Prijedlog dopune Upute HZJZ-a

Dana 8. rujna 2021. Hrvatski sabor kulture dostavio je HZJZ-u i nadležnim ministarstvima, prijedlog dopuna Uputa HZJZ-a od 26. kolovoza 2021. na način da u školskim i vrtićkim dvoranama bude dopušten rad i udrugama u kulturi (plesnim klubovima, plesnim studijima i umjetničkim organizacijama), a ne samo sportskim klubovima uz pridržavanje protuepidemijskih mjera kako bi se djeci i mladima omogućilo kvalitetno sudjelovanje u kulturnim aktivnostima i kulturnom stvaralaštvu po njihovom izboru. 

Tekst prijedloga donosimo u cijelosti.

PREDMET: PRIJEDLOG DOPUNE UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE BOLESTI COVID-19 VEZANO UZ RAD PREDŠKOLSKIH USTANOVA, OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U ŠKOLSKOJ GODINI 2021./2022.

Poštovani,
u Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021./2022. koje su izdane 26. 8. o. g. (na dnu stranice) stoji da su dopušteni treninzi športskim klubovima u školskim dvoranama za sve dobi i kategorije sportaša i da se preporučuje prilikom treninga sportskih klubova održavanje treninga sa stalnim grupama. 
Dvorane su prije obustave za svoje plesno-glazbene poduke djece i mladih u izrazito velikom broju škola i dječjih vrtića sa svim suglasnostima gradova, Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva kulture koristile i brojne udruge u kulturi poput plesnih klubova, studija te umjetničkih organizacija. One su kontinuirano i kvalitetno radile s uredno potpisanim ugovorima s pružateljima prostora i svim suglasnostima kao i športski klubovi s više tisuća djece i mladih. 
Spomenute udruge u kulturi kada su se donosile predmetne Upute (26. 8. 2021.) bile su u obustavi, ali im je sada Odlukom Stožera civilne zaštite RH dozvoljen rad stoga upućujemo prijedlog da se spomenute Upute dopune na način da u tim školskim i vrtićkim dvoranama bude dopušten rad i udrugama u kulturi (plesnim klubovima, plesnim studijima i umjetničkim organizacijama) uz pridržavanje protuepidemijskih mjera kako bi se djeci i mladima omogućilo kvalitetno sudjelovanje u kulturnim aktivnostima i kulturnom stvaralaštvu po njihovom izboru.

Prijedlog je dostavljen:

Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo
n/r ravnatelja izv. prof. dr. sc. Krunoslava Capaka, prim. dr. med. spec.
Ministarstvu znanosti i obrazovanja
n/r ministra, prof. dr. sc. Radovana Fuchsa
Ministarstvu kulture i medija RH
n/r ministrice dr. sc. Nine Obuljen Koržinek