Od ideje do koreografije - plesno-kazališni seminar

Kako je Hrvatski sabor kulture jedini koji na ovakav način okuplja amaterske plesne ansamble u Hrvatskoj (56), veliku pozornost pridaje i edukaciji voditeljskog i plesačkog kadra. U uskoj suradnji s domaćim i preporučenim stranim pedagozima, koreografima i plesačima pokušava podići kvalitetu obrazovanja amatera kao i njihovih izvedbi prikazanih na Susretu hrvatskih plesnih ansambala.

U skladu s time organizirana su 2 dvodnevna seminara pod vodstvom plesne pedagoginje i koreografkinje Jasminke Petek Krapljan. Prvi 6. - 7.4.2019. u Sisku u suradnji s Domom kulture Kristalna kocka vedrine i Zajednicom kulturno-umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, a drugi u Osijeku 13. - 14.4. 2019. u suradnji s Plesnim studijom Shine iz Osijeka. Seminari su okupili ukupno 31 polaznicu iz 4 različite županije.

Voditeljica Jasminka Petek Krapljan u uvodnom je predavanju ukratko izložila povijest Plesnog studija Doma kulture Kristalna kocka vedrine u Sisku te se osvrnula na proces rada na plesnoj predstavi uz prikazivanje video snimaka i fotografija. Uslijedilo je zagrijavanje sudionica na konkretnim primjerima u prostoru koji su se kroz sekvence i improvizaciju slagali u kraće etide. Voditeljica je navodila primjere inspiracije glazbom, slikarstvom, literaturom, situacijama iz svakodnevnog života kako bi sudionice seminara potakla na vlastite plesne improvizacije. Plesačice su podijeljene u dvije skupine sa zadatkom da uz korištenje kazališnih rekvizita od plesnih improvizacija stvore dramaturški oblikovane cjeline. Uloga glazbe, svjetla, rekvizita i scenografije u plesnoj predstavi bile se neke od tema o kojima se raspravljalo. Skupine su i sljedećeg dana nastavile rad na svojim kazališno-plesnim ostvarenjima, a nakon izvedbe radova sudionika seminara uslijedio je zajednički razgovor sudionika i voditeljice s komentarom o viđenom. 

Seminar u Osijeku realiziran je u prostorijama Plesnog studija Shine u Esseker centru u Osijeku, a obuhvatio je program istovjtan seminaru u Sisku. Hrvatski sabor kulture po prvi puta je ove godine spojio područje kazališta i plesa u jedan edukativni program i to se pokazalo vrlo uspješnim. Svaki od seminara završio je podjelom potvrda o sudjelovanju svim sudionicama.