28. susret hrvatskih plesnih ansambala

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, 17. i 18. lipnja 2017. godine u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, održan je 28. susret hrvatskih plesnih ansambalaNa Susretu je tijekom dva dana nastupilo 250 mladih plesača unutar 16 plesnih skupina iz Hrvatske te 3 gostujuće iz Slovenije, Mađarske i Bosne i Hercegovine. Susret se po treći puta održavao u Velikoj Gorici u sklopu manifestacije Velikogoričke večeri, a suorganizatori su bili Plesni klub Megablast i Pučko otvoreno učilište Velika Gorica. Materijalnu potporu pružili su Grad Velika Gorica, TZ Grada Velike Gorice i Zagrebačka županija. Susret je medijski pratio City Radio, a sponzor u vidu poklon bona za najuspješniju skupinu bio je Obrt za proizvodnju "Svjetlost u krpici" vl. Milene Jurmić iz Zagreba.

Tročlano stručno povjerenstvo djelovalo je u sastavu Vlasta Kaurić, Ida Jolić i Tihomir Kološić. Zadaća im je bila pratiti program Susreta, stručno i umjetnički vrednovati izvedbe, održati okrugli stol s voditeljima ansambala, napisati stručno izvješće, predložiti ansamble za moguća gostovanja i dodijeliti Nagrade Hrvatskog sabora kulture za najbolju koreografiju, izvedbu i kostim. Rezultat njihovog rada je sljedeći: Nagradu Hrvatskog sabora kulture za najbolju koreografiju dobio je ovogodišnji debitant, Plesni klub "st. Art" Karlovac za koreografiju Tribes of the Sioux.Nagrada za najbolju izvedbu otišla je u Požegu Umjetničkoj organizaciji Plesnoj radionici Ilijane Lončar za koreografiju Licem u lice, dok je Plesna udruga "Gesta" iz Zadra dobila Nagradu Hrvatskog sabora kulture za najbolji kostimZa nastup na Razglednici 7 Hrvatskog sabora kulture odabran je Plesni klub "st. Art" iz Karlovca. Za nastup / ili gostovanje u inozemstvu preporučuju se nagrađene skupine. 

Nastupom gostujućih plesnih skupina iz Slovenije, Mađarske i po prvi puta Bosne i Hercegovine nastavljena je važna međunarodna suradnja Hrvatskog sabora kulture na plesnom planu. Novost od ove godine je i programska suradnja s Plesnim klubom Megablast na način da je program 28. Susreta nakon izvedbi u dvorani nastavljen u obližnjem Parku dr. Franje Tuđmana i 1. #Share-aj pokret plesnim festivalomU programu je ukupno prikazana 31 koreografija. Rezultat je to raspisanog Natječaja, a odabir grupa te stručno i umjetničko planiranje i oblikovanje programa, izvršila je predsjednica Stručnog savjeta za ples pri HSK, gđa. Vlasta Kaurić. Važno je napomenuti da su jedino predstavnici Karlovačke županije (Baletni studio GK "Zorin dom", Studio za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo "Studio 23" i po prvi puta Plesni klub "st.Art") izabrani na 23. susretu plesnih ansambala Karlovačke županije koji se 24.4.2016. održao u Karlovcu. Selektorica je bila članica stručnog povjerenstva Susreta Ida Jolić.

 

Susret je svečano otvoren u subotu u 18.00 sati uz prisutstvo g. Zlatka Herčeka, izaslanika Župana zagrebačkog g. Stjepana Kožića, direktora regionalne razvojne agencije, člana Upravnog odbora HSK-a i predsjednika Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije. Nakon nastupa Umjetničke organizacije Plesni studio "Svjetlost u pokretu", Zagreb, Kulturno umjetničkog centra Koprivnica - Plesni studio "Jump", Plesnog studija The Spirit, Pazin, Baletnog studija Gradskog kazališta "Zorin dom" Karlovac, Kulturno umjetničkog centra Virovitica, Plesne udruge "Gesta", Zadar, po prvi puta ove godine - Plesni kluba "st. ART", Karlovac, Studija za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo - Studio 23, Karlovac i gostiju iz Mađarske: Odjel za ples Umjetničke gimnazije iz Pečuha, program je nastavljen u parku dr. Franje Tuđmana s 1. #Share-aj pokret plesnim festivalom u organizaciji Plesnog kluba Megablast.

U nedjelju prijepodne sudionici Susreta sudjelovali su na plesnoj radionici Suvremeni ples pod vodstvom članice povjerenstva Ide Jolić u dvorani Srednje škole Velika Gorica. U nedjeljnom dijelu programa nastupili su gosti iz Zagreba - Vesna Grandes Theatre, Divertimento – studio povijesnog plesa, Zagreb Plesni klub Megablast, Velika Gorica, gosti iz Slovenije - Kulturno prosvjetno društvo "Plesonoga", Cerknica, Studio suvremenog plesa "Teuta", Čakovec, Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar Požega, Plesni studio Vindi, Varaždi, Plesna grupa Flame, Rijeka i Studio Vivona, Čakovec. Po prvi puta ove godine publici u Velikoj Gorici predstavili su se i gosti iz Bosne i Hercegovine – Plesni klub "Blok".

Po završenim koncertima, tročlano stručno povjerenstvo u sastavu Vlasta Kaurić, Ida Jolić i Tihomir Kološić održalo je okrugle stolove sa predstavnicima skupina i dodijelilo Nagrade Hrvatskog sabora kulture. Svečana dodjela priznanja, zahvalnica i nagrada upriličena je na pozornici dvorane Pučkog otvorenog učilišta, a u ime organizatora to je učinio tajnik Hrvatskog sabora kulture g. Dražen Jelavić. Procjenjuje se da je program u dva dana vidjelo oko 300 osoba.

Foto i video materijale izradila je Anita Nadj. Svim sudionicima nakon Susreta poslana su izvješća članova Stručnog povjerenstva o njihovim izvedbama, dok se fotografije i video zapisi mogu pregledati i preuzeti na službenom youtube kanalu Hrvatskog sabora kulture https://goo.gl/ZgvBY1 i facebook profilu https://goo.gl/ZwBhn9. Autor promotivnih i programskih materijala Susreta bio je dizajner Ante Jelinčić.