20. susret hrvatskih folklornih ansambala

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, 19. i 20. listopada 2013. godine u Centru za kulturu u Čakovcu, održan je 20. susret hrvatskih folklornih ansambalaSusret se održao u prigodi 65. obljetnice Hrvatskog sabora kulture, krovne organizacije kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj, a deseti put u Gradu Čakovcu, u suorganizaciji Zajednice HKUU Međimurske županije, Hrvatskog društva skladatelja HDS-ZAMP i KUD-a Kaštel Pribislavec, te supokroviteljstvo Međimurske županije i Grada Čakovca.

Susret je u cijelosti pratilo tročlano stručno povjerenstvo, u sastavu Goran Ivan Matoš, Katarina Bušić i Tomislav Habulin. Zadaci stručnog povjerenstva obuhvatili su praćenje i umjetničko vrednovanje programa folklornih ansambala i skupina, sudjelovanje na okruglim stolovima poslije koncertnih nastupa u subotu i nedjelju, izbor najuspješnijih ansambala prema Pravilniku Susreta te pisanje umjetničke prosudbe o svim izvedenim programima na Susretu.

Prema ocjeni stručnog povjerenstva, po prvi put ove godine, dodijeljene su prva, druga i treća nagrada Hrvatskog sabora kulture najuspješnijim ansamblima. Nagrade su osvojili redom Folklorni ansambl Matija Gubec iz Karlovca, Folklorni ansambl Sesvetska Sela iz Sesveta i Folklorni ansambl Koprivnica iz Koprivnice. Osvajanjem prve nagrade Karlovčani su izborili i nastup na završnoj godišnjoj manifestaciji pod nazivom Razglednica3 Hrvatskog sabora kulture.

Nagrade i priznanja dodijelio je predsjednik Zajednice HKUU Međimurske županije, g. Dejan Buvač i time svečano zatvorio 20. susret hrvatskih folklornih ansambala. Stručno povjerenstvo je i nakon nedjeljnog koncerta održalo okrugli stol s predstavnicima ansambala.

Na Susretu je tijekom dvodnevnog programa nastupilo oko 600 folkloraša unutar 12 ansambala iz Hrvatske te 2 gostujuća iz Slovenije i Srbije.

Izbor sudionika ovogodišnjeg Susreta rezultat je ukupno 12 selekcija koje su se tijekom godine odvile unutar isto toliko županijskih smotri, a u ocjenjivanju najboljih na županijskom nivou sudjelovali su stručni suradnici Hrvatskog sabora kulture: Goran Ivan Matoš, Andrija Ivančan, Stjepan Sremac, Krunoslav Šokac, Iva Niemčić, Vesna Zorić, Katarina Bušić, Irena Miholić, Dražen Varga i Tomislav Habulin. Županijske smotre održale su se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, Požeško-slavonskoj, Gradu Zagrebu Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Brodsko-posavskoj, Međimurskoj, Varaždinskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji. Okupile su 111 KUD-ova, folklornih ansambala i skupina između kojih je odabrano najboljih 12 za sudjelovanje na 20. susretu hrvatskih folklornih ansambala.

Program 20. susreta hrvatskih folklornih ansambala oblikovan je u skladu s Pravilima susreta prema kojima su ansambli dužni izvesti po dvije koreografije; jednu izvedenu na županijskoj smotri i drugu iz kraja od kud dolaze. Tako je ove godine bogati program Susreta bio sačinjen od ukupno 31 koreografske i glazbene točke, koji se odvio tijekom dva koncertna dana. Susret je svečano otvoren nastupom Hrvatskog gajdaškog orkestra i pozdravnim govorima međimurskog župana, g. Matije Posavca i tajnika Hrvatskog sabora kulture, g. Dražena Jelavića. Uslijedio je nastup 5 ansambala iz Hrvatske (Matica Slovačka "Kukučin – Kuntarić", Jakšić, Folklorni ansambl "Koprivnica", Koprivnica, Varaždinski folklorni ansambl, KUD Zabok i Folklorni ansambl Broda, Slavonski Brod) te gostiju iz Slovenije (Folklorna skupina Kulturnega društva Podgorci, Podgorci) i Srbije (HKUD "Vladimir Nazor", Sombor). Po završetku programa tajnik HSK, Dražen Jelavić uručio je priznanja sudionicima, a stručno povjerenstvo održalo je okrugli stol u Hotelu Park s predstavnicima ansambala. Nastavak je bio u nedjelju prijepodne, u nazočnosti zamjenika gradonačelnika Čakovca, g. Romana Bogdana i Predsjednika Zajednice HKUU Međimurske županije, g. Dejana Buvača. Nastupili su KUD "Mihovljan", Mihovljan, Folklorni ansambl "Šiljakovina", Šiljakovina, Folklorni ansambl "Sesvetska Sela", Sesvete, Folklorni ansambl "Zdenac", Garešnica, Folklorni ansambl "Matija Gubec", Karlovac, KUDŽ "Filip Dević", Split i KUD "Koledišća", Jezera na otoku Murteru. Nedjeljni koncert, svojim nastupom, upriličili su Muška i Ženska klapa "Filip Dević" iz Splita te Ženska pjevačka skupina KUU Seljačka sloga Nedelišće.

Manifestaciju su, kao i prethodnih godina, medijski popratili SRCE TV, List Međimurje, Međimurske novine, Radio 1, Radio Čakovec i VTV - varaždinska televizija. Voditeljica Susreta bila je Aleksandra Ličanin. Svim sudionicima nakon Susreta poslane su službene video snimke Susreta na DVD-u i fotografije Foto i video studija Vipro iz Preloga kao i izvješća Stručnog povjerenstva o njihovim izvedbama. Autorice promotivnih i programskih materijala Susreta bile su članice dizajnerskog studija Babushke (Tina Bauer i Marija Juza).

Programsku knjižicu možete prolistati na:

http://issuu.com/ples/docs/kb_20_shfa_pregled