29. susret hrvatskih plesnih ansambala

U godini obilježavanja 70-te obljetnice rada i postojanja Hrvatski sabor kulture, 23. i 24. lipnja 2018., u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, organizirao je 29. susret hrvatskih plesnih ansambala.  Susret se po četvrti puta održavao u Velikoj Gorici, a suorganizatori su bili Plesni klub Megablast i Pučko otvoreno učilište Velika Gorica. Materijalnu potporu pružili su Ministarstvo kulture RH, Grad Velika Gorica, TZ Grada Velike Gorice i Zagrebačka županija. Medijski pokrovitelj bio je City Radio.

Tročlano stručno povjerenstvo djelovalo je u sastavu Melita Spahić Bezjak, Sanja Tropp Frühwald i Kornelija Kosanović, a rezultat njihovog rada je sljedeći: Nagradu Hrvatskog sabora kulture za najbolju koreografiju dobio je Plesni studio "Vindi" Varaždin za koreografiju The animal inside. Nagrada za najbolju izvedbu otišla je u Čakovec Studiju suvremenog plesa "Teuta" za koreografiju Ravna crta, dok je Baletni studio Gradskog kazališta "Zorin dom" iz Karlovca dobio Nagradu Hrvatskog sabora kulture za najbolji kostim. I ove godine, u okviru Susreta plesnih ansambala, sudionici su imali mogućnost prisustvovanja plesnoj radionici "Follow the flow" pod vodstvom gostujuće slovenske koreografkinje Urše Rupnik, a koja je održana u nedjelju 24.6. u prijepodnevnim satima u dvorani Srednje škole Velika Gorica.

Na Susretu je tijekom dva dana nastupilo 200 mladih plesača iz Hrvatske, Češke i Slovenije sa ukupno prikazane 32 koreografije. Rezultat je to raspisanog Natječaja, a odabir grupa te stručno i umjetničko planiranje i oblikovanje programa, izvršila je predsjednica Stručnog savjeta za ples pri HSK, gđa Vlasta Kaurić. Važno je napomenuti da su jedino predstavnici Karlovačke županije (Baletni studio GK "Zorin dom" i Studio za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo "Studio 23") izabrani na 24. susretu plesnih ansambala Karlovačke županije koji se 15.4.2016. održao u Karlovcu. Selektor je bio član stručnog savjeta za ples pri HSK-u g. Rajko Pavlić.

Nastupom gostujućih plesnih skupina iz Češke i Slovenije nastavljena je važna međunarodna suradnja Hrvatskog sabora kulture na plesnom planu. Planirani revijalni dio programa koji se trebao izvesti u Parku dr. Franje Tuđmana zbog lošeg vremena izveden je u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

Susret je svečano otvoren u subotu u 18.30 sati uz prisutstvo g. Zlatka Herčeka, izaslanika župana zagrebačkog g. Stjepana Kožića, direktora regionalne razvojne agencije, člana Upravnog odbora HSK-a i predsjednika Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije. Novost od ove godine su bile video razglednice kojima su se skupine same predstavljale. Uslijedili su nastupi Studija "Vivona" Čakovec, Kulturno-umjetničkog centra Virovitica, Umjetničke organizacije Plesni studio "Svjetlost u pokretu", Zagreb, Umjetničke organizacije Plesna radionica Ilijane Lončar Požega, Studija za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo - Studio 23, Karlovac, Baletnog studija Gradskog kazališta "Zorin dom" Karlovac te gostiju iz Češke "Legarmm" Klášterec nad Ohří. U revijalnom dijelu programa koji se umjesto u Parku dr. Franje Tuđmana nastavio u dvorani predstavili su se još jednom gosti iz Češke, Umjetnička organizacije Plesna radionica Ilijane Lončar Požega i Studio za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo - Studio 23 iz Karlovca koji ove godine obilježava 30. godina rada i postojanja. Voditeljima skupina uručena su priznanja za sudjelovanje, a prvi dio 29. Susreta hrvatskih plesnih ansambala završen je okruglim stolom stručnog povjerenstva i voditelja skupina.

U nedjelju prijepodne sudionici Susreta sudjelovali su na plesnoj radionici "Follow the flow" pod vodstvom gostujuće slovenske koreografkinje Urše Rupnik u dvorani Srednje škole Velika Gorica. U večernjem dijelu programa nastupili su Plesna grupa Flame, Rijeka, Plesni studio Vindi, Varaždin, Divertimento – studio povijesnog plesa, Zagreb, Plesna udruga "Ri Dance" Rijeka, Studio suvremenog plesa "Teuta", Čakovec, Plesni studio "The Spirit", Pazin te gosti iz Slovenije – Studio za svobodni ples iz Ljubljane. Potom je održan okrugli stol stručnog povjerenstva s voditeljima skupina.Svečana dodjela priznanja, zahvalnica i nagrada upriličena je na pozornici dvorane Pučkog otvorenog učilišta. Procjenjuje se da je program u dva dana vidjelo oko 200 osoba.


Foto i video materijale izradila je Anita Nadj (Red Ring d.o.o). Svim sudionicima nakon Susreta poslana su izvješća članova Stručnog povjerenstva o njihovim izvedbama, dok se fotografije i video zapisi mogu pregledati i preuzeti na službenom youtube kanalu Hrvatskog sabora kulture https://goo.gl/qgYzkr  i facebook profilu https://goo.gl/Q6C8tV i  https://goo.gl/DyUoSy. Autor promotivnih i programskih materijala Susreta je dizajnerica Gordana Pavlek.