Ninjability – preciznost, propriocepcija i tišina

Hrvatski sabor kulture uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH nastavlja s organizacijom online plesnih seminara. Ovog puta je tema „Ninjability – preciznost, propriocepcija i tišina“. Riječ „ninja“ izvedena je iz znakova japanskog pisma „nin“ i „ja“.  Riječ „Nin“ izvorno znači „ustrajati“, no tijekom vremena dobila je i druga značenja poput „sakriti“ i „kretati se neprimjetno“. Nadalje, „ja“ u japanskom je i forma riječi „sha“ što bi značilo „osoba“. Ova radionica posvećena je svjesnosti o vlastitom tijelu i okolini te situacijama kojima se izlažemo. Kroz nečujno kretanje i suspenziju pri udaru/doskoku uistinu brinemo o zdravlju naših zglobova, vezivnog tkiva, mišića i kože.

Online seminar je namijenjen voditeljima plesnih skupina, plesnim pedagozima, koreografima i plesačima. U nastavku pročitajte plan i način realizacije online seminara te pronađite upute za sudjelovanje i prijavu. Prijave su otvorene za sve zainteresirane.

PROGRAM ONLINE SEMINARA „Ninjability – preciznost, propriocepcija i tišina“

 • Realizacija online seminara podijeljena je u 3 dijela online seminar se odvija tijekom 3 dana, (25. – 27. 8. 2020) u večernjem terminu od 18 do 19.30 sati.
 • Uključuje teorijski i praktični dio kroz koje će sudionike voditi Nikola Orešković i moderatorica online seminara Valentina Dačnik, stručna suradnica HSK-a.
 • Sudionici online seminar prate uživo putem ZOOM aplikacije, a u skladu s trenutnom situacijom i pandemijom koronavirusa, voditelj Nikola Orešković je prilagodio program
 • Za praćenje programa pripremite bilježnicu, olovku i štap.
 • Po uspješno završenom online seminaru svi sudionici će dobiti potvrde o sudjelovanju na e-mail naveden u prijavi.

 

Kroz primjenu principa naučenih na radionici u vlastitoj kretačkoj praksi, voditelji će i svojim polaznicima poboljšati posturu tijela, osjećaj lakoće pokreta te opći osjet ravnoteže. Nakon usvajanja ninjability koncepta, polaznici će više pažnje posvećivati suspenzijama i transferu teže i energije pri kretanju, pogotovo pri izvedbi akrobatskih elemenata. Tijelo ne boli; novi pokreti usvajaju se brže zbog boljeg razumijevanja biomehanike.

1. DAN: 25. 8. 2020.: 18:00 – 19:30

 • uvod u temu: ninjability – podno kretanje i biomehanika
 • biomehanika podnog kretanja – načini prijenosa energije. Oblici kretanja kroz kolutove i četveronoške
 • kretanja sa zadatkom, korištenje svakodnevnih objekata (stol, stolac, zid, štap...)
 • razvijanje preciznosti pokreta kroz igre sa zadacima

2. DAN: 26. 8. 2020.: 18:00 – 19:30

 • vježbe za razvoj osjeta ravnoteže – zatvorenih i otvorenih očiju. Osnovna akrobatika (korištenje poda i zida)
 • inverzije kroz igru uz pomoć zida i svakodnevnih objekata. Razumijevanje suspenzije
 •  
 • razvijanje preciznosti pokreta kroz igre sa zadacima

3. DAN: 27. 8. 2020.: 18:00 – 19:30

 • biomehanika hodanja – točke upora. Prebacivanje težine. Shvaćanje centra težišta
 • djelomično izoliranje osjeta sluha kroz vježbe zatvorenim očima. Sinhronizacija donjih i gornjih ekstremiteta.
 • razumijevanje impulsa pokreta. Kretanja sa zadatkom. Spajanje elemenata iz predhodnih sati u tečnu cjelinu
 • rekapitulacija teme. Ključne točke. Ponavljanje naučenih elemenata. Osvrt na zadatke i igre

KAKO SUDJELOVATI – NAČIN PRIJAVE I REALIZACIJE

Online seminar bit će realiziran putem ZOOM aplikacije. Na online seminar se mogu prijaviti svi zainteresirani voditelji, budući voditelji, koreografi, plesni pedagozi i plesači.

Za prijavu je potrebno najkasnije do 21. kolovoza 2020. ispuniti prijavni obrazac - „meeting registration“ klikom na poveznicu: https://bit.ly/2OyACkH 

Prijavljeni sudionici na e-mail naveden u prijavi primit će „Potvrdu registracije“ sa svim informacijama i poveznicom za pristup online seminaru.

Za sudjelovanje na radionici, poželjno je da svaki sudionik na svoje računalo brzo i jednostavno instalira ZOOM aplikaciju klikom na poveznicu: https://zoom.us/support/download. Ukoliko sudionik ne instalira ZOOM aplikaciju unaprijed, instalacija aplikacije bit će pokrenuta automatski prilikom pristupa radionici.

Sve detalje oko korištenja ZOOM aplikacije u ovom seminaru, prijavljeni sudionici dobit će dan prije početka online seminara.

Za sve članice Hrvatskog sabora kulture koje su podmirile članarinu, sudjelovanje na radionici je BESPLATNO.

Za nečlanove kotizacija za sudjelovanje iznosi 250,00 kn.

Nečlanovi HSK-a trebaju najkasnije do 21. kolovoza 2020. uplatiti iznos od 250,00 kn na žiro-račun (IBAN) Hrvatskog sabora kulture: HR7223600001101534566 (u poziv na broj upisati OIB uplatitelja). Na uplatnicama u rubriku uplatitelj molimo navesti puni naziv udruge čiji ste predstavnik (ukoliko je polaznik član određene udruge), te ime i prezime polaznika online seminara (obavezno za sve polaznike), a u rubriku svrha doznake: online plesni seminar 3 2020.

Napomena: Ako polaznik iz objektivnih ili subjektivnih razloga ne prisustvuje online seminaru, uplaćena kotizacija se ne vraća jer se sredstvima od kotizacija sufinanciraju troškovi održavanja online seminara.

Za sve dodatne informacije o online seminaru i realizaciji, kao i informacije u slučaju interesa za učlanjenjem u HSK možete kontaktirati gđu Valentinu Dačnik, prof., stručnu suradnicu za plesnu kulturu, putem adrese elektroničke pošte ples@hrsk.hr ili telefonom na 095/4556 877.

 

 O VODITELJU

Nikola Orešković svoje je dugogodišnje trenersko iskustvo, te iskustvo u radu s ljudima različitih profesija stekao kroz razne oblike fizičkih aktivnosti. 14 godina aktivno se bavio taekwondoom (nositelj majstorskog zvanja 3. dan). Suosnivač je i član prvog hrvatskog Martial Arts Tricks demo teama „X-OUT“. Uz borilačke vještine, bavi se suvremenim plesom, handbalancingom, cirkusom i akrobatikom, te znanja iz različitih vještina spaja u vlastiti sistem treninga – fluid balance. Od 2002. godine aktivno se bavi capoeirom te podučava polaznike u Udruzi Amazonas i mentor je capoeira grupa u Ljubljani (SI) i Kuchingu (MY). Od 2005. godine aktivno se bavi kaskaderstvom. Radio je i kao vanjski suradnik na Kineziološkom Fakultetu na kolegiju akrobatike. Član je IMRC-a (Integrated movement research colective), UPUH-a (Udruge plesnih umjetnika Hrvatske) i HDFD-a (Hrvatskog društva filmskih djelatnika). Strastveni je putnik i proučavatelj svjetske baštine.