17. Susret hrvatskih folklornih ansambala

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, Zajednice HKUU Međimurske županije i KUD-a „Kaštel“ Pribislavec održan je 17. susret hrvatskih folklornih ansambala u Centru za kulturu u Čakovcu, 23. i 24.10. 2010.

 

 

Pokrovitelji su bili Ministarstvo kulture RH, supokrovitelji Međimurska županija i grad Čakovec a suorganizator općina Pribislavec. 

Cijelu manifestaciju medijski su popratili: Čakovečka televizija, List Međimurje, Međimurske novine, Radio 1, Radio Čakovec i VTV – Varaždinska televizija. Najava događanja čula se u eteru Radija Sljeme, Otvorenog radija i Katoličkog radija. Kao i više godina do sada, Susret je bio dio emisije „Baštine“ urednice Mirjane Žugec Pavičić na 2. programu Hrvatskog radija. 

Susretu je prethodilo 7 županijskih smotri održanih u Bjelovaru, Koprivnici, Maču, Metkoviću, Karlovcu, Vinici i Špišić Bukovici na kojima je svoj rad prikazalo oko 2 000 folklornih amatera. 

Odlika i ovogodišnjeg susreta bila je naravno kvaliteta izvedbe kao i raznolikost prikazanog programa u kojem se još jednom potvrdila vrijednost prikazivanja zavičajne baštine. Program se odvijao u dva dana, a prethodio mu je svečani mimohod po užem centru grada u kojem su sudjelovali folklorni ansambli. Svaki ansambl nastupio je sa po dvije koreografije. 

Nastavljajući uspješnu suradnju s Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, nedjeljni koncert „otvorili“ su gosti iz Slovenije. 

Susret je svečano otvoren 23.10.2010. u 17.30 u Centru za kulturu Čakovec. Otvorenju su prisustvovali: načelnica općine Pribislavec, gđa. Višnja Ivačić gradonačelnik grada Čakovca, g. Branko Šalamon, izaslanik gradonačelnika Bandića, g. Drago Topolovec, predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije, g. Dejan Buvač, tajnik HSK-e, g. Dražen Jelavić, stručna suradnica za plesnu kulturu Valentina Dačnik i zamjenik župana međimurskog, g. Matija Posavec koji je Susret i otvorio. 

Sudionici 17. Susreta hrvatskih folklornih ansambala: 

Subotnji koncert otvorio je KUD „Kaštel”, Pribislavec pjesmama i plesovima Belice (Međimurje). Predstavnik Slavonije bio je KUD „Luka Ilić Oriovčanin“ iz Oriovca sa pjesmama i plesovima oriovačkog kraja - „Procvjetala ružica rumena“ i pjesmama i plesovima Posavine – „ Kreni kolo“. Karlovačku županiju predstavio je KUD „Klek“ iz Ogulina plesovima Like – „Oj medvede lička životinjo“ i plesovima iz Ogulina „Moja kuća na prapuća“.

Debitant ovogodišnjeg Susreta bio je KUD „Salinovec“ iz Salinovca koji je nastupio s koreografijom „Ispod gore Ivančice“ prikazavši plesove iz svog kraja i koreografijom „Putnica“ – pjesme i plesovi Hrvatskog zagorja.

Domaćine je predstavljala KUU „Zvon“ župne zajednice Mala Subotica iz Male Subotice s pjesmama i plesovima Međimurja  - „Međimurje kak si lepo zeleno“ i „Divojačkim kolom iz Ražanca“ dok je subotnji koncert „zatvorio KUD „Zabok“ iz Zaboka s koreografijom „Tri ljubavne i plesovi Bilogore“ i plesovima sjevernog Zagorja – „Cipelica“. 

U nedjelju, 25. listopada nastupili su:

Kao gosti, FS Kulturnega društva „Anton Stefanciosa“ iz Rogatca, s koreografijom R. Sameca -  „Plesi Dravskega polja“.  „Ličko kolo iz Otočca“ i „Stare splitske plesove“ izveo je KUD „Dalmacija“ iz Dugog rata. KUD „Husain“ iz Kutine predstavio se pjesmama i plesovima Banovine – Nas trojica iz četiri sela i pjesmama i plesovima sjeverne Moslavine posvećene dunji – „Išla dunja žito žeti“. Predstavnik Zajednice Virovitičko – podravske županije, KUD „Dika“, Slatina, nastupio je sa spletom pjesama i plesova slatinskog kraja – „Presjekača“ te spletom bunjevačkih pjesama i plesova. KUD „Preporod“ iz Dugog Sela na pozornicu je donio pjesme i plesove Usore – „Odi prelo da se saberemo“ i „pjesme i plesove Sesvetskog prigorja“.

Bjelovarsko – bilogorsku županiju je i ove godine predstavljao KUD „Zdenac“ iz Garešnice sa plesovima i pjesmama sela Gaj – „Đe si diko porosio rojte“ i pjesmama i plesovima sjeverne Moslavine – „Dođi,dođi Ivo i sinoć si bio“. KUD „Koprivnica“, iz Koprivnice predstavilo se pjesmama i plesovima iz okolice Koprivnice vezanima uz žetvu – „Lepa deklica žito dožela“ i pjesmama i plesovima Hrvatskog zagorja – „Lepa moja gorica zelena“.

 

Na Susretu je sudjelovalo 13 skupina iz Hrvatske i 1 iz Slovenije sa ukupno 450 folkloraša. Ansamblima su dodijeljena priznanja za sudjelovanje. 

Najudaljenijim skupinama osiguran je smještaj na bazi polupansiona u Hotelu Park. Velika nam je želja u budućnosti moći svima osigurati smještaj kako bi mogli poslušati i pratiti jedni druge te tako ostvariti jedan od osnovnih ciljeva amaterske djelatnosti - socijalnu koheziju. 

Susret je pratilo stručno povjerenstvo u  sastavu dr. sc. Stjepan Sremac u svojstvu predsjednika povjerenstva i stručnjaka za ples, muzejska savjetnica Vesna Zorić stručnjakinja za nošnju i ukupno likovno opremanje i profesor glazbe Dražen Varga. 

Radi se ne samo o odličnim znalcima ovih područja, već i stručnjacima koji kontinuirano prate hrvatske folklorne skupine na općinskim, županijskim, regionalnim i gradskim razinama. Nakon svakog koncerta povjerenstvo je s voditeljima održalo vrlo konstruktivan okrugli stol na kojem su uz opći osvrt na sadržaj i izvedbu programa izneseni i prijedlozi i primjedbe na pojedine viđene koreografije.

Za daljnja gostovanja komisija je jednoglasno predložila sljedeće ansamble ovim redom: 

1. KUD „KLEK“ Ogulin 

2. KUD „PREPOROD“ Dugo Selo

3. KUD „LUKA ILIĆ ORIOVČANIN“ Oriovac 

Detaljnije stručne ocjene i primjedbe predočene su u pismenom izvješću, koje je dostavljeno svim sudionicima, a široj javnosti dostupno je na web stranici HSK. Svi izvođači su dobili i DVD snimku cjelokupnog  programa i okruglog stola.