HRSK

O djelatnosti

Hrvatski sabor kulture trenutno skrbi za oko 750 kulturno-umjetničkih udruga, folklornih skupina i ansambala i za njih organizira seminar za voditelje, radionice narodnog rukotvorstva i Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina kojem prethode županijske smotre folklora koje pak okupe i do 6000 ljudi. Također nudimo pomoć relevantnih stručnjaka i mogućnost nabave stručne literature. Nakladnici smo dviju velikih edicija Narodne nošnje Hrvatske i Hrvatski narodni plesovi. Izgrađujemo i međunarodnu kulturnu suradnju u vidu slanja najboljih ansambala po ocjeni prosudbene komisije na međunarodne festivale kao i razvijanjem suradnje sa sličnim organizacijama u Europi.

Početkom 20. stoljeća plesni se amaterizam širi, pa je sve veća potreba za institucijom koja bi ih okupila, usmjerila i omogućila kvalitetnije djelovanje. Hrvatski sabor kulture (prije Prosvjetni sabor Hrvatske) koji okuplja zborove, orkestre, dramske kazališne amaterske ansamble poziva i plesne grupe da se jave na susrete koji su se održavali po općinama i regijama. Kako je broj plesnih amatera rastao, pokazala se potreba za organizacijom jedne manifestacije na državnoj razini. Susret plesnih ansambala postaje manifestacija na kojoj se prikazuju najvredniji rezultati jednogodišnjeg rada, kojom se potiče na aktivno bavljenje te kreativan odnos prema plesu. Danas Hrvatski sabor kulture okuplja oko 500 aktivnih plesača i za njih organizira seminare, radionice i Susret plesnih ansambala. Također nudimo pomoć relevantnih stručnjaka i mogućnost nabave stručne literature. Izgrađujemo i međunarodnu kulturnu suradnju u vidu gostovanja na festivalima i suradnje sa sličnim organizacijama u Europi.

 

 

Valentina Dačnik, prof. i dipl. etnologinja
stručna suradnica za plesnu kulturu

 

ples@hrsk.hr
01/4556-877, 095/4556-877

 

Članovi Stručnog savjeta za ples:
-    Nataša Jurišić, prof. mentor
-    Kornelija Kosanović Drvar, univ. bacc. educ. art
-    Vera Mitrović Vrbanac, viša stručna trenerica
-    Tatjana Rupcich, umjetnička voditeljica, plesna pedagoginja i koreografkinja
-    Tuga Tarle, baletna pedagoginja i prof. filozofije i književnosti, nasl. predavačica

Članovi Stručnog savjeta za folklor:
-    Josip Forjan, prof.
-    Ivica Ivanković, prof.
-    dr. sc. Iva Niemčić
-    Zrinka Posavec, prof.
-    Duško Topić, prof.
-    Blanka Žakula, dipl. oec.

Članovi Stručnog savjeta biblioteka Narodni plesovi i Narodne nošnje Hrvatske:
-    Nerina Eckhel, dipl. etnolog
-    Vladimir Salopek, etnolog
-    dr. sc. Tvrtko Zebec 


Zaplešimo na svoj jedinstveni ritam u međusobnom skladu jedni s drugima. (Vera Maletić)

Kroz vrijeme, kroz razdoblja, umjetnost je ono što uglavnom opstaje. Umjetnost je, čini se, sve što čovječanstvo ostavlja svojim nasljednicima – bilo da se radi o zgradama, knjigama, slikama ili glazbi. Ili pokretu i plesu. (Sidi Larbi Cherkaoui)

VRH