HRSK

Glazba / Zborovi / Arhiva

Webinar: VOKALNA TEHNIKA U UVJETIMA SOCIJALNE DISTANCE

Online glazbeni seminar „Vokalna tehnika u uvjetima socijalne distance“ uspješno je održan od 8. do 11. svibnja 2020. pod vodstvom slovenske sopranistice i vokalne pedagoginje Martine Burger. Obzirom na velik broj zborova i malih vokalnih sastava u RH (u članstvu HSK trenutno je 295 pjevačkih zborova, 135 malih vokalnih sastava i 137 izvornih malih vokalnih sastava) kao i njihov onemogućen rad u doba pandemije koronavirusa, Hrvatski sabor kulture i Martina Burger prilagodili su program seminara zborskim dirigentima i pjevačima i njihovom radu na vokalnoj tehnici u uvjetima socijalne distance ostvarujući ga putem web platforme Zoom (https://zoom.us).

Online seminar Martina Burger je putem ZOOM-a vodila iz Ljubljane, uz moderiranje i hosting webinara od strane Srđane Vrsalović, stručne suradnice za glazbenu kulturu HSK-a iz ureda HSK-au Zagrebu. Četverodnevni seminar obuhvatio je predavanja voditeljice, video snimke i online prezentaciju vokalnih vježbi, samostalan i zajednički rad polaznika i voditeljice uz savjete za usavršavanje vokalne tehnike te individualne konzultacije.

Ciljevi seminara bili su usmjereni na razvoj glasa i aktiviranje govornog aparata kao načina umjetničkog i osobnog izražavanja te njegu glasa uz upoznavanje s različitim mogućnostima njegove uporabe. 

Program seminara odvio se u četiri dijela po 4 školska sata u razdoblju od 8. do 11. svibnja 2020., a realizaciji seminara prethodila je detaljna tehnička i programska priprema. Tijekom prvog dijela seminara, voditeljica je obradila teme rada zbora u promijenjenim uvjetima rada, upoznavanje s osnovama fiziologije pjevačkog ustroja uz interaktivne vježbe za opuštanje, disanje, rezonanciju, povećavanje volumena glasa i stabilizaciju glasa u kojima su sudjelovali aktivni polaznici seminara izravnim video uključenjem unutar Zoom platforme. Voditeljica se u predavanju koristila powerpoint prezentacijom i pripremljenim video snimkama svojih predavanja za ilustraciju pojedinih tema. Na 2. dijelu Seminara obrađivala se tema ciljanog upjevavanja s naglaskom na rješavanju vokalno-tehničkih problema u zadanim primjerima iz literature kao što su „Joszagigezo“ B. Bartoka i „Ave Maris Stella“ E. Griega. Tom se prilikom s polaznicima vježbalo izvođenje različitih intervalskih skokova, povezivanje i izjednačavanje vokala, dikcija, dinamika, melizmi, kolorature, legato, i dr. Trećeg dana seminara voditeljica se posvetila fraziranju unutar različitih glazbenih stilova i oblikovanju zborskog zvuka ponovno uz intenzivan rad s aktivnim polaznicima koje su mogli pratiti svi sudionici webinara. Nakon održanih interaktivnih vježbi, polaznici su mogli postaviti pitanja na koje je voditeljica seminara potom usmeno odgovarala. Četvrti dio seminara bio je posvećen individualnim konzultacijama i pitanjima zainteresiranih polaznika, a koji su pratili svi zainteresirani polaznici kao dio programa. 

Polaznici seminara prilikom prijave dobili su notne primjere skladbi i vokalne vježbe koje su se obrađivale, kao i detaljne tehničke upute za lakše pristupanje seminaru. Za sudjelovanje na seminaru, svaki je sudionik morao imati instaliranu ZOOM aplikaciju te kompjutersku opremu za pristup seminaru. Svim prijavljenim sudionicima omogućena je tehnička pomoć za uspješno pridruživanje i praćenje od strane stručne službe HSK-a. Nakon održanog seminara polaznicima su dostavljena cjelovita predavanja voditeljice u pisanom obliku s teorijskim i praktičnim sadržajem koji je didaktički i metodološki prilagođen za polaznike seminara, kao i potvrde o sudjelovanju. Polaznici su također pozvani da ispune evaluacijske listiće o održanom programu koje dostavljamo u prilogu. Seminar je za članove Hrvatskog sabora kulture bio besplatan. Program seminara u potpunosti je snimljen te su snimke dostupne za pregled u Hrvatskom saboru kulture.

Na seminaru koji je bio namijenjen svim zainteresiranim dirigentima i zborskim pjevačima bez obzira na količinu prethodnog iskustva, od prijavljenih 140 sudjelovalo je ukupno 117 polaznika iz raznih dijelova Hrvatske (Buzet, Karlovac, Zagreb, Koprivnica, Pula, Osijek, Cirkvena, Rijeka, Novigrad, Bakar, Dubrovnik, Pakrac, Petrijanec, Zadar, Moravice, Pazin, Sisak, Slavonski Brod, Varaždin, Čakovec, Ivanec, Čazma, Jastrebarsko, Rab, Nova Gradiška, Virovitica, Kaštela, Križevci, Novi Perkovci, Belišće, Donji Miholjac, Senj, Viškovo i Pitomača) uz nekoliko polaznika iz Mađarske (Šikloš), BiH (Bugojno i Livno), Slovenije (Ljubljana) i Srbije (Subotica).

Tijekom četverodnevnog seminara, kroz ovaj jedinstveni program stručnog usavršavanja zborskih dirigenata i pjevača, sudionici su imali priliku educirati se u području vokalne tehnike primijenjene za zborske pjevače uz obradu istaknutih skladbi iz zborske literature. Online verzija programa Seminara pokazala se kao iznimno uspješna, obzirom na veoma velik broj zainteresiranih polaznika koji su prisustvovali Seminaru iz sigurnosti svojih domova. Različitim metodama za opuštanje te aktiviranje vokalnog aparata, brojnim vježbama te drugim tehnikama razumijevanja i širenja glasa, ovim se seminarom pružio temeljiti uvid u metodiku rada sa zborskim pjevačima te glasom općenito, a online način rada omogućio je sudjelovanje najvećeg broja aktivnih polaznika do sada. O dobrim rezultatima Seminara, osim velikog broja zainteresiranih polaznika govori i njihovo oduševljenje programom Seminara, što potvrđuje vrijednost programa i potrebu za organizacijom većeg broja sličnih edukacijskih seminara.

Informacije o programu Online seminara_2020_PDF

VRH