ONLINE RADIONICA Medijska vidljivost kulturnog amaterizma

Hrvatski sabor kulture poziva Vas na ONLINE RADIONICU na temu „Medijska vidljivost kulturnog amaterizma i kako je poboljšati“ koja će biti održana 12. i 13. ožujka 2021. pod vodstvom novinarke Silve Celebrini. 

Riječ je o programu osmišljenom prema Javnom pozivu Hrvatskog sabora kulture za predlaganje online autorskih i originalnih umjetničko-edukativnih seminara i/ili radionica namijenjenih voditeljima amaterskih kulturno-umjetničkih udruga u cilju poboljšanja njihovog rada u uvjetima socijalne distance, kao i ovladavanja digitalnom tehnologijom.

U nastavku pročitajte program i način realizacije naše online radionice te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu. Prijave su otvorene za sve zainteresirane. 

PROGRAM ONLINE RADIONICE 

Radionica uključuje teorijski i praktičan rad uživo putem ZOOM aplikacije kroz koje će sudionike voditi voditeljica Silva Celebrini i moderatorica webinara Srđana Vrsalović, stručna suradnica HSK-a.
Cilj radionice je predstaviti dosadašnje rezultate u medijskoj pokrivenosti kulturno-umjetničkog amaterizma kao društveno korisnog rada te pokazati kako pojačati medijsku vidljivost na svim razinama, posebno kada je riječ o tiskanim medijima i internetu te na televizijskim i radijskim postajama. Osim toga, voditeljica će predstaviti pozitivne strane djelovanja kulturno-umjetničkih udruga  i njihovog utjecaja na  sve generacije sudionika te analizirati koliko su takve teme i je su li uopće zanimljive medijima? Što učiniti da brojne sudionike kulturno umjetničkih društava predstavimo javnosti kako njihovu ulogu u očuvanju tradicije i obrazovanju.
Radionica  je namijenjena zainteresiranim polaznicima iz svih područja kulturno-umjetničkog  amaterizma. 

RASPORED RADA I TEME: 
PETAK, 12. 3. 2021.
18.00 h - 20.15 h 
•    Uvod
•    Što je medijski prostor?
•    Koja je uloga javnih medija?
•    Novi mediji i medijska pismenost
•    Koja je uloga medija u predstavljanju kulturno umjetničkog amaterizma i obratno - kako  kulturno umjetnički amaterizam oplemenjuje medijski prostor?
•    Primjeri  iz prakse: analiza medijskog praćenja kulturno umjetničkog amaterizma na lokalnoj razini. Sudionici su zamoljeni da potraže primjere dobre i loše prakse u medijima na lokalnoj i nacionalnoj razini.
•    Razgovor sa sudionicima

SUBOTA, 13. 3. 2021.
10.00 h - 12.15 h
•    Uloga i značaj amaterizma
•    Očuvanje nacionalnog identiteta kroz kulturno-umjetničko stvaralaštvo
•    Postoje li, gdje, koliko često i u kojem trajanju emisije i prilozi vezani uz kulturni amaterizam?
•    Koliko je kulturno-umjetnički amaterizam prisutan u javnom medijskom prostoru
•    Koliku pažnju mu posvećuju lokalni mediji te oni privatni?
•    Što je presudno za zauzimanje pozicije u medijskom prostoru i kako napise, priloge, teme učiniti atraktivnima za slušatelje, gledatelje, čitatelje
•    Primjeri iz prakse: razgovor s nekima od voditelja i kreatora emisija o kulturnom amaterizmu na radiju i televiziji.
•    Razgovor sa sudionicima

17.00 h - 19.15 h 
•    Prošlost, sadašnjost i budućnost kulturnog amaterizma i njegova uloga u društvu tijesno je povezana s medijskim pogledom
•    Predstavljanje dobrih primjera medijske prisutnosti
•    Razgovor sa sudionicima te analiza radnog zadatka
Zadatak: 
Koliko je vaša aktivnost prisutna u medijima, kako i na koji način se valorizira uloga vašeg društva i što ste sami poduzeli na medijskoj promociji? Smatrate li da mediji mogu doprinijeti očuvanju tradicije i nacionalnog identiteta upravo kroz praćenje aktivnosti amaterskih kulturno umjetničkih društava. Koliko takvi KUD-ovi doprinose edukaciji mladih? 
Molimo vas da sa svoje strane iz vlastitog iskustva pripremite odgovore na ova pitanja i prijedloge za jačanje uloge kulturnog amaterizma.

NAPOMENE:
●    Radionica je namijenjena svim zainteresiranim polaznicima 
●    Nakon održane radionice, sudionici će dobiti elektroničke potvrde o sudjelovanju na radionici.
●    Nakon održane radionice video snimke s održane radionice moći ćete pregledati u uredu članica HSK-a (Zvonimirova 17, Zagreb). 

KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE RADIONICE

•    Online radionica bit će realiziran putem ZOOM aplikacije
•  Za prijavu je potrebno najkasnije do 11. ožujka 2021. putem računala ispuniti „Prijavnicu za radionicu“ klikom na poveznicu: https://bit.ly/3bLaXAi  
•    Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa svim informacijama i poveznicom za pristup radionici.
•    Za sudjelovanje na radionici, poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu: https://zoom.us/support/download. 
o    Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici. 
•    Svim prijavljenim sudionicima bit će omogućena tehnička pomoć za uspješno pridruživanje i praćenje on line radionice. HSK stručna služba bit će dostupna sat vremena prije početka održavanja radionice na poveznici za pridruživanje radionici navedenoj u potvrdi registracije ili pozivom na broj 095/4621 737 (Srđana Vrsalović).
•    Za sve članice Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na radionici je BESPLATNO.
•   Sudionici radionice koji nisu članovi Hrvatskog sabora kulture dužni su uz prijavu, najkasnije do 11. ožujka 2021. uplatiti kotizaciju u iznosu od 250 kn. 

Podaci za uplatu kotizacije (za ne članove HSK): 
Podaci o HSK-u: 
Broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka)
Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181. 
Uplatitelj:     Ime i prezime/Naziv uplatitelja
Poziv na broj:     OIB (uplatitelja)
Svrha doznake:  Webinar „Medijska vidljivost kulturnog amaterizma i kako je poboljšati“ 2021. - Navesti ime i prezime polaznika

Potvrdu uplaćene kotizacije molimo dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave

OBVEZNICI JAVNE NABAVE (škole, vrtići, knjižnice, učilišta i sl.), koji će svojim zaposlenicima financirati sudjelovanje na online seminarima, a kojima je potrebno dostaviti e-račun za uplaćenu kotizaciju, trebaju slijediti sljedeće korake:
1. ispuniti prijavni obrazac na: https://bit.ly/3bLaXAi  
•    ispuniti za svakog zaposlenika zasebno, ukoliko će sudjelovati više zaposlenika istog poslodavca
•    navesti e-mail adresu zaposlenika kojoj zaposlenik može pristupiti i izvan radnog vremena i radnog mjesta poslodavca (preporučamo osobne e-mail adrese zaposlenika –> ne koristiti istu e-mail adresu za sve zaposlenike jer se iste međusobno poništavaju prilikom prijave)
•    u rubrici „OIB uplatitelja“ upisati OIB poslodavca
2. izvršiti uplatu kotizacije (250,00 kn po sudioniku)
•    prilikom plaćanja navesti podatke za plaćanje ranije navedene u ovom pozivu
•    potvrdu uplaćene kotizacije i (skeniranu) narudžbenicu dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave
3. zaprimiti e-račun nakon održanog online radionice
•    e-račun će biti dostavljen poslodavcu putem sustava za e-račune par dana nakon realizacije online radionice

Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje online radionici, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja online radionice.

O VODITELJICI
Silva Celebrini novinarka i dugogodišnja urednica na Prvom programu Hrvatskoga radija diplomirala je na Fakultetu za sociologijo, politične vede in novinarstvo u Ljubljani. Novinarsku karijeru započela je na Radio Puli, da bi od 1986.g odine s preseljenjem u Zagreb radila kao urednica na 1. programu Radio Zagreba odnosno Hrvatskoga radija. Najprije je bila urednica u Večernjem programu HR, zatim u gospodarskoj redakciji te urednica i mentorica brojnih emisija poput političke emisije Kako vlada Vlada s aktualnim premijerom, zatim ekološke emisije Eko zona te urednica i koordinatorica gospodarske redakcije informativno medijskog servisa HRT. Aktivna u Hrvatskom novinarskom društvu, vodila je u dva mandata Zbor novinara za okoliš i utemeljila nagradu za najbolji novinarski rad Velebitska degenija, koja se dodjeljuje više od dva desetljeća. Trenutno je članica Izvršnog odbora HND, dopredsjednica Zbora novinara za okoliš, članica Zbora turističkih novinara, članica Društva turističkih novinara Slovenije i FIJET-a, svjetske udruge turističkih novinara.

Za sve dodatne informacije o online radionici i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Srđanu Vrsalović putem e-maila na glazba@hrsk.hr ili telefonom na 095/4621 737.