Održan online seminar s D. Marušićem i I. Ivankovićem

Hrvatski sabor kulture u suradnji sa Savezom folklornih društava Istarske županije realizirao je online seminar za voditelje folklornih skupina pod nazivom Tradicijska baština Istre - novi pogledi i metodika rada s folklornim skupinama.

Opširnije...

Održan online seminar s Lj. Gligorević i T. Livajom

U suradnji sa ZAKUD-om Vukovarsko-srijemske županije Hrvatski je sabor kulture organizirao još jedan online seminar za voditelje folklornih skupina na temu Tradicijska baština Vukovarsko-srijemske županije. 

Opširnije...

Održan online seminar s Maricom i Tonćijem Tadinom

U mjesecu obilježavanja Međunarodnog dana plesa Hrvatski sabor kulture organizirao je folklorni online program na temu „Tradicijski plesovi Dalmacije“ koji je bio namijenjen folklornim voditeljima, koreografima i svima onima koji rade na prezentaciji i očuvanju tradicijske plesne kulture toga podneblja.

 

Opširnije...

Održan online seminar s T. Habulinom

Ciklus online folklornih seminara završili smo u predblagdanskom ozračju s temom iz područja vokalne tradicijske glazbe. „Tradicijski adventski i božićni napjevi sjeverozapadne Hrvatske“ bio je online seminar namijenjen folklornim voditeljima, voditeljima pjevačkih grupa, koreografima, voditeljima glazbenih sastava i svima onima koji u svom programu izvode spomenutu građu ili to tek žele učiniti. Od 16. do 18. 12. 2020. putem Zoom-a i uz vodstvo Tomislava Habulina, mag. mus. sudionici su bili upoznati se s kajkavskim rukopisnim pjesmaricama te odabranim adventskim i božićni napjevima poput Anđeo Gospodnji, Ptičice lepo pjevaju, O Marijo ti sjajna zornice, Poslan bi arkanđeo svet, Poslušajte svi sada, Vedro je nebo, O detešce moje drago. Na seminaru je sudjelovalo 32 polaznika iz Hrvatske, Austrije i Njemačke

Opširnije...

26. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

Hrvatski sabor kulture je uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Međimurske županije, Sisačko-moslavačke županije i Grada Čakovca realizirao program 26.susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Prvi dio Susreta održan je u Centru za kulturu Čakovec 19.10.2019., a drugi dio u Domu INA rafinerija nafte Sisak, 26.10.2019. Na Susretu je ukupno nastupilo 900 folkloraša unutar 25 hrvatskih ansambla i skupina te 3 gostujuće skupine iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. Kao dodatak programu u Čakovcu, nakon zajedničkog fotografiranja svih sudionika ispred Centra za kulturu organiziran je kraći mimohod užim centrom grada, a u Sisku, za sve građane i njihove goste, u nedjelju 27.10.2019., dio sudionika Susreta (HKUD "Zora", Čapljina, KUD "Koralj" Zlarin, KUD "Kvadrilja" Trogir i  HKUD "Radost" Sela) nastupio je kod fontane i uz Kupu.

Opširnije...

Održan vokalni online seminar s Tamarom Štricki Seg

Online folklorne seminare nastavili smo s temom iz područja vokalne tradicijske glazbe. „Tradicijsko pjevanje Bunjevaca iz Subotice i okolice“ je  online seminar namijenjen folklornim voditeljima, voditeljima pjevačkih grupa, koreografima i svima onima koji prezentiraju tradiciju Bunjevaca. Ovim programom Hrvatski sabor kulture se uključio u obilježavanje Dana europske baštine i promoviranje višegodišnje suradnje s HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta na projektu Seminar bunjevačkog stvaralaštva. Voditeljica seminara bila je etnomuzikologinja Tamara Štricki Seg, a online seminar se putem ZOOM aplikacije održao od 1. do 4. 9. 2020. Seminar je okupio 21 polaznika iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Srbije.

Opširnije...

ODRŽAN FOLKLORNI WEBINAR SA ZVONIMIROM JURUNOM

Ciklus online folklornih seminara nastavili smo s temom iz područja folklora, točnije organizacijom rada unutar folklorne skupine. „Unaprjeđenje organizacije rada i vrednovanja članova ansambla“ bio je online seminar namijenjen folklornim voditeljima, predsjednicima, tajnicima udruga, svima koji sudjeluju u radu s folklornim skupinama i organizaciji aktivnosti. Voditelj je bio Zvonimir Jurun iz KUD-a Jedinstvo iz Splita, a vrijeme održavanja 10. i 11. 7. 2020. s početkom u 18.00 sati. Seminar je okupio 32 polaznika iz cijele Lijepe Naše.

Opširnije...

Seminari za voditelje folklornih skupina 2019.

Hrvatski sabor kulture u 2019. realizirao je 4 programa Seminara za voditelje folkornih skupina koji su održani u Osijeku, Zagrebu (Šestine) Virovitici i Splitu u ožujku, svibnju i lipnju. Seminari su okupili 98 polaznika.

Opširnije...

25. susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

U godini obilježavanja 70. obljetnice rada Hrvatski je sabor kulture uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Međimurske županije, Sisačko-moslavačke županije i Grada Čakovca realizirao program 25.susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Prvi dio Susreta održan je u Centru za kulturu Čakovec 20.10.2018., a drugi dio u Rafinerijskom domu Sisak, 27.10.2018. Na ovogodišnjem Susretu ukupno je nastupilo 900 folkloraša unutar 23 hrvatska ansambla i skupina te gostujućih skupina iz Crne Gore, Slovenije i Bosne i Hercegovine. U realizaciji Susreta neizostavni dio dale su i Zajednica HKUU Međimurske županije, Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Sisačko moslavačke županije te suorganizatori Hrvatsko društvo skladatelja – ZAMP, KUD "Mačkovec" iz Mačkovca i Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije. Svoj doprinos dala je i INA d.d., Milin i Pekare Sisak te zlatarna Mario iz Zagreba. 

Opširnije...

Seminari za voditelje folklornih skupina 2018.

Prema planu i programu Hrvatskog sabora kulture u 2018. godini organizirana su tri seminara u Valpovu (3.-4.3.2018.), Karlovcu (14.-15.4.2018.) i Metkoviću (29.-30.9.2018.). 

Opširnije...