Physical release - seminar za plesače s Brankom Bankovićem

Kako je Hrvatski sabor kulture jedini koji na ovakav način okuplja amaterske plesne ansamble u Hrvatskoj (53), veliku pozornost pridaje i edukaciji voditeljskog i plesačkog kadra. U uskoj suradnji s domaćim i preporučenim stranim pedagozima, koreografima i plesačima pokušava podići kvalitetu obrazovanja amatera kao i njihovih izvedbi prikazanih na Susretu hrvatskih plesnih ansambala.

U skladu s time, a u suradnji sa Studiom za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo STUDIO DVEDESETTRI iz Karlovca, organiziran je dvodnevni seminar pod vodstvom plesača, plesnog pedagoga i koreografa Branka Bankovića. Seminar je održan 22. i 23.listopada 2016. u prostorijama Studija 23 u Karlovcu i okupio je 18 sudionika iz Čakovca, Rijeke, Pazina i Karlovca. 

Prvi dio seminara uključio je pripremu tijela kroz vježbe koje sustavno osvješćuju dijelove tijela, povećavaju mobilnost i fleksibilnost te osvještavanje različitih centara ravnoteže kroz vježbe u kojima je bitna tehnička preciznost u izvedbi. Vježbe su bile bazirane na tehnici Physical release koja implicira fizičko opuštanje tj. plesnost. Akcent je stavljen na povezivanje pokreta i kvalitetu izvedbe. Osvještavani su periferni dijelovi tijela, dužina pokreta, dinamika izvedbe, povezivanje i plesnost. Drugi dio seminara u prvoj fazi uključio je predvježbe u fazama, asistenciju i osvještavanje različitih centara ravnoteže u paru. Kroz zadatke preuzimanja i prijenosa težine partnera tražene su izvedbene kvalitete u dizanju, prijenosu, spuštanju – ulazu i izlazu iz podrške. U drugoj fazi razmatrani su različiti odnosi između partnera i uspostava granica. Koja je razlika u odnosu i koliko ista podrška u različitim odnosima daje drugo značenje. U finalnom dijelu zaokružena je ova tematska cjelina te je voditelj s plesačima radio na svjesnom uključivanju emocija u odnos partnera i kroz plesne etide oslobađao samu interpretativnu izvedbenost. Pronalažene su kvalitete koje se mogu uzeti od različitih glazbi ili tišine, a koje bi davale dodatni sloj interpretativnosti. Seminar je završio podjelom potvrda o sudjelovanju svim sudionicima.