Seminari 2011.

 

 

 

 

 

Hrvatski sabor kulture, Pučko otvoreno učilište Dugo Selo i KUD „Preporod“ Dugo Selo pozivaju Vas na etnografsko-folklornu radionicu pod nazivom:

TEHNIKE IZRADE UKRASA OD KREP PAPIRA

Radionica će se održati u subotu 19. studenog u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo, J. Zorića 21a, Dugo Selo s početkom u 10 sati. Završetak je predviđen za 14 sati. 

Voditeljica radionice je Jasminka Vujčić, viša preparatorica Etnografskog muzeja u Zagrebu. Ona će zorno pokazivati i objašnjavati postupke/tehnike izrade nekih vrsta ukrasa od papira i, bude li potrebno, uputiti na nabavu dodatnih pratećih materijala. U sklopu radionice muzejska savjetnica, prof. Ivančica Ivkanec iz Etnografskog muzeja Zagreb u preglednom će osvrtu objasniti sljedeće pojmove: flora, životna snaga biljnih pokrova, simbolička značenja cvijeća i njegovih boja, papir kao civilizacijski fenomen, mjesto u hrvatskom zavičajnom folkloru, vrste papira, rukotvorine u papiri, dekoracija kuće, običajno-obredni ukras nošnje (cvjetne kitice na prsima i u kosi, cvjetni vijenci, cvjetni buketi), tehnika izrade, današnja tržišna uloga. Dio predavanja će pratiti CD ilustracije predmeta iz muzejskih fundusa.

Prijave i informacije do 17. studenog u Pučkom otvorenom učilištu Dugo Selo, J. Zorića 21a ili putem maila: jkb@dugoselska-kronika.hr. Broj polaznika je ograničen. Kotizacija iznosi 50,00 kuna po osobi

Za sve dodatne informacije slobodno se obratite na brojeve: 095/4556 877 – Valentina Dačnik; 098/465 890 – Jasminka Kokot Bambić te 098/533 924 Mario Mlinarek

 


 

ODRŽANA RADIONICA VEZA – Posavina i Turopolje

Nakon izuzetno uspješne radionice u SV. Križu Začretju, Hrvatski sabor kulture u suradnji s Muzejom Turopolja iz Velike Gorice organizirao je još jednu u nizu radionica narodnog rukotvorstva, pod nazivom Ples igle vezenke i konca. Radionica se održala 1.10.2011. u Velikoj Gorici.

Kao i prethodna, sastojala se od dva dijela; muzejska savjetnica, prof. Ivančica Ivkanec iz Etnografskog muzeja Zagreb, govorila je  o vezu i aplikacijama na narodnoj nošnji Turopolja i Posavine, o vrstama i tehnikama vezenja, materijalu, motivima i boji. Dotaknula se veza u suvremenom uporabnom tekstilu dok je njezina suradnica i preparatorica prof. Jasminka Vujičić, praktično demonstrirala vez po pismu (zrnčani bod, obamet i lančanac.)

 

Radionica se pokazala zanimljiva članovima kulturno-umjetničkih društava koji obavljaju funkciju garderobijera u svojim društvima jer im usvojeno znanje može koristiti prigodom zahvata na fundusu koji pojedina društva posjeduju. 

Muzej Turopolja pokazao se kao izvrstan domaćin i pravo mjesto za prezentaciju i očuvanje i ovog vida nematerijalne kulturne baštine.

 


 

TEČAJ IZRADE NARODNE NOŠNJE

Kako je bilo i najavljeno, 4.4.2011. u organizaciji Hrvatskog sabora kulture započeo je tromjesečni, besplatni tečaj za izradu narodnih nošnji i pripadajućih dijelova zagrebačkog Prigorja. Cilj tečaja je očuvanja tradicijske baštine Zagreba i okolice, oživljavanje starih zanata kao i konkretna pomoć folklornim amaterima.

Tečaj je započeo uvodnim predavanjem muzejske savjetnice Etnografskog muzeja Zagreb, gđe. Vesne Zorić, a uslijedilo je predstavljanje triju voditelja, gđe. Zorice Šimunković (opanci), g. Željka Krota (remeni) i g. Josipa Vučka (nošnja).  

Tečaju su se odazvali članovi zagrebačkih KUD-ova koji su se ujedno opredijelili za dio koji ih zanima.

Predviđeno vrijeme održavanja je do 1.7. pa se svi zainteresirani još uvijek mogu uključiti. Tečaj će se jednom tjedno
odvijati u prostorijama HSK, Zvonimirova 17/IV, a svi dodatni detalji dogovarat će se direktno s voditeljima.

Nadamo se da će ovaj spoj struke i tehničkog znanja uroditi plodom, zainteresirati amatere i svojom kvalitetom postati prepoznatljivim modelom očuvanja starih zanata i konkretne pomoći amaterima u Hrvatskoj i izvan nje.

 


 

ODRŽANA RADIONICA IZRADE TRADICIJSKOG NAKITA HRVATSKOG ZAGORJA

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Krapinsko-zagorske županije, a uz pomoć Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, održana je 2.4.2011., Radionica izrade tradicijskog nakita Hrvatskog zagorja.

Radionica je održana u Muzeju Žitnica u Svetom Križu Začretju. Cilj i smisao radionice položen je u postojanost težnje očuvanja i revitalizacije specifičnih zavičajnih i nacionalnih vrijednosti iz kulturne i folklorne baštine. Istodobno, upravo će obnova starih znanja i vještina biti najpouzdaniji nositelji pravovaljanog i osobitog karaktera pučke kulture određenog područja i dokaz kontinuiteta baštinjenih dobara u sadašnju svakodnevicu.

Radionici je prisustvovalo 32 polaznika od čega 6 zagorskih obrtnika, članova Komore. Sama radionica bila je zamišljena u dva dijela, teorijsko predavanje održala je muzejska savjetnica, prof. Ivančica Ivkanec, a praktični dio izvela je preparatorica Jasminka Vujičić. Polaznici su bili upoznati s nakitom kao kulturološkim fenomenom, vrstama i  tipovima tradicijskog nakita na području Hrvatskog zagorja, kao i suvremenim značenjem tradicijskih zavičajnih obrazaca nakita. Uz demonstraciju, uputstva i savjete okušali su se u izradi ukrasnih igala pod nazivom „bodec“. Također im je bila prezentirana i izrada ogrlica.

Tajnica ZAKUD-a gospođa Elza Kučko iz Svetog Križa Začretja pobrinula se za dodatni program koji je uključio obilazak Etno zbirke “Zvirek” i galeriju “Ivana Lovrenčića” u Muzeju Žitnica i Galeriju Rudi Stipković u Vatrogasnom domu. 

Kratak kulturno umjetnički program izveli su Vlatka Petriček, glasovir i Antun Kučko, gitara. O povijesti i značajnim ljudima i događanjima u Svetom Križu Začretju govorio je Antun Kučko. U radionici svojim iskustvom doprinjela je i gospođa Ankica Čižmek iz Svetog Križa Začretja koja već dugi niz godina izrađuje tradicijski nakit. Radionica je završila u poslijepodnevnim satima podjelom uvjerenja svim polaznicima.

 


 

ODRŽAN SEMINAR ZA VODITELJE FOLKLORNIH SKUPINA U KOPRIVNICI

Kako je obrazovanje jedna od važnijih djelatnosti Hrvatskog sabora kulture i ove smo godine nastavili s kvalitetnim seminarom za voditelje folklornih skupina. Dugogodišnju uspješnu suradnju s Zajednicom kulturno – umjetničkih udruga Koprivničko – križevačke županije u vidu međužupanijskog seminara, proširili smo na cijelu Republiku Hrvatsku. 

Organizirali smo seminar za voditelje folklornih skupina, 26.i 27.3.2011., pod nazivom Narodna baština istočne Slavonije. Dvodnevni seminar odvijao se u dvorani Doma za starije i nemoćne,Trg Eugena Kumičića 17., a 65 polaznika iz 8 različitih županija (Grad Zagreb, Zagrebačka, Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Virovitičko-podravska i Sisačko- moslavačka) dobra su potvrda da smo uspjeli u svojoj namjeri.

Tema koju smo obrađivali ove godine nosila je naslov Narodna baština istočne Slavonije a odnosila se na tradicijsko odijevanje, glazbovanje i ples vinkovačkog kraja. Nadasve svestrani predavač, a prije svega istinski zaljubljenik i poznavatelj materije, Antun Božić, na svoj je poseban način polaznicima pokušao približiti i pojasnite sve relevantne činjenice vezane uz temu i podneblje, a najviše skrećući pozornost voditeljima na važnost istraživanja terena s kojim se žele baviti i na korist odnosno potrebu korištenja originalnih snimaka. Prvi dan, u subotu, polaznici su dobili opći pregled teme kroz predavanje Narodna baština Slavonije u prostoru i vremenu nakon čega je slijedilo Tradicijsko glazbovanje, pjesme i pjevanje vinkovačkog kraja. U drugom dijelu dana prof. Ivica Ivanković govorio je o prikazu folklora na sceni, a uslijedio je dvosatni, plesni dio s najznačajnijim primjerima. 

U nedjelju je prof. Ivanković prvo govorio o metodici rada s folklornim skupinama što je bilo vrlo dobro prihvaćeno od strane polaznika. Antun Božić je nastavio s kompleksnom temom odijevanja u kojoj je obradio 4 ženske i 2 muške varijante.

Modeli su bili sami polaznici a nošnje iz Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba. Na kraju prezentacije, pred publikom je oblačio jednu djevojku kako bi polaznici na konkretnom primjeru što više naučili. 

Seminar je završen ponavljanjem plesova prethodnog dana. Sav radni materijal, notni zapisi i video snimke priređeni su za svaki KUD ili udrugu na cd-u, a svim polaznicima su podijeljena uvjerenja.

 


 

SEMINAR:  Sviranje tradicijskih glazbala Panonske zone (Pučka tradicijska glazbala), 

Nova Rača,  29. i 30. siječnja i 5. i 6. veljače 2011.

U cilju edukacije svim zainteresiranima, Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije u suradnji sa Vjekoslavom Martinićem organizira Seminar – Tradicijska glazbala Panonske zone.

Seminar će se održati u Osnovnoj školi u Novoj Rači,  29. i 30. siječnja te 5. i 6. veljače 2011. godine (subota i nedjelja) Trg Stjepana Radića 54

Satnica seminara: 

Subota: 14,00 - 20,00 sati
Nedjelja: 9,00 - 15,00 sati

Kotizacija za seminar: 100,00 kn

Uplatu kotizacije izvršiti na žiro-račun Zajednice 2402006-1100069449, pod „opis plaćanja“ navesti: KOTIZACIJA ZA SEMINAR, a kopiju potvrde o izvršenoj uplati priložiti uz prijavnicu.

29. i 30 siječnja 2011. godine održati će se seminar za tamburu samicu

5. i 6. veljače 2011. godine održati će se seminar za puhačka glazbala (jedinke, dvojke, trojke…, gajde, dude bilogorske i podravske)

Voditelj seminara je Vjekoslav Martinić, svirač na tradicijskim glazbalima, dugogodišnji predavač na Seminaru folklora Panonske zone u Vinkovcima, nastavnik glazbene kulture, voditelj sekcije tradicijskih glazbala i tamburaškog orkestra FA „Zdenac“ Garešnica, predsjednik i voditelj udruge „Gareš'ki kulturni centar“ te član „Hrvatskog gajdaškog orkestra“

Notne materijale svi sudionici dobit će na seminaru.

Polaznici seminara koji posjeduju pučka tradicijska glazbala neka  ponesu na seminar, a samičari koji dolaze sa svojim samicama neka imaju sve žice i trzalice te rezervene žice.

Prijave možete poslati na e-mail snjezana.gaspar@bbz.hr ili na fax 043 241 325

Kontakt telefon, tajnica Zajednice KUU BBŽ 043 237 264

 


 

SEMINAR:Sviranje narodnog instrumenta cimbala

Bjelovar,  29. i 30. siječnja 2011.

U cilju edukacije svim zainteresiranima, Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije u suradnji sa Marijanom Jančijem organizira Seminar za sviranje narodnog instrumenta cimbala

Seminar će se održati u prostorijama KUD-a „Bjelovar“ u Bjelovaru,  29. i 30. siječnja 2011. godine (subota i nedjelja) Masarykova ulica 8 (kod autobusnog kolodvora)

Satnica seminara: 

Subota: 14,00 - 20,00 sati
Nedjelja: 9,00 - 15,00 sati

Kotizacija za seminar: 100,00 kn

Uplatu kotizacije izvršiti na žiro-račun Zajednice 2402006-1100069449, pod „opis plaćanja“ navesti: KOTIZACIJA ZA SEMINAR, a kopiju potvrde o izvršenoj uplati priložiti uz prijavnicu.

Voditelj seminara je Marijan Janči, predavač na seminarima Zimska škola folklora u Crikvenici te drugim seminarima u županijama diljem Hrvatske.

Polaznici seminara koji posjeduju cimbal neka ponesu na seminar. 

Prijave možete poslati na e-mail snjezana.gaspar@bbz.hr ili na fax 043 241 325

Kontakt telefon, tajnica Zajednice KUU BBŽ Snježana Gašpar 043 237 264