Online plesni seminar s Martinom Tomić

Online plesni seminar „Kako slušam ples?“. pod vodstvom Martine Tomić održan je 16. 5. 2020. i 23. 5. 2020. putem Zoom aplikacije, a bio je namijenjen je voditeljima plesnih skupina, plesnim pedagozima, koreografima i plesačima. 

Odobreni program trebao se održati u Zadru u partnerstvu sa Plesnom udrugom Gesta, no zbog situacije sa koronavirusom, a u skladu s uputama Civilnog stožera, seminar je održan 16. 5. 2020. i 23. 5. 2020. online  pod vodstvom plesne umjetnice i pedagoginje Martine Tomić. Kako slušam ples? bio ja naziv individualnog i originalnog programa kojeg je voditeljica izrazila kao govorno djelo iz područja plesne umjetnosti putem Zoom platforme. Online seminar okupio je 16 polaznica iz Hrvatske i Austrije. 

Cilj radionice bio je osvijestiti doživljaj pokreta kod plesača, a voditeljima ponuditi alate za daljnji rad u plesnoj edukaciji. Edukacija se sastojala od improvizacijskih vježbi i zadataka koji su se bazirali na međusobnom slušanju i stvaranju krajolika slušanja koji podrazumijeva slušanje s namjerom koristeći sva osjetila.

 

RASPORED

1. DAN: 16. 5. 2020.: 10:00 – 13:00


10-10.30h Uvod u radionicu
- objašnjenje prakse i što sve implicira „slušajte se“  česta uputa plesačima i plesačicama
- odnos arhitekture tijela, osobne kinesfere i tehničkih principa poput promjene težine, dinamike, muzikalnosti i prostora
10.30- 11.30h Tjelesna praksa
- vježbe bazirane na disanju, tjelesnom poravnanju, stabilnosti, vježbama snage, koordinacije, lokomocije u osobnoj kinesferi, kondicije i na kraju vođena improvizacija s naglaskom na artikulaciji tijela, promjenom težine i organizaciji pokreta u vremenu i prostoru
11.30-11.45h pauza
11.45-13h Strukturirana improvizacija
- improvizacije ”plesnih rečenica” bazirane na  slušanju pokreta kroz donošenje odluka, vlastite odluke iz unutarnjeg saznanja (intuicija, memorija)  ili tuđe odluke iz vanjskog oblika (očima, ušima, dodirom kroz rad s objektom). Dodjeljuje se zadatak za idući tjedan baziran na tehnikama zaustavljanja pokreta.


2. DAN: 23. 5. 2020.: 10:00 – 13:00


10-11h Tjelesna praksa 
11-11.15h pauza
11.15-13:00h Koreografska praksa

- pokazivanje i zajednički rad na individualnim frazama kroz mehanizme zaustavljanja pokreta i osjećaja za muzikalnost pokreta.
Otvorena diskusija.


Analizom pristiglih odgovora na online anketu došli smo do podatka da je 75% sudionica zadovoljno odabranom temom, voditeljicom te online realizacijom. Potkrjepljujemo to jednim od odgovora:  Plesni seminar koji sam pratila i u kojem sam sudjelovala, oduševio me na više načina, prije svega zanimljiv istraživački način povezivanja teorije sa praksom koju je voditeljica sjajno provodila na neposredan način dakako isto tako zanimljivom tematikom strukturirane improvizacije u suvremeno plesnoj koreografskoj praksi. Ono što me ipak smetalo, ometalo i sputavalo je prilagođavanje neadekvatnom vlastitom prostoru ( djela sobe) nemogućnost da vidim i pratim ostale sudionike (ali iz razloga mojih tehničkih ograničenja) i ono što je najbitnije u svim plesnim aktivnostima a to je potreba za neposrednim kontaktom rada/radionice u živo pa je zato i osobni užitak ipak umanjen.

 

 


O VODITELJICI

Martina Tomić (1983, Zagreb). 

Na plesnoj sceni djeluje kao plesačica, autorica i nastavnica. Od 2011. članica je Studija za suvremeni ples (SSP) i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU). Plesno obrazovanje stekla je u Učilištu ZKM-a te na raznim radionicama suvremenog plesa u Hrvatskoj i inozemstvu (Berlin, Amsterdam, Zagreb, Pula, Impulstanz, Deltebre Dansa…). Sudjeluje u brojnim plesnim produkcijama i predstavama s raznim koreografima, ansamblima i nezavisnim produkcijama. Jedna je od osnivačica udruge Tras studio kroz koju sudjeluje u projektima Natalije Manojlović, Irme Omerzo, Vilima Matule, Rajka Pavlića, Aleksandre Janeve Imfeld i Sonje Pregrad kao plesačica i producentica. 2019.  zajedno s Anom Kreitmeyer i Petrom Chelfi dobitnica je nagrade strukovnih udruga za najbolju predstavu u cjelini „Sve četiri za jedno. Na rubu dodira i kaosa“ autorice Ane Kreitmeyer.

Također, članica je umjetničke organizacije Genijator kroz koju autorski, zajedno s akademskom slikaricom Lenom Kramarić i dramaturginjom Ivanom Đula, surađuje na nekoliko interdisciplinarnih projekata u suradnji s Art radionicom Lazareti u Dubrovniku. Završila je 200-satni učiteljski program yoge koju prakticira i predaje nekoliko godina. Završila  je i BA studij suvremenog plesa, nastavnički smjer pri Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Pedagoški rad provodi kroz satove i radionice suvremene plesne tehnike i improvizacije (jutarnji satovi za suvremene plesače u ZKM-u, ZPC-u, HSK itd. Također, predavala je kao gost predavač na Institutu za umetničku igru u Beogradu i jedna je od europskih plesnih pedagoga u ljetnom izdanju CEEC- Central and European East Countries- Summer Dance Camp China (2018. i 2019.) Trenutačno je predsjednica Udruge plesnih umjetnika Hrvatske UPUH.