27. susret hrvatskih plesnih ansambala

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Grada Velika Gorica, 18. i 19. lipnja 2016. godine u Dvorani Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, održan je 27. susret hrvatskih plesnih ansambala

Na Susretu je tijekom dva dana nastupilo 300 mladih plesača unutar 21 plesne skupine iz Hrvatske te 2 gostujuće iz Slovenije (Odjel za suvremeni ples Konzervatoriju za glazbu i ples iz Ljubljane) i Belgije (Kompanije Oiterpe). Ukupno je prikazano 39 koreografija. Susret se po dugi puta održavao u Velikoj Gorici u sklopu manifestacije Velikogoričke večeri, a suorganizatori su bili Plesni klub Megablast i Pučko otvoreno učilište Velika Gorica. Materijalnu potporu pružilI su Ministarstvo kulture RH i Zagrebačka županija. Susret je medijski pratio City Radio, a donator u vidu poklon paketa za nagrađene skupine bila je Podravka d.d.

Po završenim koncertima, tročlano stručno povjerenstvo u sastavu Ana Maria Bogdanović, Maša Kolar i Robert Schubert održalo je okrugle stolove sa predstavnicima skupina i dodijelilo Nagrade Hrvatskog sabora kulture. Nagradu Hrvatskog sabora kulture za najbolju koreografiju dobila je Plesna udruga Ri dance iz Rijeke  za koreografiju "Ona". Nagrada za najbolju izvedbu otišla je Plesnom klubu Megablast za koreografiju "U gostima", dok je Studij suvremenog plesa Testa iz Čakovca dobio Nagradu Hrvatskog sabora kulture za najbolji kostim. Posebnu pohvalu za ukupan nastup stručno povjerenstvo uputilo je Studiju za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo- STUDIO 23, iz Karlovca. 

Susret je svečano otvoren u subotu u 18.30 sati uz prisutstvo Pročelnika Odjela za društvene djelatnosti grada Velika Gorica g. Zvonka Kunića te g. Zlatka Herčeka, izaslanika Župana zagrebačkog g. Stjepana Kožića. Otvorenju je prisustvovala i izaslanica g. Bandića, gđa. Cvijeta Grijak, stručna savjetnica za kulturno-umjetnički amaterizam. U programskom smislu Susret je otvorio ovogodišnji debitant Plesni centar Tala/Brutala iz Zagreba. Uslijedio je nastup Plesne grupe "Flame" Rijeka, Studija povijesnog plesa "Divertimento" Zagreb, Plesnog studija „Vindi“ Varaždin, Baletnog studija Jastrebarskog, Športsko-plesne udruge „Feniks“ Osijek, Plesnog studija „Step by step“ Zagreb, Kulturno umjetničkog centra Virovitica, Kazališne udruge „Antis“ Zadar, Studija za izvedbene umjetnosti „MOT 08“ Poreč, Plesne skupine „The Spirit“ Pazin te gostiju iz Belgije – Kompanie Oiterpe. Po završenom plesnom dijelu programa, priznanja za sudjelovanje voditeljima ansambala svečano je uručio Gordan Križaj, predstavnik suorganizatora. Uslijedio je okrugli stol na kojem su izmijenjeni dojmovi članova povjerenstva s voditeljima skupina. 

 

U nedjelju prijepodne sudionici Susreta sudjelovali su na plesnoj radionici Suvremene plesne tehnike pod vodstvom Maše Kolar. Poslijepodnevni program u Dvorani započeo je solo nastupom Veronike Valdes, gošće iz Slovenije, a nastupili su još Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar Požega, Plesni klub „Megablast“ Velika Gorica, Studio suvremenog plesa "Teuta", Čakovec , Pinokio klub za djecu i mladež Zagreb, Baletni studio Gradskog kazališta „Zorin dom“ Karlovac, Studio "Vivona", Čakovec, , Studio za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo – Studio 23 Karlovac, Plesni studio „Jump“ Koprivnica, Plesna udruga "Ri Dance" Rijeka te gosti iz Slovenije  - Odjel za suvremeni ples Konzervatorija za glazbu i ples iz Ljubljane. 27. Susret hrvatskih plesnih ansambala službeno je zaključen podjelom priznanja sudionicima i Nagradama Hrvatskog sabora kulture za najbolju koreografiju, izvedbu i kostim koje je svečano uručio tajnik Hrvatskog sabora kulture, g. Dražen Jelavić. Procjenjuje se da je program u dva dana vidjelo oko 550 osoba.

Prošlogodišnji debitanti, Divertimento – studio povijesnog plesa, Zagreb, Kazališna udruga "Antis", Zadar i Pinokio klub za djecu i mladež, Zagreb nastupili su i ove godine. Grad Čakovec, Karlovac i Rijeka imali su po dva predstavnika, a nakon 8 godina ponovno je na Susretu nastupio Studio za izvedbene umjetnosti „Mot 08“ iz Poreča. Sukladno Pravilima Susreta, po prvi puta ove godine, sudionici su se mogli predstaviti i u trajanju od 10-30 minuta kroz scensku formu po vlastitom izboru pa smo tako vidjeli koreografiju Maria Vrbanca u izvedbi Plesnog centra Tala/Brutala iz Zagreba (ovogodišnji debitant) te Martine Bugarin u izvedbi Plesne udruge Ri dance iz Rijeke.  

Programsku knjižicu možete prelistati na: