"KUNTRATA" U TREBINJU

Najuspješnija predstava 59. Festivala hrvatskih kazališnih amatera - Kazališna amaterska udruga "Kuntrata" iz Sv. Filipa i Jakova - sudjelovala je na 62. Festivalu festivala u Trebinju 23. srpnja ove godine.

"Čarobna predstava", kako ju je Povjerenstvo Festivala nazvalo, "Kod Lepanta, sunce moje" na daske vodičkog Kulturnog centra donijela je "Kuntrata" adaptacijom istoimene pjesme Ljube Stipišića Delmate koja govori o povijesnoj bitci kod Lepanta. Predstava prikazuje život i položaj žena u primorskim mjestima zadarske okolice koje su nerijetko ostajale udovice. Na simboličan i poseban način uz prirodnu scenografiju pijeska, vode, drveta Amaterska kazališna udruga "Kuntrata" gledatelje je glumom i pjesmom odvela u neko drugo vrijeme i mjesto.

Predstava "Kod Lepanta, sunce moje" nesumnjivo je bila najuspješnija predstava 59. Festivala hrvatskih kazališnih amatera, a time je osigurala i igranje u bajkovitom Trebinju na daskama 62. Festivala festivala. Kazališna udruga "Kuntrata" osvojila je diplomu za teatarsko istraživanje rituala kroz narodnu baštinu, a dodijeljene su i sljedeće nagrade:

„Slučajna smrt jednog anarhiste“ Pozorišta „Stevan Sremac“ iz Crvenke dobilo je zlatnu masku za najbolju predstavu u cjelini. Stručni žiri u sastavu redatelji Miroslav Benka i Dimitrije Jovanović te dramski pisac Željko Hubač, najvećim priznanjem festivala trostruko je nagradio reditelja Igora Pavlovića – za režiju, scenografiju i kostimografiju u ostvarenju ansambla iz Crvenke, ali i glumce ovog ansambla Cvijetu Jovanović Mučalicu za najbolju žensku ulogu i Gordanu Mešter za najbolju žensku epizodu.

Najbolju mušku ulogu na festivalu po mišljenju stručnog žirija ostvario je Faik Salihbegović u predstavi „Profesionalac“ Teatra „Total“ iz Visokog, dok je Zlatna maska za najbolju mušku epizodu otišla u ruke Filipu Medenici iz predstave „Draga Jelena Sergejevna“ Društva sociologa Crne Gore i Kulturnog centra Mojkovac.

Ansamblu iz Mojkovca pripala je i Zlatna maska za najbolju kolektivnu igru.

Jedna Zlatna maska ostala je u Trebinju – Božidaru Bobu Vučuru za autorsku muziku u predstavi „Jedan sluga a dva gospodara“ Gradskog pozorišta Trebinje.

Diplome 62. Festivala festivala dodijeljene Srni Dukovskoj iz Teatra „Kunstwerkstatt“ Skoplje za glumačku minijaturu, Milici Bukvić iz ansambla Kulturnog centra Kula za izuzetnu glumačku transformaciju i Biljani Radović iz mojkovačkog ansambla za kompleksno glumačko ostvarenje.

Diplomu protagoniste večeri žiri publike dodijelio je Darku Kurtoviću za ulogu sluge Adama.