Održan online seminar s N. Oreškovićem

Proteklog vikenda, od 19. do 21. 3. 2021. održan je online seminar „Prijateljstvo s tlom: kotrljanja, klizanja i obrati - iskorištavanje gravitacije i tla“ pod vodstvom Nikole Oreškovića. Koristeći gravitaciju za izvođenje fluidnog kretanja, a poštujući položaje zglobova i udova putovali smo, klizali, kotrljali se, ponirali i okretali tijelo uz pomoć najboljeg prijatelja koji je uvijek tu za nas - tla. Podnim kretanjem istraživali smo kako pomicati osi tijela u raznim smjerovima - strance, iznad i ispod sebe.
Ova radionica crpila je inspiraciju iz raznih tehnika suvremenog plesa, kaskaderstva i borilačkih vještina, a okupila je 13 polaznika iz Čakovca, Osijeka, Požege, Rijeke, Splita, Karlovca, Samobora i Velike Gorice.

OPIS SEMINARA:

Realizacija online seminara je bila podijeljena u 3 dijela tj. online seminar se odvija tijekom 3 dana (19. – 21. 3. 2021.) u večernjem terminu od 18 do 19.30 sati.
-    Uključio je teorijski i praktični dio kroz koje su sudionike vodili Nikola Orešković i moderatorica online seminara Valentina Dačnik, stručna suradnica HSK-a. 
-    Sudionici su online seminar pratili uživo putem ZOOM aplikacije, a u skladu s trenutnom situacijom i pandemijom koronavirusa, voditelj Nikola Orešković je prilagodio program.
-    Za praćenje programa bila je potrebna bilježnica i olovka. 
-    Po uspješno završenom online seminaru svi sudionici su dobiti potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi.

-  Online seminar tematski je bio vezan uz 32. Susret hrvatskih plesnih ansambala i mogao je poslužiti kao inspiracija za prijavu na Natječaj. Više o samom Natječaju na www.hrsk.hr

SEGMENTI:
• prihvaćanje tla
• kotrljanja inspirirana suvremenim plesom (strance, naprijed, nazad, klizanja)
• podna kretanja inspirirana borilačkim vještinama (Judo, Systema, BJJ)
• podna akrobatika

BENEFITI:
Razumijevanje kotrljanja i podnog kretanja bitna je i korisna vještina primjenjiva u svakodnevnom životu. Koliko puta se spotaknemo, krivo stanemo, padnemo? Razumijevanje poda i načina na koji se može iskoristiti važno je za svakog kretača. Kroz primjenu principa naučenih na radionici u vlastitoj kretačkoj praksi, voditelji će i svojim polaznicima prenijeti ideje i koncepte te posredno utjecati na obogaćivanje kretačkog vokabulara. Usvojeno znanje pomoći će polaznicima i u svakodnevnom životu. Dobro snalaženje pri spoticanju, padu ili bilo kojem utjecaju vanjske sile na tijelo čuva nas od ozljeda. Tlo ne boli ako znaš kako pasti.

RASPORED:
1.    DAN: 19. 3. 2021.: 18:00 – 19:30
•    uvod u temu: prijateljstvo sa tlom – osjećanje tla, klizanja, razumijevanje gibanja
•    oblici kretanja kroz klizanja, kolutanja i princip spirale
•    istraživanje amplituda i razvijanje preciznosti pokreta kroz igre sa zadacima

2.    DAN: 20. 3. 2021.: 18:00 – 19:30
•    uvod u temu: prijateljstvo sa tlom – iskorištavanje gravitacije
•    razumijevanje poniranja i slobodnog pada. Podno kretanje
•    o(t)puštanje
•    suspenzija

3.    DAN: 21. 3. 2021.: 18:00 – 19:30
•    uvod u temu: prijateljstvo sa tlom - podna kretanja inspirirana borilačkim vještinama i kaskaderstvom
•    praktičnost. Razumijevanje impulsa i vektora
•    promjene smjera. Kretanja sa zadatkom
•    spajanje elemenata iz prethodnih sati u tečnu cjelinu
•    rekapitulacija teme. Ključne točke. Ponavljanje naučenih elemenata. Osvrt na zadatke i igre.
•    konzultacije - odgovaranja na pitanja

O VODITELJU

Nikola Orešković svoje je dugogodišnje trenersko iskustvo, te iskustvo u radu s ljudima različitih profesija stekao kroz razne oblike fizičkih aktivnosti. 14 godina aktivno se bavio taekwondoom (nositelj majstorskog zvanja 3. dan). Suosnivač je i član prvog hrvatskog Martial Arts Tricks demo teama „X-OUT“. Uz borilačke vještine, bavi se suvremenim plesom, handbalancingom, cirkusom i akrobatikom, te znanja iz različitih vještina spaja u vlastiti sistem treninga – fluid balance. Od 2002. godine aktivno se bavi capoeirom te podučava polaznike u Udruzi Amazonas i mentor je capoeira grupa u Ljubljani (SI) i Kuchingu (MY). Od 2005. godine aktivno se bavi kaskaderstvom. Radio je i kao vanjski suradnik na Kineziološkom Fakultetu na kolegiju akrobatike. Član je IMRC-a (Integrated movement research colective), UPUH-a (Udruge plesnih umjetnika Hrvatske) i HDFD-a (Hrvatskog društva filmskih djelatnika). Strastveni je putnik i proučavatelj svjetske baštine. Prošle godine vodio je online seminar u organizaciji HSK-a na temu „Ninjability - preciznost, propriocepcija i tišina“.