa članicama KUD-a „Ogranak Seljačke sloge Posavski Bregi”, te koncertni program Kajkavski korizmeni kipec u okviru programa Pasionske baštine. Za glazbene projekte Oj Betleme Betleme, O mila majko nebeska i 6o Godina realizirane putem nosača zvuka u suradnji sa FA SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“ nominiran je za diskografsku nagradu PORIN. Član je stručnog vijeća i stručnih povjerenstava za folklor pri Hrvatskom saboru kulture kao i Vijeća za kulturni amaterizam Grada Zagreba i Ministarstva kulture i Medija Republike Hrvatske. Redovito sudjeluje na stručnim i znanstvenim skupovima iz područja folkloristike. Kao glazbeni pedagog radi u OŠ Sesvetska Sela, a kao znanstveni novak pokriva područje etnomuzikologije fokusiran na crkveno pučko pjevanje kontinentalne Hrvatske.

Dubravko Radić (Šibenik, 1961.), ing. elektrotehnike, profesionalni plesač-pjevač Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, umjetnički voditelj, vanjski suradnik i koreograf amaterskih folklornih ansambala, pjevač vokalnog ansambla, voditelj plesnih folklornih radionica u Hrvatskoj i inozemstvu, organizator, glazbeni i izvršni producent.

Folklorom se počeo baviti 1975. kada postaje članom KUD-a „Krešo Raki“ u novozagrebačkom naselju Trnsko. 1979. postaje članom Folklornog ansambla SKUD-a „Ivan Goran Kovačić“ koji tada vodi gospodin Milorad Braco Todić i njegov je član do 1983. Upravo kao „Goranovac“ osvješćuje i shvaća koliko se bogatstvo krije u našooj narodnoj tradiciji i otkriva poziv da svoj profesionalni put usmjeri bavljenju folklornom baštinom.Iste godine polaže audiciju pri Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado i otada je njegov stalni djelatnik. Od samog početka ciljano, svjesno, savjesno i uporno utire put svom dugogodišnjem neformalnom obrazovanju, samoorganiziranom obliku učenja i stjecanju novih znanja putem refleksije stečenih iskustava kako bi držao korak s aktualnim znanjima u struci i iste neprekidno ažurira. Na svom dugom profesionalnom putu, tijekom 40- godišnjeg rada provedenog i posvećenog folklornoj umjetnosti, profesionalno je stasao surađujući i učeći od istaknutih i priznatih vrhunskih solista, najvećih plesača i koreografa, folklornih i glazbenih pedagoga, umjetnika i autoriteta: Zvonimira Ljevakovića, dr. Ivana Ivančana, Branka Šegovića, Miroslava Šilića, Milorada Todića, Ivana Ivančana ml., Vida Bagura, Ivice Ivankovića, Gorana Oreba, Ajše Ruždije, Zvonka Reljića, Dinka Bogdanića, Mire Tunuković, Mojmira Golemca, Dinka Fia, Ljube Stipišića, Anđele i Bože Potočnika, Ladarica, Marijana Makara, Tomislava Uhlika, Bojana Pogrmilovića, Branka Starca, Joška Ćalete, Branka Ivankovića, Emila Cossetta, Dražena Kurilovčana, Tomislava Habulina, što mu je omogućilo da se u svojoj životnoj i radnoj sredini potvrdi kao osoba snažne umjetničke individualnosti. 2001. stječe status solista, a 2002. status prvaka Ansambla Lado. Od 2007. do 2016. plesni je voditelj u Ansamblu Lado. Tijekom tog vremena vodio je više ciklusa plesnih radionica na stručnim skupovima odgajatelja, nastavnika i profesora u osnovnim i srednjim školama u organizaciji Lada i suorganizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj te plesnih folklornih radionica za voditelje folklornih grupa i plesače u Sjevernoj Americi, Japanu (2006. bilo je nazočno 500 voditelja japanskih folklornih grupa i 2014. nazočno 375 japanskih plesača i plesačica), Hong Kongu (radionice za djecu i roditelje.) Tijekom svog profesionalnog rasta sve ga više zaokuplja folklorni amaterizam i istraživanje hrvatske folklorne baštine osjećajući u njoj i nacionalni identitet i hrvatsko kulturno bogatstvo te se i sam počinje baviti pedagoškim radom kao plesni voditelj i vanjski suradnik te koreograf nekoliko amaterskih folklornih ansambala: KUD-a Vukovina, KUD-a „Dučec“ iz Mraclina, KUD Jedinstvo iz Splita, FA Šiljakovina (od 2004.), Folklorni ansambl Hrvata u Karlsruheu. Umjetnički je voditelj Folklornog ansambla SKUD-a Ivan Goran Kovačić od 1. rujna 2005.

VRH