Prijedlog HSK-a Ministarstvu vanjskih i europskih poslova

Dana 18. rujna 2020. godine Hrvatski sabor kulture uputio je prijedlog Ministarstvu vanjskih i europskih poslova sljedećeg sadržaja:

Poštovani ministre, dr. sc. Grlić Radman, 
dopustite da Vas ukratko upoznamo o prijedlogu udruga-članica Hrvatskog sabora kulture koje su ostvarile odobrena sredstva u okviru Odluke o dodjeli financijskih sredstava za odobrene projekte Javnog poziva za predlaganje projekata kulturne promidžbe, javne diplomacije i međunarodne prepoznatljivosti Republike Hrvatske koji će se provoditi u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u svijetu (od dana 20. 12. 2019.). 
Predlažemo Ministarstvu vanjskih i europskih poslova da dopusti udrugama-prijaviteljima korištenje odobrenih financijskih sredstava za one kulturne projekte koje nije moguće realizirati uslijed posljedica širenja bolesti COVID-19 na način: 
a) da se dodijeljena sredstva za predmetno gostovanje utroše na isti projekt kad se za to steknu uvjeti u dogovoru s konzularnim predstavništvom RH u zemlji gostovanja, odnosno
b) da se dodijeljena sredstva utroše na pripremu i provedbu istog ili sličnog projekta za neko drugo inozemno gostovanje u 2021. (ili kad se za to steknu globalni uvjeti) u dogovoru s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova prema potrebama, prioritetima i interesu RH.
Tako će odobrena sredstva biti utrošena na identičan način, odnosno u cilju kulturne promidžbe, javne diplomacije i međunarodne prepoznatljivosti RH.
Iskreno se nadamo razmatranju našeg prijedloga i da ćemo u ovim teškim vremenima zajedničkim djelovanjem održati kontinuitet i tradiciju kulturno-umjetničkog stvaralaštva RH.
Zahvaljujemo se na razmatranju našeg prijedloga i molimo primite izraze dubokog poštovanja. 
Srdačni pozdravi.

Hrvatski sabor kulture