HRSK

O nama / Međunarodna kulturna suradnja

VIII. seminar bunjevačkog stvaralaštva, Tavankut

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo Matija Gubec iz Tavankuta je od 8.-13.7.2019. (umjesto planiranih datuma 15.- 20.7.) organizirao VIII. seminar bunjevačkog stvaralaštva. Ideja o pokretanju seminara u Tavankutu dugogodišnja je zamisao upravnog odbora ovog društva, kako bi zainteresirane ljubitelji kulturne baštine bunjevačkih Hrvata, na autentičnom lokalitetu, na kojem žive Bunjevci, mogli upoznati sa njihovom tradicijskom kulturom.

Od 2013. godine seminar postaje tematski, tako da se svake godine posvećuje nekome od bunjevačkih običaja, koji se obrađuje u raznim segmentima na radionicama ili predavanju. Ove godine tema je bila Veliko Prelo, a u svojem programu Seminar je obuhvatio tri tematske cjeline u kojima su se šire obrađivali pojedini elementi tradicijske kulture bunjevačkih Hrvata: ples i pjesma, glazba (tamburaška glazba i sviranje gajdi i frule) te slamarstvo kao izvorna likovna tehnika. Polaznici seminara, njih 48 pristigli su iz Hrvatske, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Srbije. 

Seminar je završio prigodnim koncertom polaznika na Etnosalašu Balažević koji se održao u okviru programa zatvaranja 34. "Prve kolonije naive u tehnici slame". Na plesnom se dijelu seminara, koji je vodio Ivica Dulić, prezentirao izvorni način izvedbe bunjevačkih plesova te dječje sigre kod Bunjevaca. Neki od plesova koji su bili prezentirani su Rokoko, Igrala bi dere, Divojačko kolo, Subotičko kolo, Gajdaško kolo i Momačko kolo. U okviru ovog dijela seminara prof. Tamara Štricki Seg održala je sate tradicijskog pjevanja na kojima su polaznici učili pjesme vezane uz Veliko Prelo (okupljanje Hrvata Bunjevaca u pokladno vrijeme radi zabave i upoznavanja budućih supružnika). 

Prof. Kata Suknović govorila je o vrstama i specifičnosti bunjevačke narodne nošnje s naglaskom na odjeću koja se nosila u zimskom periodu kada se Veliko Prelo i održavalo.  Prof. Ljubica Vuković Dulić dala je povijesni pregled doseljavanja i obitavanja Hrvata Bunjevaca na području Bačke (Bajmak – Sombor – Subotica), a Predsjednik društva Ladislav Suknović upoznao je polaznike s poviješću, razvitkom i djelatnošću HKPD Matija Gubec iz Tavankuta. Jozefina Skenderović polaznike je upoznala s osnovama slamarske tehnike. Za dio seminara i temu "Glazbena pratnja bunjevačkih pjesama i plesova" bio je zadužen prof. Vojislav Temunović dok je osnove sviranja na gajdama i fruli predavao Augustin Žigmanov.

Kao dodatni program za sudionike Seminara organiziran je posjet Subotici i Orluškovom salašu, a u nedjelju, 14.7. seminaristi su imali priliku sudjelovati i nazočiti još uvijek vrlo živom običaju Dužijance koja se u tim krajevima neprekidno održava od 1928. godine. Sredstvima Ministarstva kulture podmiren je trošak školarine za 20 sudionika dok su isti sami snosili trošak smještaja i prehrane. Ovim projektom promiče se izvrsnost i njeguje suradnja s Hrvatima izvan domovine kroz čuvanje tradicijske baštine.

VRH