Nova likovna online radionica: ČAROLIJA PEJSAŽA

Hrvatski sabor kulture i akademska slikarica Olena Sokolovska pripremili su novu likovnu online radionicu pod nazivom „Čarolija pejsaža“ u tehnici ulje na platnu. Radionica će biti održana 23. i 26. travnja 2021. putem mrežne platforme Zoom. U nastavku pročitajte plan i način realizacije radionice te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu. Prijave su otvorene za sve zainteresirane, a broj sudionika ograničen je na prvih 100 prijavljenih.

Online radionica „Čarolija pejsaža“ uključuje teorijski i praktični dio kroz koje će sudionike (23. i 26. travnja 2021.) voditi akademska slikarica Olena Sokolovska i moderatorica webinara Martina Brumen, stručna suradnica HSK-a, uz samostalan rad polaznika na vlastitom umjetničkom djelu (24. i 25. travnja 2021.)

Olena Sokolovska i Martina Brumen

PROGRAM ONLINE RADIONICE „ČAROLIJA PEJSAŽA“

- Sudionici radionicu prate uživo putem ZOOM aplikacije, a radionica će obuhvatiti: predavanje voditeljice, video snimke i online prezentaciju rada i vježbi slikanja u tehnici ulje na platnu, samostalan rad svakog polaznika – vježbe i slikanje po predlošku, kritički osvrt voditeljice na nastale radove uz savjete za usavršavanje slikarskih umijeća te konzultacije – pitanja i odgovori. Rezultat radionice bit će i virtualna izložba nastalih radova.
- Po završetku programa svi sudionici dobit će potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi.

1. DAN ONLINE RADIONICE : petak: 23. 4. 2021.: 18:00 – 20:30 h
-> O PEJSAŽU KAO JEDNOM OD NAJPOPULARNIJIH MOTIVA U SLIKARSTVU
-> O VRSTAMA PEJSAŽA
-> PRAVILO RASPOREĐIVANJA BOJA NA PALETI; MIJEŠANJE BOJA
-> TEHNIČKI SAVJETI 
(postepeni prijelazi boje u boju kistom, postizanje oštrine stijena uz pomoć slikarske lopatice
-> UMJETNIČKI RAD: SLIKANJE TEHNIKOM ULJE NA PLATNU: „ČAROLIJA PEJSAŽA“ po motivu krajolika Plitvičkih jezera 
   1. SLIKANJE PODLOGE
   2. SLIKANJE REALNE VIDLJIVE SILUETE KRAJOLIKA
   3. EFEKTI STIJENA, NEBA I VODE
Kroz prezentaciju NASTAJANJA RADA PREMA PREDLOŠKU MOTIVA KRAJOLIKA sudionici će upoznati rad uljnim bojama, pravila rada s kontrastima u boji i tonu za postizanje svjetlosnih efekata, perspektive i dubine u slici
-> PITANJA I ODGOVORI

• Na kraju prvoga dana online radionice polaznici će dobiti zadatak stvoriti vlastito likovno djelo u tehnici ulje na platnu, prema unaprijed zadanom predlošku.

24. – 25. 4. 2021.: SAMOSTALAN RAD – SLIKANJE PO PREDLOŠKU
Nakon održanog prvog dana radionice, vikend (24. i 25. 4.) posvećen je samostalnom i individualnom radu polaznika. Na temelju znanja usvojenih tijekom prvoga dana, polaznici rade na vlastitom likovnom prema zadanom predlošku.
Po završetku rada, svaki polaznik svoj rad fotografira te fotografiju rada e-mailom šalje voditeljici radionice. Voditeljica analizira pristigle radove, a osvrt na radove i savjete za usavršavanje tehnike prezentira u ponedjeljak, 26. 4. 2021., putem online radionice.

2. DAN ONLINE RADIONICE: ponedjeljak: 26. 4. 2021.: 18:00 – 20:30 h
-> PREZENTACIJA I ANALIZA DOSTAVLJENIH RADOVA – kritički osvrti i savjeti
-> PREZENTACIJA DODATNIH VJEŽBI U CILJU USAVRŠAVANJA RADA NA SLICI
-> PITANJA I ODGOVORI

*Za aktivno sudjelovanje na radionici potrebno je pripremiti: 
olovka, platno veličine 50x60 cm, razrjeđivač uljanih boja; terpentin i laneno ulje, staklenka za razrjeđivač, kistovi  raznih veličina (plosnati, široki br. 3, 10 i 20  i okrugli: oštri za tanke crte br. 1 ili 2), slikarska lopatica, uljne boje: limunska žuta, kadmij žuta, kadmij crvena, alizarin crvena, ultramarin, prusko plava kraljevska (nebesko) plava, viridian zelena, sap zelena, smeđa, oker, paunova siva, bijela; krpa za brisanje. *Predloške i elemente za slikanje ponudit će voditeljica.

KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE
Online radionica bit će realizirana putem ZOOM aplikacije (ZOOM webinar). Na radionicu se mogu prijaviti zainteresirani likovni stvaraoci (ograničen broj sudionika – prvih 100 prijavljenih).

Za prijavu je potrebno najkasnije do 21. travnja 2021. ispuniti prijavni obrazac - „webinar registration“ klikom na poveznicu: https://bit.ly/31xdRUz 

Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa svim informacijama i poveznicom za pristup radionici.
Za sudjelovanje na radionici poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu:  https://zoom.us/support/download. Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici. 

Svim prijavljenim sudionicima na mail naveden u prijavi bit će dostavljene detaljne tehničke upute za lako i jednostavno pristupanje online radionici.

Za sve fizičke osobe koje su u članstvu Hrvatskog sabora kulture te one koji dolaze iz udruga/sekcija - članica Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na radionici je BESPLATNO.

Sudionici radionice koji nisu članovi Hrvatskog sabora kulture dužni su uz prijavu, najkasnije do 21. travnja 2021. uplatiti kotizaciju u iznosu od 250,00 kn. 

Podaci za uplatu kotizacije (za ne-članove HSK-a): 
Broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka)
Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, Zagreb, OIB: 45263394181 
Uplatitelj: naziv (za pravne osobe ili udruge) ili ime i prezime (za fizičke osobe)
Poziv na broj: OIB uplatitelja
Svrha doznake: online radionica Čarolija pejsaža – ime i prezime polaznika

Obveznici javne nabave (škole, vrtići, knjižnice, učilišta i sl.), koji će svojim zaposlenicima financirati sudjelovanje na online radionici, a kojima je potrebno dostaviti e-račun za uplaćenu kotizaciju, trebaju slijediti sljedeće korake:
1. ispuniti prijavni obrazac na: https://bit.ly/31xdRUz
• ispuniti za svakog zaposlenika zasebno, ukoliko će sudjelovati više zaposlenika istog poslodavca
• navesti e-mail adresu zaposlenika kojoj zaposlenik može pristupiti i izvan radnog vremena i radnog mjesta poslodavca (preporučamo osobne e-mail adrese zaposlenika –> ne koristiti istu e-mail adresu za sve zaposlenike jer se iste međusobno poništavaju prilikom prijave)
• u rubrici „OIB uplatitelja“ upisati OIB poslodavca
2. izvršiti uplatu kotizacije (250,00 kn po sudioniku)
• prilikom plaćanja navesti podatke za plaćanje ranije navedene u ovom pozivu
• potvrdu uplaćene kotizacije i (skeniranu) narudžbenicu dostaviti na e-mail prodaja@hrsk.hr najkasnije do zadnjeg dana navedenog za prijave
• po zaprimljenoj dokumentaciji HSK će na e-mail adrese sudionika (navedene u prijavnom obrascu) dostaviti upute za sudjelovanje na online seminaru
3. zaprimiti e-račun nakon održane online radionice
• e-račun će biti dostavljen poslodavcu putem sustava za e-račune par dana nakon realizacije online seminara

*Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje radionici, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi njezina održavanja.

Olena Sokolovska, akademska slikarica

O VODITELJICI: Olena Sokolovska – akademska slikarica

Olena Sokolovska rođena je 1969. godine u Ivano-Frankivsku u Ukrajini. Studij slikarstva završila je na Akademiji likovne i primijenjene umjetnosti u Lavovu, Ukrajina.  Također, obrazovanje u području slikarstva i crteža usavršila je kod profesora Mykole Drahana te završila specijalistički smjer likovne pedagogije na Sveučilištu „Stefanika“ u Ivano-Frankivsku. U Ukrajini je na Koledžu likovne i primijenjene umjetnosti predavala slikarsku anatomiju, slikarstvo i crtež te bila mentorica nekolicini mladih umjetnika. Od 2005. godine živi u Zagrebu gdje ima svoj atelje. Vodi tečajeve crtanja i slikanja za djecu i odrasle. Članica je HDLU-a (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika).

***

Za sve dodatne informacije o online radionici i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Martinu Brumen, mag. educ. croat., stručnu suradnicu  za kazališnu, književnu i likovnu kulturu, putem e-maila na kazaliste@hrsk.hr ili telefonom na 095/4556 879.

Radujemo se Vašim prijavama.

Likovna online radionica 2020.