Novi online seminar: KAZALIŠNA UMJETNOST/LUTKARSTVO

Nastavljamo s kontinuiranim online edukativnim programima organizacijom novih online seminara-radionica. Ovoga puta pozivamo vas na online seminar-radionicu pod nazivom "Kazališna umjetnost – lutkarstvo" koji će pod vodstvom kazališne i likovne umjetnice multimedije Krune Tarle biti održan od 25. do 27. rujna 2020. U nastavku pročitajte plan i način realizacije te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu.  Prijave su otvorene za sve zainteresirane.


Osnovni cilj ovog seminara jest razvijanje svijesti o lutkarstvu kao autohtonoj umjetnosti, naglašavanjem njegove specifičnosti u odnosu na srodne umjetničke grane, prije svega dramsku umjetnost, analizirati složenost mnogobrojnih odnosa, kao i opravdanost svjesnog odabira u svakom segmentu te osvrnuti se na brojne predrasude koje su se uvriježile u ovom mediju. 

Seminarom će u svakom od navedenih termina održavanja biti obuhvaćeni svi elementi lutkarstva kao medija te će kroz svaku tematsku jedinicu biti obrađene sljedeće teme: 

● izbor i prilagodba teksta
● izbor lutaka (tipologija, tehnologija i estetika)
● abeceda animacije specifična za svaki odabrani slučaj, kako pokretom tako i zvukom
● izrada originalnih lutaka
● scenografija, kostimografija i rekvizita prema potrebi
● sugestije za izbor glazbe ili zvučne kulise
● sugestije za režijska rješenja

 

Osnovu seminara-radionice čine tri reprezentativna žanra (pjesma, bajka i basna) koji će biti obrađeni kako bi se stekao uvid u njihove specifičnosti. 

- Seminar će biti održan u 3 dijela tj. tijekom 3 dana (25. – 27. 9. 2020.)
- Polaznici seminar prate pasivno uz mogućnost aktivnog (audio/video) uključivanja za pitanja, razgovor i diskusiju.
- Kroz trodnevni program sudionike će voditi umjetnica Kruna Tarle te moderatorica webinara Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a
- Sudionici seminar prate uživo putem ZOOM aplikacije, a seminar će sadržajno obuhvatiti: teorijski dio (prezentaciju, izlaganje, demonstraciju) te prikaz praktičnoga rada (izrada lutaka ili vježbanje animacije). 
- Po završetku programa svi sudionici dobit će potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi.

PROGRAM

1. DAN: petak: 25. 9. 2020.: 18:00 – 20:15
TEMA: PLOŠNE LUTKE 
PREDLOŽAK: "
Tko će s nama u šumicu?"(pjesmica Grigora Viteza)

OPIS: Predložak je pogodan za mlađu djecu, uključujući i djecu vrtićke dobi, prilagodljiv je i dinamičan. Likovi životinja po mjeri zanimanja djeteta, nezahtjevna animacija, no ipak uz svladavanje osnovnih pravila, uvažavanje partnera i grupe, rad na govornom izražavanju, ritmu, prostornim odnosima te poticanje na slobodno likovno izražavanje u više tehnika.
Finalnu formu moguće je izvesti s plošnim lutkama, kao i u tehnici kazališta sjena o kojoj će također biti riječi.
Tematski se sadržaj pjesmice može i znatno proširiti i obogatiti tako da se razigra neograničeno bogatstvo šume sa svim njezinim bićima i pojavama (florom i faunom) te da se sve okruni osviještenim odnosom prema prirodi. Time se postiže jedinstvo umjetničkog i edukativnog principa.
     
2. DAN: subota: 26. 9. 2020.: 10:00 – 12:15
TEMA: ŠTAPNE LUTKE OD PLODOVA
PREDLOŽAK: "Kraljevna na zrnu graška"
(bajka H. C. Andersena)

OPIS: Možda je manje poznato da je „Kartoffeltheter“ ili „Krumpirteatar“ bio popularan žanr u povijesti njemačkog lutkarskog teatra, tako da su se u toj tehnici izvodile i ozbiljnije predstave (doduše tragikomične) jer je efemernost lutaka s glavama od krumpira upućivala na adekvatne sadržaje.
Cilj je suprotstaviti ove potrošne, groteskne i duhovite lutke svoj ozbiljnosti i ukočenosti dvorskog ceremonijala klasične bajke – otuda i izbor predloška.
Sama je izrada lutaka vrlo jednostavna te zato omogućava veliku slobodu u osobnom pristupu. Tako ostaje više vremena da se u fokus stave i drugi, važni elementi lutkarske predstave, koje amateri često zanemaruju, a to je rad na tekstu, govoru lutke, usklađivanju riječi i pokreta, odnosima, mizanscenu, uporabi rekvizite, preciznijoj animaciji, režijskim rješenjima, glazbi


3. DAN: nedjelja: 27. 9. 2020.: 10:00 – 12:15
TEMA: RUČNE LUTKE ZIJEVALICE
PREDLOŽAK:"Bolesni lav"(basna)

OPIS: Ovaj je tip lutaka vrlo popularan na svim nivoima, bez obzira na to radi li se o ljudskim ili životinjskim likovima. Zijevalice imaju izrazito velik potencijal karakterizacije, humora i karikature, korisne su u logopediji i u terapiji općenito. 
Važno je ovladati osnovnom tehnikom pravilnog oblikovanja ovoga tipa lutaka, kao i njihovu oživljavanju, jer su greške, bez obzira na uloženi trud i namjere, u pravilu općeprisutne.
Jednostavna basna, po strukturi plošna i linearna, može se znatno razigrati i obogatiti. Izvrsno će poslužiti da se upozori na bitne elemente o kojima valja voditi računa. To su, prije svega, pravilna izrada lutke-zijevalice, kao i osnovna pravila oživljavanja ovog simpatičnog, ali samo prividno, nezahtjevnog tipa lutaka, što se odnosi već i na samo držanje lutke, kao i na govor i pokret te široku lepezu pantomime.

KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE

Online seminar bit će realiziran putem ZOOM aplikacije (ZOOM webinar). Na seminar se mogu prijaviti svi zainteresirani putem prijavnog obrasca - „webinar registration“ klikom na poveznicu: https://bit.ly/35aP4sG najkasnije do 23. rujna 2020. 

Broj sudionika ograničen je na prvih 100 prijavljenih.

Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će "Potvrdu registracije" sa svim informacijama i poveznicom za pristup seminaru-radionici.
Za sudjelovanje na seminaru, poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu: https://zoom.us/support/download. Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici.
Svim prijavljenim sudionicima na mail naveden u prijavi bit će dostavljene detaljne tehničke upute za lako i jednostavno pristupanje online seminaru.

Za sve fizičke osobe koje su u članstvu Hrvatskog sabora kulture te one koji dolaze iz udruga/sekcija - članica Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na  radionici je BESPLATNO.

Za nečlanove (fizičke osobe koje nisu u članstvu HSK-a i članove udruga koje nisu u članstvu HSK-a)  kotizacija za sudjelovanje iznosi 250,00 kn.

Nečlanovi HSK-a trebaju najkasnije do 23. rujna 2020. uplatiti iznos od 250,00 kn na žiro-račun (IBAN) Hrvatskog sabora kulture: HR7223600001101534566 (u poziv na broj  upisati OIB uplatitelja). Na uplatnicama u rubriku uplatitelj molimo navesti puni naziv udruge čiji ste predstavnik (ukoliko je polaznik član određene udruge) te ime i prezime polaznika radionice (obavezno za sve polaznike), a u rubriku svrha doznake: online seminar – lutkarstvo 2020.
Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja seminara.

 

Voditeljica KRUNA TARLE

O VODITELJICI

Kruna Tarle (Zagreb, 1948), kazališna je i likovna umjetnica multimedije. Obrazovanje i umjetnička praksa: filozofija, engleski jezik i književnost, ples klasični i suvremeni, likovna umjetnost. Ostvarila je niz autorskih projekata (režija, dramaturgija, scenografija, kostimografija, koreografija), međunarodnih suradnji i gostovanja, edukativnih i art-radionica, multimedijskih projekata. Prevela s engleskog odnosno njemačkog teatrološke naslove: Ples kao kazališna umjetnost, Teatar objekta, Nemogući teatar – O fenomenologiji kazališta figura. Oblikovala je i vodila Lutkarski studio ZKL-a, Atelier ZKL-a, osnovala ansambl Fasade, humanitarni projekt Panaceja. Predstavnica je tzv. image-teatra, kazališta poetskih slika.

Više o Kruni Tarle i bavljenju lutkarstvom možete pogledati u HRT-ovu prilogu "Lutkarica Kruna" klikom OVDJE.

Za sve dodatne informacije o online seminaru i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Martinu Brumen, mag. educ. croat., stručnu suradnicu  za kazališnu, književnu i likovnu kulturu, putem e-maila na kazaliste@hrsk.hr ili telefonom na 095/4556 879.

Radujemo se vašim prijavama.