Zamolba za početak rada amaterskih kazališnih skupina

Dana 25. veljače 2021. dostavili smo Stožeru civilne zaštite RH zamolbu za početak rada amaterskih kazališta i amaterskih kazališnih skupina/sekcija.

Poštovani!

Nastavno na pad brojki novozaraženih zarazom koronavirusa (COVID-19) te najavljene mogućnosti popuštanja mjera, upućujemo Vam zamolbu za popuštanje nužnih epidemioloških mjera u cilju omogućavanja početka rada amaterskih kazališta i amaterskih kazališnih skupina/sekcija. Hrvatski sabor kulture, krovna je udruga hrvatskog kulturno-umjetničkog amaterizma koja okuplja 1026 udruga, od toga 232 amaterske kazališne skupine čiji su djelovanje i rad trenutno i dalje onemogućeni, a njihov način rada tj. održavanja proba jednak je probama profesionalnih kazališta te se bitno razlikuje od djelovanja drugih kulturno-umjetničkih udruga.
Stoga Vas ovim putem najljepše molimo razmatranje ove Zamolbe u cilju popuštanja mjera, odnosno donošenje Odluke kojom će amaterskim kazališnim skupinama biti omogućeno održavanje proba i izvedbi kazališnih predstava prema istim ili sličnim preporukama i mjerama kao i za profesionalne kazališne produkcije, ustanove i institucije. 
Naime, amaterske kazališne skupine u odnosu na broj članova drugih amaterskih kulturno-umjetničkih društava čini manji broj članova, kazališnu predstavu može igrati i jedan glumac ili manji ansambl te u njima uglavnom ne djeluju pjevačke skupine niti zborovi. Također, amaterski kazališni ansambli imaju mogućnost prilagodbe rada i proba u manjim skupinama ovisno o broju glumaca u predstavi ili pojedinim epizodama uz poštivanje svih mjera i preporuka za sprečavanje širenja zaraze.
Obzirom da je cjelokupna situacija imala značajan negativan utjecaj na pojedinca i cjelokupnu društvenu zajednicu, popuštanje mjera i početak ponovnog rada u matičnim amaterskim kazalištima uz sve mjere preventivne zaštite bit će prvi korak u revitalizaciji hrvatskog kulturno-umjetničkog amaterizma.
Ovim putem zahvaljujemo na svim dosadašnjim naporima i doprinosu u sprečavanju širenja zaraze COVID-19 te Vas u nadi razmatranja i uvažavanja ove zamolbe srdačno pozdravljamo.

***

Dana 3. ožujka 2021. primili smo odgovor Stožera CV RH:

Poštovani,

zahvaljujemo Vam se na obrazloženoj zamolbi te Vas obavještavamo da je navedeno dostavljeno nadležnima na daljnje razmatranje. 

Posebno napominjemo da donošenje Odluka, Uputa te Preporuka ovisi o epidemiološkoj situaciji na području Republike Hrvatske te su navedeni akti prvenstveno usmjereni na suzbijanje širenja zaraze COVID-19 i da ne postoji nikakva namjera ikoga postavljati u nepovoljan položaj. 

S obzirom da Izmjenama i dopunama Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja u točki 1., podtočki 13. (obustava održavanja svih amaterskih kulturno umjetničkih izvedbi, programa i manifestacija te proba amaterskih sastava, družina i zborova uključujući crkvene zborove) KLASA: 810-06/20-01/7, URBROJ: 511-01-300-21-302 od 26. veljače 2021. nije dopušten rad do 15. ožujka 2021., ovim putem Vas upućujemo da se pridržavate propisanih mjera. 

Ovisno o epidemiološkoj situaciji, Stožer će u suradnji s nadležnim institucijama te stručnjacima iz područja javnog zdravstva razmatrati daljnje popuštanje mjera, ukoliko za to budu ispunjene pretpostavke. 
 
S poštovanjem,

Stožer CZ RH