HRSK

Uspješno je održan 56. Susret hrvatskih pjevačkih zborova

56. Susret hrvatskih pjevačkih zborova uspješno je održan prošlog vikenda u gradu Novigradu-Cittanova u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod supokroviteljstvom Istarske županije, Grada Novigrada-Cittanova i Turističke zajednice grada Novigrada-Cittanova te uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH. U suorganizaciji Susreta sudjelovali su Centar za manifestacije i kulturu Novigrad-Cittanova (CMIK) i Hrvatsko društvo skladatelja - ZAMP.

56. izdanje Susreta hrvatskih pjevačkih zborova proteklog je vikenda u Novigradu okupilo 8 zborova i 6 klasičnih malih vokalnih sastava s više od 300 pjevača.

Susret hrvatskih pjevačkih zborova jedna je od 9 nacionalnih manifestacija koje na godišnjoj razini organizira Hrvatski sabor kulture, krovna udruga kulturno-umjetničkog amaterizma RH. U Novigradu se 14. i 15. listopada okupilo 8 pjevačkih zborova i 6 klasičnih malih vokalnih sastava koje su selektirali stručni selektori HSK na županijskim smotrama i samostalnim preslušavanjima. Program Susreta se u subotu sastojao od natjecateljskih programa zborova, a u subotu su se sudionici predstavili u revijalnom karakteru s popularnim zborskim melodijama. Svi nastupi su se održali u Centru za manifestacije i kulturu Novigrad-Cittanova, gdje je u nedjelju održana i svečana dodjela nagrada.

Natjecateljske nastupe svih zborova ocijenilo je Stručno povjerenstvo u sastavu Domeniko Briški, Robert Homen i Đeni Dekleva-Radaković. U kategoriji klasičnih malih vokalnih sastava Zlatne plakete osvojili su Ženski komorni zbor „Cantus ante Omniaˮ, Zagreb (94,67 bodova) i Pjevački zbor KUD-a „Ban Josip Jelačić“, Zaprešić (90 bodova), a Srebrne plakete osvojili su Ženska vokalna skupina „Stridonne”, Štrigova (86,67 bodova), Ženski vokalni sastav „Kušlecˮ KUD-a Konjščina (85 bodova), Ženski zbor „Skladˮ, Bakar (84,33 boda) i Gospodnetić Singers - Glazbeni klub Lisinski, Zagreb (83 boda). U kategoriji pjevačkih zborova Zlatne plakete osvojili su Pjevački zbor mladih „Josip Kaplanˮ, Rijeka (97 bodova), Ženski pjevački zbor „Vox feminaeˮ, Bjelovar (92 boda), Mješoviti pjevački zbor „Vitezˮ KUD-a Konjščina (91,67 bodova), Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski”, Čakovec (90,67 bodova) i Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Zagreb (90 bodova), Srebrne plakete osvojili su Prvo hrvatsko pjevačko društvo „Zoraˮ, Karlovac (85,33 boda) i Mješoviti pjevački zbor HKUD-a „Petar Zrinskiˮ, Vrbovec (84 boda), a Brončanu plaketu osvojilo je Hrvatsko pjevačko društvo „Slavuljˮ, Petrinja (79 bodova).

Nagrada Grand prix za najviše osvojenih bodova na Susretu dodijeljena je Pjevačkom zboru mladih „Josip Kaplanˮ, Rijeka. Posebnu Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja osvojio je Pjevački zbor mladih „Josip Kaplanˮ, Rijeka izvedbom djela Dugo u noć Josipa Kaplana. Posebna Nagrada za najbolju izvedbu djela suvremenog repertoara dodijeljena je Akademskom muškom zboru Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Zagreb za skladbu Tristis est anima mea Alana Kljajića. Naposljetku, ocjenjivačko povjerenstvo sastavljeno od predstavnika svih zborova i sastava odlučilo je o Nagradi za najbolju izvedbu revijalnog dijela programa, koja je pripala skupini Gospodnetić Singers - Glazbeni klub Lisinski, Zagreb.

Fotografije i snimku Susreta možete pogledati na službenim Facebook i Youtube stranicama Hrvatskog sabora kulture.


Plakat

Plakat 56. SHPZ

Letak 56. SHPZ

VRH