Seminar hrvatske tradicijske vokalne baštine

Poziv na seminar/radionicu

hrvatske tradicijske vokalne baštine

Dugopolje, 29. i 30. 8. 2020.

 

Voditelj: dr. sc. Joško Ćaleta

 

 

 

Hrvatski sabor kulture u suradnji s dr. sc. Joškom Ćaletom četvrtu godinu za redom organizira seminar/radionicu (pjevanja) hrvatske tradicijske vokalne baštine na kojem će polaznici imati priliku oprobati se u različitim vokalnim sastavima i tehnikama pjevanja karakterističnim prvenstveno za južno Hrvatsko područje, ali isto tako i vokalnim glazbenim stilovima ostalih hrvatskih regija.  

Seminar će i ove godine (ako to epidemiološke prilike dopuste) biti održan u suorganizaciji KUD-a "Pleter" Dugopolje tijekom vikenda 29. i 30. 8. 2020. godine u prostorijama Doma kulture u Dugopolju (Adresa: Trg Franje Tuđmana 1, Dugopolje). Rezultate zajedničkog rada sudionici će predstaviti pred publikom na koncertu u organizaciji KUD-a "Pleter" Dugopolje. Koncert će biti održan na ljetnoj pozornici ispred crkve sv. Roka u Dugopolju dana 30. 8. 2020. godine u 20 h. Seminar će biti ostvaren uz materijalnu potporu Općine Dugopolje. 

PROGRAM SEMINARA:

Ovogodišnji seminar pod nazivom „O Marijo, majko“, fokusirat će svoje interese na izuzetno značajnu i obimnu građu hrvatskih marijanskih i hodočasničkih pjesama, bogate tradicije crkvenog pučkog pjevanja u Hrvata. Crkveno (pučko) pjevanje kod Hrvata u domovini i bližoj dijaspori karakterizira specifična simbioza crkvene i pučke (svjetovne, tradicijske) glazbe koja predstavlja važan faktor za kontinuitet i sam opstanak, kako tradicijskog tako i crkvenog pjevanja. Katolička crkva i crkvena pučka glazba jedan su od najčvršćih identiteta kroz koji iseljene hrvatske zajednice održavaju tradicijsku kulturu matične zemlje. Tako je i hodočašćenje, posebice Marijanskim svetištima zajednička karakteristika kako Hrvata u domovini i u iseljeništvu. Štovanje lika Majke Božje zauzima istaknuto mjesto kod Hrvata katolika (Advocate Croatiae) koji imaju prilike pjevati marijanske pjesme kroz gotovo čitavu crkvenu godinu. Čak tri mjeseca su posvećena njenom liku (svibanj, kolovoz, listopad) uz čitav niz Gospinih napjeva koji se pjevaju i u Korizmi i u Adventu. Ideja seminara je upoznati polaznike s različitim lokalnim inačicama napjeva koji su inače prepoznatljivi u nekim drugim /standardnim varijantama. 

Uz etnomuzikologa, vokalnog pedagoga i dirigenta dr. sc. Joška Ćaletu, seminar će voditi i asistentica prof. Franka Kesić (ansambl „Harmonija disonance“). Kao i dosadašnjih godina, rezultati  dvodnevnog učenja na radionici bit će predstavljeni na javnom nastupu ispred crkve sv. Roka, što je također jedna od posebnosti ove radionice. 


Repertoar koji će polaznici imati prilike naučiti na radionici: 

O Marijo, majko (Rogotin, dolina Neretve)

Zdravo vječna diko nebi (Lastovo) 

O prislavna, Božja mati (Starigrad) 

Gospi od sniga (Kukljica)

Kraljice neba, raduj se (Kuterevo, Lika) 

O Marijo, bolne duše likarijo (Čemerno, BiH)

O Marijo budi zdravo (Lanište, Istra)

Hote, hote Romari (Kupljenovo, Hrvatsko Zagorje)

Ružmarin je lepi cvet (Kupljenovo, Hrvatsko Zagorje)

Evo lita i velike Gospe, ko je mene volijo do Gospe (Stankovci, Ravni Kotari) 

Majko draga, djevo sveta (Slunj, Kordun) 

Dospilo j' svibnja polje zeleno (Baranja) 


SATNICA SEMINARA:

Subota, 29. 8. 2020. 

10:00 – 10:45 Uvodno predavanje: „Marijanske i hodočasničke pjesme kao dio repertora baštine hrvatskog crkvenog pučkog pjevanja“

11:00 – 13:30 Preslušavanje glazbenih primjera i dioničko čitanje predstavljenih napjeva; praktični rad sa svim polaznicima 

13:30 – 15:00 Stanka 

15:00 – 18:00  Nastavak praktičnog rada sa svim polaznicima


Nedjelja, 30. 8. 2020. 

15:00  – 17:00 Dioničko čitanje napjeva, slaganje glasova; praktični rad sa svim polaznicima

17:00 – 17:30 Stanka 

17:30 – 19:00 Nastavak praktičnog rada sa svim polaznicima – koncertna (izvedbena) interpretacija napjeva, slaganje programa koji će se izvesti na javnom nastupu 

20:00 - 21:00 Predstavljanje rezultata seminara javnim nastupom - zajedničko izvođenje napjeva na koncertu na pozornici ispred crkve sv. Roka u Dugopolju 


U okviru predstavljanja bit će organizirana i podjela potvrda o sudjelovanju polaznicima seminara.  


PRIJAVE

Seminar je namijenjen prvenstveno voditeljima i članovima folklornih skupina, vokalnih ansambala te (crkvenih) zborova, pedagoškim djelatnicima, glazbenim pedagozima i svim osobama koje živo zanima izvođačka glazbena praksa hrvatske vokalne tradicijske kulture, bez obzira na količinu prethodnog iskustva. Nakon održanog seminara, sudionici će dobiti potvrdu o sudjelovanju. 

Za prijavu na seminar potrebno je najkasnije do 27.8.2020. ispuniti e-prijavnicu na linku (potrebno kopirati u Internet pregledniku): https://bit.ly/3gfoNMj  

Za sve članice Hrvatskog sabora kulture i njihove članove seminar je BESPLATAN. 

Sudionici Seminara iz udruga koje nisu članice Hrvatskog sabora kulture dužni su najkasnije do 27.8.2020. uplatiti KOTIZACIJU u iznosu od 250,00 kn. 

Podaci za uplatu kotizacije (SAMO ZA NEČLANICE HRVATSKOG SABORA KULTURE)

Uplatitelj: Navedite puni naziv vokalnog sastava čiji ste predstavnik te ime i prezime polaznika Seminara

Poziv na broj: Navesti OIB udruge platitelja

Svrha doznake: Seminar za voditelje i pjevače malih vokalnih sastava 2020. - Dugopolje

Podaci o primatelju uplate: Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, OIB: 45263394181, broj žiro računa (IBAN): HR7223600001101534566 (Zagrebačka banka).

Potvrdu o uplati potrebno je poslati mailom (glazba@hrsk.hr). 


Napomena: U slučaju da polaznik ne prisustvuje seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se s istom sufinanciraju troškovi Seminara.


SMJEŠTAJ I PREHRANU polaznika organiziraju i pokrivaju sami polaznici. 


BIOGRAFIJA VODITELJA SEMINARA:

Joško Ćaleta, dr. sc. etnomuzikolog, glazbeni pedagog, kompozitor, glazbeni producent i dirigent (Trogir, 1964.).  Diplomirao je glazbenu kulturu na Muzičkoj akademiji u Splitu, magistrirao etnomuzikologiju na University of British Columbia u Vancouveru (Kanada) te doktorirao etnomuzikologiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (2012.). Od 1997. znanstveni je suradnik na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Sudionik je četrdesetak međunarodnih skupova vezanih uz temu tradicijske glazbe i plesa, a autor je brojnih znanstvenih i stručnih članaka objavljenim u uglednim svjetskim i domaćim publikacijama kao i producent niza značajnih nosača zvuka hrvatske tradicijske glazbe i klapskog pjevanja. Član je stručnih, savjetodavnih i ocjenjivačkih komisija, smotri i festivala diljem Hrvatske (Međunarodna smotra folklora, Pasionska baština, Zagreb, Smotra folklora Dalmacije, Metković, Aklapela Dubrovnik). Teme koje istražuje uglavnom su vezane uz vokalnu glazbenu tradiciju, svjetovnu i sakralnu, dalmatinskog priobalja, otoka i zaleđa.

Voditelj Joško Ćaleta