Izdana zbirka Narisana misel Katarine Zadrija

U izazovnoj 2020. godini bilježimo i lijepe događaje i uspjehe. Jedna od njih je nova zbirka "Narisana misel" autorice Katarine Zadrija  izdana u nakladništvu Hrvatskog sabora kulture. "Narisana misel" zbirka je poezije  podijeljena u šest ciklusa koje povezuje kajkavska riječ. Urednica i lektorica zbirke je dr. sc. Alojzija Tvorić Kučko, za predgovor je zaslužna književnica Božica Jelušić, a knjigu krase i prigodne fotografije.

Narisana misel na bielim papieru
Versi mojega ranog veselja i jada,
Šeptala je negda v cvietju i pleteru,
Narisanu misel sad življenje sklada.

                         Katarina Zadrija, Narisana misel

Zbirka kajkavske poezije "Narisana misel"  sastoji se od 6 ciklusa pjesama: "Narisana misel", "Znojuč zora", "Kipec ledveni", "Slak", "Korenje" i "Sad dušica moja putuje", a svaki ciklus ima svoje specifičnosti. 

"Svaka njezina pjesma otkriva nešto o pjesnikinji - o njezinim borbama, dvoumljenjima, stvarnim i imaginarnim putovanjima, radostima i tugama, specifičnim sjećanjima (na djetinjstvo, mladost, ljubav ili korijene)" navodi urednica dr. sc. Alojzija Tvorić Kučko.

Katarina Zadrija svojim djelovanjem i pisanjem radi na očuvanju prigorske, vrbovečke kajkavštine, a u prilog tome uvelike ide i ova zbirka kojom čuva svoj zavičajni govor i koju je završila rečenicom "Nek Boug poživi ljubljenu nam kakajkavsku rieč". Dodatne vrijednosti knjizi, uz izvrsne riječi urednice Alojzije Tvorić Kučko i predgovor književnice Božice Jelušić, daje i Rječnik manje poznatih riječi. Tako doznajemo da je strožac - madrac, kerepec - komarac, ščepci - prsti, petelin - fazan i upoznajemo brojne kajkavske zavičajne riječi vrbovečkoga kraja.

Nakladništvo HSK-a odobrio je njegov Upravni odbor na prijedlog i zamolbu autorice. Zbirka je tiskana u 200 primjeraka na 112 stranica te je deseta knjiga u Književnoj biblioteci Hrvatskog sabora kulture. Financiranje svih troškova pripreme i tiska knjige podmireno je vlastitim sredstvima autorice, a s veseljem i ponosom knjigu ćemo predstaviti javnosti kada to dozvoli epidemiološka situacija.

O AUTORICI