"Narodna baština Ravnih kotara i Bukovice"

Kako je obrazovanje jedna od bitnih djelatnosti Hrvatskog sabora kulture, a i zbog iskazanog zanimanja od strane Zadarske županije i naših članica s tog područja, ponovili smo tematiku prošlogodišnjeg seminara održanog u Gospiću. Pod pokroviteljstvom Zadarske županije organizirali smo seminar pod nazivom "Narodna baština Ravnih kotara i Bukovice", koji se održao 16. i 17. ožujka 2013. u prostorijama Narodnog muzeja u Zadru.

Pozivu na seminar odazvalo se 40 polaznika većinom iz Zadarske županije ali i 2 seminarista iz Karlovca, čime se potvrdila pretpostavka da zanimanje za folklornu građu iz Bukovice i Ravnih kotara postoji i u drugim sredinama, a ne samo u užem području koje okružuje spomenute regije.

Predavači su bili priznati stručnjaci na ovom području.

Vidoslav Bagur je dugogodišnji suradnik Međunarodne smotre folklora i predavač na Školi hrvatskog folklora, koja se održava u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Uz istraživački i pedagoški rad, bavi se i prenošenjem folklorne građe na scenu, a njegove koreografije izvodi nekoliko folklornih ansambala. 

Jasenka Lulić Štorić, viša kustosica Narodnog muzeja i voditeljica Etnološkog odjela, viša predavačica na Odjelu za etnologiju i socijalnokulturnu antropologiju Sveučilišta u Zadru. Između ostalog sudjelovala na 12. kongresu ICAES (Svjetska asocijacija antropoloških i etnoloških znanosti) u Zagrebu. Naslov izlaganja bio je Simboli identiteta žene u Bukovici – od djevojčice do udate žene.

Kako je seminar bio dvodnevni, polaznici su prvog dana dobili opći pregled teme kroz predavanje Narodna baština Ravnih Kotara i Bukovice u vremenu i prostoru, a zatim su nastavili sa plesnim dijelom seminara. Valja spomenuti da su polaznici aktivno sudjelovali u ovom dijelu seminara jer su obrađivani lokaliteti obuhvatili Galovac, Polaču, Škabrnju, Zemunik, Privlaku, Posedarje i Stankovce. Plesove su demonstrirali i polaznici iz tih mjesta. Prikazivanjem video-snimki nastupa folklornih skupina završio je prvi dan seminara. Drugi dan je započeo s vrlo kvalitetnim predavanjem dr. Jasenke Lulić Štorić o tradicijskom odijevanju. Predavačica se s konkretnim primjerima referirala na prošlogodišnju županijsku smotru i dala niz korisnih savjeta KUD- ovima za poboljšanje daljnjeg rada. Uslijedilo je ponavljanje plesne građe prezentirane dan prije, a na kraju seminara polaznicima su podijeljena uvjerenja o sudjelovanju.

Poantu seminara istaknuo je g. Bagur kada je rekao: Seminar je organiziran za sve ljude koji se bave tradicijskom kulturom Ravnih kotara i Bukovice, ali i za ostale zainteresirane. Kroz seminar ćemo proći cijelu građu, proučiti tradicionalne plesove, ukazati na važnost očuvanja te kulture te vratiti određene stvari na pravo mjesto, stilski, ali i po drugim karakteristikama te se nadam da ćemo u tome uspjeti. Pokušat ću što sam desetljećima učio vratiti u opticaj s naznakama što bi trebalo promijeniti, a na što staviti naglasak. Danas živimo u doba kada je UNESCO veliki dio tradicijske kulture ovog kraja proglasio zaštićenim. To što je svijet zaštitio sada ostaje na nama da zaštitimo i sačuvamo.