UVRŠTENJE UDRUGA KUA U PILOT PROJEKT PROBNIH OKUPLJANJA

Dana 14. svibnja 2021. dostavili smo Stožeru civilne zaštite RH, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo i Ministarstvu kulture i medija RH, zamolbu sljedećeg sadržaja, a za uvrštenje udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u pilot projekt "probnih okupljanja".

Poštovani,

nastavno na obustavu održavanja svih amaterskih kulturno umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava, družina i zborova koja je na snazi od 28. studenoga 2020. godine, dopustite da kao krovni savez kulturno-umjetničkog amaterizma koji broji 1.026 udruga s 2.345 izvođačkih sastava i 80.000 članova predložimo uvrštenje udruga kulturnog-umjetničkog amaterizma u pilot projekt „probnih okupljanja“.
U tom smjeru u mogućnosti smo predložiti sudjelovanje naših članica, primjerice tamburaškog orkestra u prigodi održavanja probe u zatvorenoj prostoriji te održavanje amaterske kazališne predstave uz sudjelovanje publike u kazališno-koncertnoj dvorani, a kako bi se znanstveno ispitala utemeljenost njihove dosadašnje obustave rada i pružila mogućnost ponovnog pokretanja ove djelatnosti.
Posebno ističemo da je tijekom obustave održavanja izvedbi i proba udruga kulturno-umjetničkog amaterizma, ovaj kulturni sektor pretrpio značajnu štetu jer je među inim ostao bez mjere potpore za očuvanje radnih mjesta i nadoknade dijela plaćenih fiksnih troškova za najam poslovnih prostora, režijske troškove, knjigovodstveni servis i bankarske usluge, tako da je i pitanje nakon što dođe do njegovog otvaranja, koje će udruge preživjeti i na koji će način nastaviti sa svojim djelovanjem.