Radionica: ONLINE PUTOVANJE U SREDIŠTE KRATKE PRIČE

Prva književna online radionica "Online putovanje u središte kratke priče" uspješno je održana 22. i 23. svibnja 2020. Na dvodnevnom "putovanju" s HSK-om i književnikom Miroslavom Mićanovićem sudjelovalo je više od 30 polaznika radionice. U nastavku pročitajte kako je bilo.

Kako nastaje kratka priča? Tko je pripovjedač kratke priče? Tematsko-motivski prostor kratke priče. Jezik i pričanje u svakodnevnici. Kako kratku priču pisati – kako je čitati? Može li kratka priča biti: riječ, rečenica? Kome kratka priča govori? Tko su autori kratke priče? Hrvatska kratka priča? – samo su neka od pitanja na koje je tijekom radionice odgovarao književnik Miroslav Mićanović.

Radionica "Online putovanje u središte kratke priče" nastala je na osnovi potrebe da se u naizgled virtualnom prostoru kratka priča učini dostupnom i stvarnom. Ona je pokušaj da se iz različitih perspektiva sagleda paradoksalna narav kratke priče: njezina kratkoća i fragmentarnost proizvodi nerijetko začudnost i neobičnost koja je pamtljiva i upečatljiva. 

OPIS I PROGRAM RADIONICE 

Polaznici radionice na radionici su sudjelovali AKTIVNO ili PASIVNO, a sadržajno i radno radionica je bila usmjerena je u prvome redu na tekstove aktivnih sudionika radionice i bavljenje njihovim tekstovima (pričama).
Kroz dvodnevni program sudionike su vodili književnik Miroslav Mićanović i moderatorica webinara Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a.
Sudionici su radionicu pratili uživo putem ZOOM aplikacije, a radionica je obuhvatila: uvodno predavanje voditelja o kratkoj priči i njezinim značajkama, primjere, čitanje i komentiranje unaprijed napisanih priča aktivnih sudionika na temelju kojih smo se dotakli brojnih pitanja i nedoumica koje se nameću u procesu pisanja/čitanja kratkih priča, razgovor o filmu kao predlošku za priču te razgovor sa sudionicima koji su se uživo uključivali u program radionice.

Radionicu smo završili u veselom tonu - video uključivanjem sudionika i zajedničkom FOTO RAZGLEDNICOM, a sudionici su izrazili zadovoljstvo održanom radionicom i uspjehom virtualnog učenja i druženja.

"Razglednica" polaznika radionice, voditelja i moderatorice

O VODITELJU: Miroslav Mićanović, književnik

Miroslav Mićanović, rođen 1960. godine u Brčkom. Živio u Gunji. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljuje poeziju, prozu i kritike na radiju, u dnevnim novinama i časopisima. Tekstovi su mu nagrađivani i uvrštavani u različite antologije, izbore, preglede i prevođeni na druge jezike. Sastavio s B. Čegecom pregled hrvatskoga pjesništva osamdesetih i devedesetih „Strast razlike, tamni zvuk praznine“ (Quorum, 1995). Autor antologije suvremenoga hrvatskog pjesništva Utjeha kaosa (2006), prevedene na engleski (The Consolation of Chaos, Relations, HDP, 2007) i mađarski jezik (A káosz vigasza. Kortárs horvát költők antológiája, Jelenkor, 2009), e-izdanje Zagrebačke slavističke škole (www.hrvatskiplus.org). Sudionik hrvatskih i europskih književnih festivala, voditelj radionica poezije i kratke priče. Dugogodišnji je urednik časopisa Quorum, biblioteka u Nakladi MD i autorskih knjiga kod različitih hrvatskih izdavača (Meandarmedia, CeKaPe…). Radi u Agenciji za odgoj i obrazovanje. Živi u Zagrebu.

Miroslav Mićanović, književnik, voditelj radionice