Seminar pučkog korizmenog pjevanja

Seminar pučkog korizmenog pjevanja

Dugopolje, 14. - 15. 3. 2020. - ODGAĐA SE

 

Voditelj: dr. sc. Joško Ćaleta

Obzirom na novonastalu situaciju i širenje koronavirusa, a sukladno preporuci Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije da se do daljnjega odgode manifestacije, skupovi i slično s ciljem smanjenja rizika daljnjeg širenja zaraze koronavirusom na području RH, obavještavamo Vas kako Seminar pučkog korizmenog pjevanja u Dugopolju planiran za naredni vikend 14. - 15. 3. 2020., nažalost, mora biti odgođen.

O novom terminu održavanja pjevačkog seminara u Dugopolju pravovremeno ćemo Vas obavijestiti.

***

Hrvatski sabor kulture u suradnji s dr. sc. Joškom Ćaletom četvrtu godinu za redom organizira seminar/radionicu pjevanja koja je u cijelosti posvećena repertoaru hrvatskog pučkog crkvenog (korizmenog) pjevanja na kojem će polaznici imati priliku oprobati se u različitim vokalnim sastavima i tehnikama pjevanja karakterističnim prvenstveno za južno Hrvatsko područje, ali isto tako i vokalnim glazbenim stilovima ostalih hrvatskih regija.  

Seminar će i ove godine biti održan u suorganizaciji KUD-a "Pleter" Dugopolje tijekom vikenda 14. i 15. ožujka 2020. godine u prostorijama Doma kulture u Dugopolju (Adresa: Trg Franje Tuđmana 1, Dugopolje). Rezultate zajedničkog rada sudionici će predstaviti pred publikom na tradicionalnom korizmenom koncertu u organizaciji KUD-a "Pleter" Dugopolje. Koncert će biti održan u crkvi sv. Mihovila u Dugopolju dana 15. ožujka 2020. godine u 18 h. Seminar će biti ostvaren uz materijalnu potporu Općine Dugopolje. 


PROGRAM SEMINARA:

Hrvatsku vokalnu tradicijsku kulturu karakterizira raznolikost vokalnih stilova u različitim hrvatskim regijama, različitim etnografskim zonama. Glazbena (vokalna) tradicija južne Hrvatske zanimljivo je područje različitih etnografskih utjecaja – mjesto je to susreta Mediterana s oporim glazbenim svijetom Dinarskog, brdskog područja. Osim raznolikosti koja karakterizira svjetovnu tradicijsku vokalnu glazbu, istu karakteristiku baštini i crkveno pučko pjevanje ovog prostora. Njegova prednost temelji se na činjenici da je lokalni puk imao prilike pratiti crkvene obrede na svojem jeziku - glagoljaško pjevanje na staroslavenskoj, starohrvatskoj te u novije vrijeme i u standardno hrvatskoj jezičnoj redakciji inspiriralo je istaknute pjevače da temeljne napjeve ispjevavaju slobodno na način kako su to radili i sa svojim svjetovnim pjevanjem. Rezultat toga su brojne lokalne varijante tekstovnih i glazbenih predložaka koje i danas svjedoče o višestoljetnoj glazbenoj aktivnosti lokalnog pučanstva. Korizmeno razdoblje posebno je bogato različitim napjevima, sastavnim dijelom obreda i procesija, a predstavlja možda i najznačajniji dio ovog repertoara.

Uz etnomuzikologa, vokalnog pedagoga i dirigenta dr. sc. Joška Ćaletu, seminar će voditi i asistentica prof. Franka Kesić (ansambl „Harmonija disonance“). Kao i dosadašnjih godina, rezultati dvodnevnog učenja na radionici bit će predstavljeni na javnom nastupu u crkvi Sv. Mihovila što je također jedna od posebnosti ove radionice. 

Napomene: Seminar je namijenjen prvenstveno voditeljima i članovima folklornih skupina, vokalnih ansambala te (crkvenih) zborova, pedagoškim djelatnicima, glazbenim pedagozima i svim osobama koje živo zanima izvođačka glazbena praksa hrvatske vokalne tradicijske kulture, bez obzira na količinu prethodnog iskustva. Nakon održanog seminara, sudionici će dobiti potvrdu o sudjelovanju. 


SATNICA SEMINARA:

Subota, 14. 3. 2020. 

10:00 – 10:45 Uvodno predavanje: „Glagoljaško crkveno pučko pjevanje, nematerijalno kulturno dobro RH“
11:00 – 13:30 Preslušavanje glazbenih primjera i dioničko čitanje predstavljenih napjeva; praktični rad sa svim polaznicima 
13:30 – 15:00 Stanka 
15:00 – 18:00  Nastavak praktičnog rada sa svim polaznicima


Nedjelja, 15. 3. 2020. 

11:00  – 13:30 Dioničko čitanje napjeva, slaganje glasova; praktični rad sa svim polaznicima
13:30 – 15:00 Stanka 
15:00 – 18:00 Nastavak praktičnog rada sa svim polaznicima – koncertna (izvedbena) interpretacija napjeva, slaganje programa koji će se izvesti na javnom nastupu 
18:00 - 19:00 Predstavljanje rezultata seminara javnim nastupom - zajedničko izvođenje napjeva na koncertu u crkvi Sv. Mihovila u Dugopolju 

U okviru predstavljanja bit će organizirana i podjela potvrda o sudjelovanju polaznicima seminara.  


PRIJAVE

Za prijavu na seminar potrebno je ispuniti priloženu prijavnicu i poslati je elektronskom poštom na e-mail: glazba@hrsk.hr najkasnije do 11.3.2020. 

Za sve članice Hrvatskog sabora kulture i njihove članove seminar je BESPLATAN. 

Sudionici Seminara iz udruga koje nisu članice Hrvatskog sabora kulture dužni su najkasnije do 13.3.2020. uplatiti KOTIZACIJU u iznosu od 250,00 kn. 

Podaci za uplatu kotizacije (SAMO ZA NEČLANICE HRVATSKOG SABORA KULTURE)

Uplatitelj: Navedite puni naziv vokalnog sastava čiji ste predstavnik te ime i prezime polaznika Seminara

Poziv na broj: Navesti OIB udruge platitelja

Svrha doznake: Seminar za voditelje i pjevače malih vokalnih sastava 2020.-Dugopolje

Podaci o primatelju uplate: Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181, broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka).

Potvrdu o uplati potrebno je poslati mailom (glazba@hrsk.hr).

Napomena: U slučaju da polaznik ne prisustvuje seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se s istom sufinanciraju troškovi Seminara.

SMJEŠTAJ 

Polaznici iz udaljenih destinacija imaju mogućnost besplatnog smještaja u Vatrogasnom domu u Dugopolju (višekrevetne spavaonice). Ukoliko želite iskoristiti ponuđenu mogućnost, molimo navedite je u prijavnici. Obzirom na ograničeni broj smještajnih kapaciteta, preporučamo da se javite čim prije.


Ostali prijedlozi za smještaj (o trošku seminarista):

Apartmani Bosančić, Dugopolje, 1 noćenje = 100 kn, +38598433328, http://www.apartmani-dugopolje.com/  

Hotel Katarina, Dugopolje, 1 noćenje s doručkom = 640 kn (jednokrevetna soba), +38521712333, http://www.hotelkatarina.hr/  

Napomena: Dugopolje je udaljeno 18 km od Splita, gdje je puno veća ponuda smještajnih kapaciteta. Više na www.booking.com.


PREHRANA (o trošku seminarista):

Prehranu (o vlastitom trošku) moguće je ostvariti u obližnjim restoranima „Fenix“ i „Dolis“ te OPG-u „Plazibat“ i „Dodoja“.


BIOGRAFIJA VODITELJA SEMINARA:

Joško Ćaleta, dr. sc. etnomuzikolog, glazbeni pedagog, kompozitor, glazbeni producent i dirigent (Trogir, 1964.).  Diplomirao je glazbenu kulturu na Muzičkoj akademiji u Splitu, magistrirao etnomuzikologiju na University of British Columbia u Vancouveru (Kanada) te doktorirao etnomuzikologiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (2012.). Od 1997. znanstveni je suradnik na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Sudionik je četrdesetak međunarodnih skupova vezanih uz temu tradicijske glazbe i plesa, a autor je brojnih znanstvenih i stručnih članaka objavljenim u uglednim svjetskim i domaćim publikacijama kao i producent niza značajnih nosača zvuka hrvatske tradicijske glazbe i klapskog pjevanja. Član je stručnih, savjetodavnih i ocjenjivačkih komisija, smotri i festivala diljem Hrvatske (Međunarodna smotra folklora, Pasionska baština, Zagreb, Smotra folklora Dalmacije, Metković, Aklapela Dubrovnik). Teme koje istražuje uglavnom su vezane uz vokalnu glazbenu tradiciju, svjetovnu i sakralnu, dalmatinskog priobalja, otoka i zaleđa.


Voditelj Joško Ćaleta