Online seminar VOKALNA TEHNIKA U UVJETIMA SOCIJALNE DISTANCE

Slovenska sopranistica i vokalna pedagoginja Martina Burger, nastavno na prošlogodišnji uspjeh seminara za zborovođe i pjevače u Rijeci, i ove nam se godine pridružila u osmišljavanju programa edukacije na temu vokalne tehnike, ovog puta u ONLINE VERZIJI. 

U nastavku pročitajte program i način realizacije našeg online seminara koji se odvio uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH.

 
PROGRAM ONLINE SEMINARA

„VOKALNA TEHNIKA U UVJETIMA SOCIJALNE DISTANCE“

Seminar je koncipiran kao vokalna radionica koja je održana u 4 dijela od 8. do 11. svibnja 2020. godine.
Uključila je teorijski i praktični dio kroz koje je sudionike vodila voditeljica Martina Burger i moderatorica webinara Srđana Vrsalović, stručna suradnica HSK-a.
Sudionici su seminar pratili uživo putem ZOOM aplikacije, a seminar je obuhvatio: predavanja voditeljice, video snimke i online prezentaciju vokalnih vježbi, samostalan i zajednički rad polaznika i voditeljice uz savjete za usavršavanje vokalne tehnike te individualne konzultacije.

SVRHA SEMINARA:
Razvoj glasa i aktiviranje govornog aparata kao načina umjetničkog i osobnog izražavanja
Njegovanje glasa i upoznavanje s različitim mogućnostima njegove uporabe

CILJEVI:
učenje i ovladavanje vokalnim organom i njegovim svojstvima
odnos glasa i ljudskog tijela kao instrumenta 
svijest pojedinca o razvoju te njegovanju vlastitog glasa i odgovornosti prema njemu

OPIS SEMINARA:
Dobra priprema zborovođe potrebna je da razvijanje vokalne tehnike dobije smisao i relevantnost. Uobičajen pristup radu s glasom, u smislu vokalne tehnike, djeluje samo na tehnički aspekt glasa. Budući da je glas dio šireg instrumenta - cijelog tijela, koje uključuje našu osobnost i emocionalna stanja, logično je pristupiti temi glasa s ovog šireg aspekta. Različitim metodama za opuštanje te aktiviranje vokalnog aparata, tjelesnim, govornim i vježbama disanja te drugim tehnikama razumijevanja i širenja glasa, prilagođenim pjevačima i stilskom razdoblju kompozicija, ovim seminarom nastojali smo pružiti drugačije cjelokupno iskustvo.

1. DAN: Petak, 8. 5. 2020., 18 h – 20,15 h
- rad zbora u promijenjenim uvjetima rada
- upoznavanje s osnovama fiziologije pjevačkog ustroja 
- vježbe za opuštanje, disanje, rezonanciju, povećavanje volumena glasa i stabilizaciju glasa
- prepoznavanje najčešćih greška kod pjevača
- praktičan rad s polaznicima
- pitanja i odgovori
2. DAN: Subota, 9. 5. 2020., 18 h – 20,15 h
- ciljano upjevavanje s naglaskom na rješavanju vokalno-tehničkih problema u zadanim primjerima iz literature (izvođenje različitih intervalskih skokova, povezivanje i izjednačavanje vokala, dikcija, dinamika, melizmi, kolorature, legato)
- praktičan rad s polaznicima
- pitanja i odgovori
Napomena: Na kraju 2. dana polaznici će biti zamoljeni da po želji snime video snimke vlastitih izvedbi odabranog glazbenog primjera i pošalju ih na mail glazba@hrsk.hr najkasnije do nedjelje 10. 5. 2020. u 12 sati kako bi ih voditeljica mogla analizirati.
3. DAN: Nedjelja, 10. 5. 2020., 18 h – 20,15 h
- fraziranje unutar različitih glazbenih stilova i oblikovanje zborskog zvuka
- praktičan rad na zadanim primjerima iz literature
- pitanja i odgovori te analiza
4. DAN: Ponedjeljak, 11.5.2020, 18 h – 20,15 h
- individualne konzultacije polaznika s voditeljicom prema prijavama polaznika

 Tijekom četverodnevnog seminara, kroz ovaj jedinstveni program stručnog usavršavanja zborskih dirigenata i pjevača, sudionici su imali priliku educirati se u području vokalne tehnike primijenjene za zborske pjevače uz obradu istaknutih skladbi iz zborske literature. Online verzija programa Seminara pokazala se kao iznimno uspješna, obzirom na veoma velik broj zainteresiranih polaznika (140 prijavljenih polaznika) koji su prisustvovali Seminaru iz sigurnosti svojih domova. Različitim metodama za opuštanje te aktiviranje vokalnog aparata, brojnim vježbama te drugim tehnikama razumijevanja i širenja glasa, ovim se seminarom pružio temeljiti uvid u metodiku rada sa zborskim pjevačima te glasom općenito, a online način rada omogućio je sudjelovanje najvećeg broja aktivnih polaznika do sada. O dobrim rezultatima Seminara, osim velikog broja zainteresiranih polaznika govori, ovdje navodimo i nekoliko reakcija polaznika na program Seminara:


"Program je odlično organiziran! Organizatorima seminara kao i voditeljici srdačno se zahvaljujem! Seminar u uvjetima socijalne distance predstavlja alternativniji pristup metode rješavanja problema vokalne tehnike odnosno zvukovne izobrazbe vokalnih ansambala i poslužiti će kako meni tako i svim polaznicima seminara kao primjer novih iskustava rješavanja navedenih problema u zvukovnoj izobrazbi pjevača"
"Seminar je realiziran i organiziran na vrlo visokom nivou, program seminara je odličan, voditeljica jako stručna, susretljiva, draga i strpljiva, sa opširnim obrazloženjima, organizatori seminara jako stručni, osobno sam imala problema sa mikrofonom, odmah su me zvali da pokušamo otkloniti kvar, sve skupa predobro!!!!"
"Čestitke na sjajnoj ideji koju je osmislio i realizirao Hrvatski sabor kulture te hvala na mogućnosti da sudjelujemo u prezentaciji korištenja vokalnih tehnika za poboljšanje kvalitete pri zborskom pjevanju!
Prof. Burger je sjajno prezentirala i još dodatno svojm iskustvom obogatila (radeći *uživo* sa sudionicima) sve tehnike koje će nam pomoći pri postizanju osmišljenih dosega ovog webinara! Bilo je zanimljivo, poučno i napeto!"
"Voditeljica je izvrstan pedagog, stručnjak za vokalnu tehniku.Fascinirala me je njezina strpljivost i ljubaznost.Organizacija odlična.Čestitke svima!!"


BIOGRAFIJA VODITELJICE SEMINARA:

Sopranistica Martina Burger godine 2011. završila je studij pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu red.prof.art. Vlatke Oršanić. Izuzetno je bila uspješna na međunarodnim i nacionalnim pjevačkim natjecanjima, te se usavršavala na brojnim međunarodnim pjevačkim seminarima za klasično i barokno pjevanje. Godine 2010. dobila je i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Njezinu uspješnu pjevačku karijeru oblikovale su mnoge domaće i međunarodne suradnje te operski i koncertni nastupi. Predstavila se u  22 operne uloge (Pamina i Kraljica noći u Čarobnoj fruli, Adina, Lauretta, Eurydice u Offenbachovom Orfeju u paklu, Minka, Frasquite, Belinda, Madame Herz ...), a u ovoj sezoni u SNG “Opera in balet Ljubljana” nastupa u ulozi Micaële (Bizet) i Clorinde (Rossini). Martina Burger također posjeduje opsežne pedagoške vještine: surađivala je s Ljubljanskom vokalnom akademijom, vodila radionicu vokalne tehnike na Pekinškom glazbenom konzervatoriju (Kina), na Međunarodnom festivalu zborova Europa Cantat u Pečuhu (Mađarska), te na seminaru vokalne tehnike u Rijeci ( Hrvatska). Važan dio njezinog pedagoškog rada je suradnja s Associazione Laes ed Estro Armonico (Salerno) i Glazbenom maticom u Trstu. Redovito surađuje s Javnim skladom Republike Slovenije na području vokalne glazbe, osobito na području vokalnog obrazovanja zborovođa i zborskih pjevača. Osim obrazovanja raznih međunarodnih i domaćih zborova, dugi niz godina predaje i solo pjevanje, odgajajući nove mlade talente. Od 2018. dio je SKUM projekta “Univerze na Primorskem” koji se bavi razvojem komunikacijskih vještina kroz kulturno i umjetničko obrazovanje. Njezin je rad vezan kako za vokalnu tehniku, tako i za razvoj glasa djece u vrtićima i školama, obuku odgajatelja i stvaranje novih pedagoških pristupa. Asistent je i na Pedagoškom fakultetu u Mariboru, gdje predaje vokalnu tehniku na području Glazbene pedagogije.
Više info o voditeljici pronađite na http://www.martinaburger.com/.

Martina Burger, voditeljica seminara