Narodna baština Zadarskih otoka i priobalja

Nakon vrlo uspješnog seminara pod nazivom Narodna baština Ravnih kotara i Bukovice, održanog 16. i 17.3.2013. godine u suradnji s Narodnim muzejom grada Zadra i ZAKUU Zadarske županije, a pod pokroviteljstvom Zadarske županije, nastavili smo dalje s prezentacijom etnografske građe Zadarske županije. Novi seminar pod nazivom "Narodna baština Zadarskih otoka i priobalja", održao se 27. i 28. travnja 2013. godine također u prostorijama Narodnog muzeja u Zadru.

Predavači su bili priznati stručnjaci na ovom području. Vidoslav Bagur je dugogodišnji suradnik Međunarodne smotre folklora i predavač na Školi hrvatskog folklora, koja se održava u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Uz istraživački i pedagoški rad, bavi se i prenošenjem folklorne građe na scenu, a njegove koreografije izvodi nekoliko folklornih ansambala. Joško Ćaleta, etnomuzikolog, glazbeni pedagog i dirigent. Diplomirao je glazbenu kulturu na Muzičkoj akademiji u Splitu, a magistrirao etnomuzikologiju na University of British Columbia u Vancouveru (Kanada). Od 1997. godine asistent je na Institutu za etnologiju i folkloristiku. Teme kojima se bavi u svojim istraživanjima uglavnom su vezane uz vokalnu glazbenu tradiciju dalmatinskog primorja i zaleđa. Član je stručnih, savjetodavnih i ocjenjivačkih komisija smotri i festivala diljem Hrvatske, između ostalog i Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Jasenka Lulić Štorić, viša kustosica Narodnog muzeja i voditeljica Etnološkog odjela, viša predavačica na Odjelu za etnologiju i socijalnokulturnu antropologiju Sveučilišta u Zadru. Između ostalog sudjelovala na 12. kongresu ICAES (Svjetska asocijacija antropoloških i etnoloških znanosti) u Zagrebu. Naslov izlaganja bio je Simboli identiteta žene u Bukovici – od djevojčice do udate žene.

  

Pozivu na seminar odazvalo se 25 polaznika većinom iz Zadarske županije ali i 3 seminarista iz Solina, čime se potvrdila pretpostavka da zanimanje za folklornu građu Zadarskih otoka i priobalja postoji i u drugim sredinama, a ne samo u užem području spomenute regije. Kako je seminar bio dvodnevni, V. Bagur i J. Ćaleta su radili u timu. Pripremljeni audio materijal sudionici su prvo odslušali, zatim je J. Ćaleta odradio vokalni dio a V. Bagur obradio plesni obrazac. Na kraju procesa sudionici su "spojili" pjesmu i ples te tako dobili potpuni doživljaj prezentirane građe. Voditelji su obradili 12 lokaliteta (Turanj, Neviđane, Kali, Sali, Banj, Preko, Tkon, Vir, Posedarje i Radovin) kroz odabrane glazbeno-plesne primjere. U nedjelju je kustosica Narodnog muzeja, Jasenka Lulić Štorić predavala tradicijsko odijevanje Zadarskih otoka i priobalja te je tako narodna baština toga kraja bila zaokružena. Uslijedilo je ponavljanje i podjela uvjerenja seminaristima.