MEĐUNARODNI KAZALIŠNI FESTIVAL

Nastavljajući prošlogodišnju praksu, Međunarodni festival amaterskih kazališta ponovo je napunio čakovečki Centar za kulturu. Publiku je uživala u predstavama koje su „pomele konkurenciju“ u Sloveniji i Srbiji te Hrvatskoj!

Kraj rujna ponovo je obilježio Međunarodni festival amaterskih kazališta s najboljim kazališnim predstavama iz regije. Predstavnici Slovenije, Srbije i Hrvatske 28. rujna su zaigrale na čakovečkim „daskama koje život znače“.

Međunarodni festival amaterskih kazališta bio je dio velikog Festivala hrvatskih kazališnih amatera punih 13 godina, a od prošle godine je premijerno održan u Čakovcu, što se pokazalo izuzetno dobrim potezom budući da je Čakovec centar regije koja broji najviše kazališnih amaterskih skupina.

Uz predstavnike 59. Festivala hrvatskih kazališnih amatera – Priločku amatersku scenu s predstavom „Glumci“ čiji je glavni glumac ponio nagradu za svoju ulogu – na 15. Međunarodnom festivalu amaterskih kazališta sudjelovali su i Poetski teatar iz Obrenovca (Srbija) s višestruko nagrađivanom predstavom "Migrantkinja Lejl ili daleko je Hajdelberg" te Šentjakobsko gledališče u koprodukciji Gledališča Toneta Čufarja iz Jesenica s predstavom „Petelinji zajtrk“ Franca Ferija Lainščeka koja je bila najuspješnija predstava prošlogodišnjeg 57. Linhartovog srečanja.

Festival su prigodnim riječima otvorili pročelnik David Vugrinec ispred Grada Čakovca te pročelnica Blaženka Novak ispred Međimurske županije. Po završetku je prema glasovima publike najboljom predstavom proglašena predstava "Petelinji zajtrk" Šentjakobskog gledališča i Gledališča Toneta Čufarja te su članovi dviju skupina sa sobom u Sloveniju odnijeli prekrasnu umjetničku skulpturu čakovečkog pozoja kiparice Jelene Valkaj.

Ulaz na predstave je bio besplatan. Materijalnu potporu Festivala u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Zajednice hrvatskih kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije osigurali su Ministarstvo kulture RH, Grad Čakovec i Međimurska županija.