SUVREMENE PLESNE TEHNIKE S MAŠOM KOLAR I IDOM JOLIĆ

Kako je Hrvatski sabor kulture jedini koji na ovakav način okuplja amaterske plesne ansamble u Hrvatskoj (56), veliku pozornost pridaje i edukaciji voditeljskog i plesačkog kadra. U uskoj suradnji s domaćim i preporučenim stranim pedagozima, koreografima i plesačima pokušava podići kvalitetu obrazovanja amatera kao i njihovih izvedbi prikazanih na Susretu hrvatskih plesnih ansambala.

U skladu s time organiziran je dvodnevni seminar pod vodstvom plesačica, plesnih pedagoginja i koreografkinja Maše Kolar i Ide Jolić. Seminar je održan 18. i 19. veljače 2017. u prostorijama Plesnog centra TALA u Zagrebu i okupio je 8 sudionica iz Rijeke, Splita i Zagreba.

Prvi dio radionice za cilj je imao postepeno osvješćivanje vlastitog tijela u prostoru i vremenu. Taj tehnički dio sata vodio je  do osvješćivanja svakog pojedinog djelića tijela i njegovog oslobađanja kroz izvedbu sekvenci/koreografija na podu i u vertikali. Sudionice su se zagrijale kroz raznolike strukture, na specifičan način modificirane vježbe pokreta. Ciljano se radilo na postavi tijela, koordinaciji, snazi, izdržljivosti, elastičnosti i plesnosti. Gradilo se kraće sekvence floor worka, razvijalo i nadograđivalo virtuoznost i vještinu prirodnih predispozicija tijela u završnu kombinaciju. Drugi dio radionice bazirao se na improvizaciji. Također se započelo zagrijavanjem koje je obuhvatilo propriocepciju, osvještavanje tijela te njegov kapacitet i funkcionalnost. Istraživala se mogućnost kretanja iz raznih dijelova tijela koji će, kroz vođene zadatke, stvarati novi vokabular pokreta. U tom dijelu radionice, fokus je bio na individualnom osvještavanju tijela kroz ples i poigravanju s dinamikom, amplitudom pokreta i prostornim kretanjem. Nakon individualne improvizacije, akcent je stavljen na grupnu improvizaciju i stvaranje vokabulara uvjetovanog vanjskim poticajima. Kroz grupne zadatke, pažnja je bila usmjerena na odnos između grupe, imidža koje grupa stvara te svjesnost drugih tijela u prostoru i kako kretanje drugih tijela utječe na pojedinačno kretanje. Akcent završne sekvence u 2 dana radionice bio je  rad na pročišćavanju njezine izvedbe u upotrebi kvaliteta pokreta. Seminar je završio podjelom potvrda o sudjelovanju svim sudionicima.