ODRŽAN ONLINE PLESNI SEMINAR HISTORIA MAGISTRA VITAE EST

Hrvatski sabor kulture uz materijalnu potporu Ministarstva kulture i medija RH realiziro je i 4. u nizu online seminara za voditelje i plesače suvremenog i društvenog plesa. „Historia magistra vitae est“ je bio online seminar namijenjen voditeljima plesnih skupina, plesnim pedagozima, koreografima i plesačima koji je održan putem ZOOM aplikacije 19. i 26. 9. 2020. pod vodstvom baletne umjetnice Vlaste Rittig. Tema je bila povijest plesa i njezina reperkusija u sadašnjosti, a okupila je 5 sudionica iz Čakovca, Zagreba, Rijeke i Ljubljane.

OPIS SEMINARA

Povijest plesa kroz „život plesa“ u njenom povijesnom razvoju, doživljena kao kretanje vječitog kretanja po beskonačnosti, sagledana kao magistra vitae, svakako je jedno veliko putovanje puno izazova s razlogom. Razlog proučavanja „života sa plesom“ nije samo vrijeme kroz vrijeme nego i buđenje svakog početka početaka, a sa zadatkom ispunjavanja i oblikovanja određenog prostora u stvaranju  životnog ciklusa. I konačno, kako „živjeti ples“ sada, danas i sutra? Možda uz pomoć i/ili odgovorima na temeljima prošlosti.

Cilj radionice je bio osvijestiti plesne kulture kao kulture scensko-kazališne tradicije, sa zadatkom u razumijevanju kako se nekad plesalo i odgovore na pitanja ….tko pleše, kada, gdje, kako i zašto.. Proučavanje povijesti svakako širi naše horizonte, osim znatiželje, širi i opseg našeg iskustva i razvija u nama sposobnost da uočimo vrijednost poznatog i nepoznatog ali isto tako i da učimo prepoznavati i razlikovati imitaciju od inovacije, uz poštovanje, toleranciju i kritički stav.

Realizacija online seminara „Historia magistra vitae est“ bila je podijeljena je u 2 dijela, dvije subote (19. 9. 2020. i 26. 9. 2020) u trajanju od 17 do 19 sati.
Uključila je teorijski i praktični dio kroz koje su sudionike vodile baletna umjetnica Vlasta Rittig i moderatorica online seminara Valentina Dačnik, stručna suradnica HSK-a.
po uspješno završenom online seminaru sudionici su dobiti potvrde o sudjelovanju

PROGRAM

1. DAN: 19. 9. 2020.: 17:00 – 19:00

('10)  Uvod: Obilježena kulturna ostavština i spoznajne vrijednosti plesne tradicije

('45)  Predavanje u tematskim cjelinama

         Od društvene do dvorske kulture, zajedništvo dvorskih baleta i klasične kulture te kroz  karakterno nacionalnu tradiciju do suvremenih artikulacija

('5)    pauza

('45)  Tjelesna praksa - Slijedom plesne strukture od postave tijela, vokabulara u odnosu na prostor, tehničku pripremu i tehničko umijeće

('10)    pitanja i odgovori

('5)    zadatak za idući tjedan

 

2. DAN: 26. 9. 2020.: 17:00 – 19:00

('60)  Tjelesna praksa/ Rekonstrukcija, obrada, koreografija  

('5)    pauza

('30)  Interpretacija i ili reinterpretacija

('20)  Otvorena diskusija  

('5)    Zaključak i pozdrav 

O VODITELJICI

Baletna umjetnica Vlasta Rittig–Spinčić (r. 1947., Zagreb) na plesnoj sceni djeluje kao plesačica, baletni pedagog i autor-koreograf. Članica je Hrvatskog Društva profesionalnih baletnih umjetnika u Zagrebu (HDPBU). Plesno obrazovanje stekla je u Školi za Klasični balet u Zagrebu (1970), a profesionalno plesno iskustvo kao plesač klasičnog baleta angažmanom u HNK Zagreb (1971). Sudjelovala je u cjelokupnom baletnom repertoaru matične kuće u klasičnim, nacionalnim i suvremenim baletima, opernim i dramskim predstavama, TV emisijama i dr. Mnogobrojnim gostovanjima doprinijela je afirmaciji kulturnih dostignuća baleta, a svojim dugogodišnjim angažmanom stekla vrijedno plesno iskustvo za svoje daljnje djelovanje u plesnoj umjetnosti i prenošenju stečenog znanja na mlade naraštaje. Nakon umirovljenja (1997.) nastavlja s plesnim te pedagoškim radom i koreografiranjem. Od 1989. vanjski je suradnik Škole za klasični balet u Zagrebu, a od 1990. do 1997. vodi amatersku plesnu scenu Varaždinske povijesne svečanosti u Varaždinu. Godine 1997. utemeljuje svoj prvi plesni studio u Zagrebu, najprije kao „Agram-Centar za istraživanje povijesnog plesa“ a od 2010. pod nazivom „Divertimento-Studio povijesnog plesa“. Studio je registriran kao udruga i od osnutka djeluje uz potporu Gradskog ureda za kulturu u Zagrebu, u okvirima plesnog amaterizma (www.povijesni-ples-divertimento.hr).

Od 2002. umjetnički je voditelj „Udruge za klasični balet Vindija“ u HNK Varaždin. Od 2003. do 2015. usavršavala se na stručnim seminarima pedagoško-baletne i  povijesno plesne tematike;  Zagreb, Ljubljana, Varaždin „ Aestas Musica“ - International Summer School for Baroque Music and Dance, London-Varaždin, sudjelujući i kao plesač u majstorskim radionicama, koncertima profesora i studenata te završnim scenskim uprizorenjima baroknih opera u varaždinskom HNK. Promotorica i provoditeljica povijesnih glazbeno-scenskih programa, Vlasta Rittig surađuje i s drugim plesnim skupinama u RH kao vanjski stručni suradnik i voditelj autor-koreograf („Sidonija“ - plesna skupina udruge „Potkalnički plemenitaši“ iz Gornje Rijeke, „Veronika Desinićka“ - plesna sekcija udruge „Desinićke mažoretkinje“, „Kontea“ - povijesno-plesna udruga Konjščina, „Plemićka mladež“ - plesna sekcija Udruge FENIKS-Oroslavlje i „Katarina Zrinski“ - plesna sekcija istoimenog KUD-a u Ozlju).  

U konačnici autorica sve svoje ciljeve objedinjuje radom istraživanja i edukacije, a kreativnim koreografskim interpretacijama produbljuje vlastita iskustva u radu s djecom, mladima i odraslima.