HRSK

Održan seminar Foto performans

Sezonu edukativnih programa u 2022. Hrvatski sabor kulture nastavio je u Velikoj dvorani HSK-a u Zagrebu jednodnevnim seminarom/radionicom na temu:„UMJETNOST I MULTIMEDIJA – FOTO PERFORMANS“. Seminar/radionica bio je otvoren za sve voditelje i članove plesnih, kazališnih, likovnih udruga i pojedinaca koji u svom radu koriste različite medije ili bi to htjeli naučiti, a u umjetničke, promotivne ili marketinške svrhe. Voditeljice seminara/radionice bile su plesna voditeljica i umjetnica Sellena Beram te Tamara Barešić članica umjetničke organizacije MADE performing arts & multimedia, grafički dizajner i plesačica. Događaj je okupio 10 polaznika iz Požege, Čačinaca, Zagreba, Rijeke i Oroslavja.

 

Online vidljivost rada pojedinca ili udruge sve je bitnija u današnjem modernom društvu, posebice u interaktivnoj formi koja uključuje reakcije gledatelja ili članova. Tijekom seminara razmatrani su osnovni narativni, vizualni, umjetnički ali i marketinški konteksti medija fotografije te njezin spektar mogućnosti distribucije. Sudionici su bili upoznati s osnovnim pravilima grafičkog dizajna u odnosu na komunikacijsku ulogu fotografije, te njeno dramaturško i konceptualno oblikovanje za medij umjetničke fotografije. Bilo da se želi kreirati umjetničko djelo koristeći fotografije ili marketinšku fotografiju kako bi se privukli novi članovi ili ih se želi pozvati na događanje koje organizirate. Kroz teorijsko predavanje, vizualne primjere i praktični dio radionice, polaznici su uz mentorstvo voditeljica bili u prilici konstruirati individualni spoj fotografije i medija pojedinačnog interesa polaznika bilo u komercijalnom ili umjetničkom kontekstu kako bi s radionice preuzeli maksimalni individualni benefit sukladno njegovom djelovanju.

SATNICA seminara bila je sljedeća:

Subota, 2. 4. 2022.

10:00 – 10:30 - Uvodno izlaganje

10:30 – 11:00 – Storytelling fotografije

11:00 – 12:00 – Vrste i uloga fotografije (tehničke komponente)

12:00 – 13:00 – Komunikacijska fotografija

12:00 – 13:00 – Umjetnička fotografija

13:00 – 14:00 – Foto performans

14:00 – 15:00 – pauza

15:00 – 17:00 – Praktične vježbe

Dodjela potvrda o sudjelovanju

O VODITELJICAMA

Sellena Beram plesna umjetnica - članica UPUH-a, profesionalno djeluje na nezavisnoj sceni u području izvedbenih i digitalnih umjetnosti. Nakon edukacije u izvedbenim umjetnostima, nastavlja školovanje na Umjetničkoj akademiji VERN' u Zagrebu, pri prvoj generaciji stručnog sveučilišnog studija smjera Transmedijske dramaturgije. Djeluje kao umjetnička voditeljica, plesna pedagoginja za djecu i odrasle, koreografkinja, mlada redateljica te osnivačica umjetničke organizacije MADE izvedbene umjetnosti i multimedija. U svojoj karijeri paralelno se školovala i radila u umjetničkom miljeu i komercijalnoj zabavnoj industriji. Sellena je režirala više od 10 cjelovečernjih predstava za turističke projekte, show programe za komercijalno tržište, glazbene spotove, kratke umjetničke filmove, trailere, interaktivne programe te razne zabavne i umjetničke projekte za različite vrste publike i gledatelja.

Tamara Barešić, dipl. Magistra inženjerka grafičke tehnologije iz Karlovca.

Grafička dizajnerica, plesačica i performerica, članica umjetničke organizacije MADE za izvedbene umjetnosti i multimediju pri kojoj djeluje kao izvođač, grafički i web dizajner, te pohađa neformalnu izvedbeno - multimedijsku edukaciju pod vodstvom Sellene Beram. Diplomirala pri Grafičkom fakultetu u Zagrebu, 2015. – modul multimedij, diplomskim radom 'Studija plesne fotografije' u međunarodnoj suradnji sa prof. dr. Fernandom Fariom Paulinom pri katedri za komunikacijske znanosti i informacijske tehnologije portugalskog fakulteta ISMAI, Maia, pod mentorstvom prof. Miroslava Mikote pri katedri za fotografiju Grafičkog fakulteta u Zagrebu. Sukladno spoju formalne edukacije u grafičkom dizajnu te dugogodišnjem iskustvu u izvedbenim umjetnostima, svoje djelovanje sažima u opus povezivanja vizualnih umjetnosti. Fokus stavlja na kreaciju interdiscipliranih modela, fotografskoj dokumentaciji radova i kreaciji digitalnih radova u polju umjetnosti.

 


VRH