Održan seminar u Virovitici

Hrvatski sabor kulture u suradnji s Gradom Virovitica i Zajednicom kulturno-umjetničkih udruga Virovitičko-podravske županije organizirao je seminar za voditelje folklornih skupina pod nazivom"Folklorna baština Bilogore" koji je od 7. do 8. ožujka 2015. održan u prostorijama Doma oružanih snaga RH u Virovitici. 

Pozivu na seminar odazvalo se 89 polaznika većinom iz Virovitičko-podravske županije, ali bilo je tu i predstavnika KUD-ova iz Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Vukovarsko- srijemske, Varaždinske te Istarske županije. Voditelji seminara bili su Valentina Šepak - Molnar, prof. i Tomislav Habulin, mag. mus., a dvodnevni seminar je u svom plesnom i vokalnom dijelu obuhvatio odabranu folklornu građu Bilogore primjerenu sudionicima. Svrha seminara je bila upoznati sadašnje i buduće voditelje skupina s mogućnostima predstavljanja folklora na sceni i rada s različitim folklornim skupinama, a na primjerima lokalne plesne i glazbene baštine. 

Seminar je započeo zajedničkim uvodom od strane voditelja koji su smjestili pojam Bilogore u vremenu i prostoru. Sudionici su dobili radni materijal u obliku skripte koja je obuhvaćala teme iz plesa, narodnu nošnju i glazbu Bilogore, a temeljila se na knjizi Zvonimira Lovrenčevića: Folklorna glazba Bilogore. Tomislav Habulin je zatim govorio općenito o glazbovanju u tom kraju i sa sudionicima obradio odabrane notne primjere iz gore navedene knjige (Kolo mi se na križanju vije, Lepo peva tica papričica, Skupljajte se djevojčice, Tri jabuke tri dunje, Lepa seja kolo vodi, Htjeli mene da udadu i Kozatuš). Valentina Šepak Molnar je poslijepodnevni dio u subotu započela predavanjem o mogućnostima predstavljanja folklora na sceni, a zatim je na glazbeno obrađenim primjerima i praktično pokazala plesove sudionicima. Tomislav Habulin je korepetirao. U nedjelju je seminar nastavljen upjevavanjem i ponavljanjem usvojene građe, a nakon toga su sudionici podijeljeni u 4 skupine. Svaka je trebala izabrati svog voditelja koji je ujedno bio i koreograf. Zadatak je bio, iz prezentirane građe, oblikovati koreografsku minijaturu. Seminar je završio prezentacijom radova i podjelom priznanja sudionicima.