Seminari

Hrvatski sabor kulture, u suradnji s voditeljicom Andrejom Šolar održao je ONLINE GLAZBENI SEMINAR za dirigente i članove puhačkih orkestara posvećen edukaciji dirigenata u uvjetima rada u vrijeme socijalne distance. Seminar je održan uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH.

PROGRAM ONLINE SEMINARA 
Seminar je koncipiran kao glazbena radionica koja je održana u 4 dijela (26. - 27. svibnja i 2. - 3. lipnja 2020.).
Uključio je teorijski i praktični dio kroz koje je sudionike vodila voditeljica Andreja Šolar i moderatorica webinara Srđana Vrsalović, stručna suradnica HSK-a.
PROGRAM SEMINARA temeljen je na metodici rada s amaterskim puhačkim orkestrima i upoznavanju s odgovarajućom literaturom, kao i individualnoj pripremi voditelja i njihovom usavršavanju u tehnici dirigiranja. Na Seminaru je sudjelovalo 18 polaznika iz cijele Hrvatske koji su program pratili putem ZOOM aplikacije kao aktivni i pasivni sudionici. 

RASPORED RADA: 
1. DAN: Utorak, 26. 5. 2020., 18 h – 20,15 h
UVOD
MOGUĆNOSTI KUĆNOG RADA U VRIJEME PANDEMIJE 
INDIVIDUALNA PRIPREMA DIRIGENTA 
- odabir programa i literatura, studiranje partitura, dirigiranje partiture (na primjerima zadanih skladbi) i praktičan rad s polaznicima
PITANJA I ODGOVORI

2. DAN: Srijeda, 27. 5. 2020., 18 h – 20,15 h
RAD S ORKESTROM
- Plan rada, tijek probe, sekcijske vježbe, ugrijavanje orkestra/određivanje vježbi i praktični primjeri
OSNOVNE TEHNIKE DIRIGIRANJA
- Vježbe za postavljanje i držanje ruku i tIjela, autonomnost ruku, uzmah i odmah, promjena mjera, dinamika, složeni ritmovi i mjere
- praktičan rad s polaznicima
INDIVIDUALAN RAD S AKTIVNIM POLAZNICIMA NA ZADANOJ SKLADBI 
- Michael Sweeney: Black Forest Overture (GRADE 2)
PITANJA I ODGOVORI

3. DAN: Utorak, 2. 6. 2020., 18 h – 20,15 h
NATJECANJE, što je važno u pripremi orkestra za natjecanje i iskustvo člana žirija
OSNOVNE TEHNIKE DIRIGIRANJA 
- Vježbe za postavljanje i držanje ruku i tIjela, autonomnost ruku, uzmah i odmah, promjena mjera, dinamika, složeni ritmovi i mjere
- praktičan rad s polaznicima
INDIVIDUALAN RAD S AKTIVNIM POLAZNICIMA NA ZADANOJ SKLADBI
- Willy Fransen: Ratafia  (GRADE 3 / 4)
( ili po želji Johan de Meij: Extreme Betthoven (GRADE 5) 
PITANJA I ODGOVORI

4. DAN: Srijeda, 3. 6. 2020., 18 h – 20,15 h
INDIVIDUALAN RAD S POLAZNICIMA I KONZULTACIJE POLAZNIKA S VODITELJICOM PREMA PRIJAVAMA POLAZNIKA
 
LITERATURA:
Michael Sweeney: Black Forest Overture (GRADE 2)
Willy Fransen: Ratafia  (GRADE 3 / 4)
Johan de Meij: Extreme Betthoven (GRADE 5) (Napomena: prve 3 stranice)

NAPOMENA: Video snimka s održanog seminara dostupna je za pregled u uredu članica HSK-a (Zvonimirova 17, Zagreb). Više info o  HSK VIDEOTECI  dostupno je OVDJE.

BIOGRAFIJA VODITELJICE SEMINARA:
Andreja ŠOLAR rođena je u Sloveniji gdje živi i radi. Diplomirala je glazbenu pedagogiju i dirigiranje na Glazbenoj akademiji u Ljubljani u klasi svjetski poznatog dirigenta prof. Marka Letonje. Studij dirigiranja na Konzervatoriju Brabants u Tilburgu, Nizozemska kod prof. Jana Cobera uspješno je završila koncertom Orkestra Slovenske vojske u kojemu je potom zaposlena kao umjetnički ravnatelj - dirigent. Dodatno se obrazovala kod G. Pehlivaniana na Akademiji u Gandiji, Španjolska, dok je 2008. godine uspješno završila viši glazbeni tečaj na Glazbenoj školi u SAD-u. Kao dirigentica surađuje sa Slovenskom filharmonijom i Ansamblom limenih puhaća Slovenske filharmonije, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije iz Ljubljane, Latvijskim vojnim orkestrom, Orkestrom Hrvatske ratne mornarice, Češkim vojnim orkestrom, Puhačkim orkestrom iz Tirola, Simfonijskim puhačkim orkestrom iz Klagenfurta, Simfonijskim puhačkim orkestrom Johann-Joseph-Fux Konzervatorija u Grazu, Fanfarekorps Eendracht Nieuwenhagerheide, orkestrom Akademije de Tavernes de la Valldigna,  Španjolska, Ansamblom za suvremenu glazbu MD7 i raznim komornim sastavima. Sudjeluje u radu stručnih povjerenstava na međunarodnim natjecanjima za puhačke orkestre u Sloveniji, Italiji, Latviji i Austriji.

Andreja šolar, voditeljica