HRSK

Glazba / Puhački orkestri / Novosti

Uspješno završen 32. Susret hrvatskih puhačkih orkestara

U nedjelju 11. lipnja, svečano je završen 32. Susret hrvatskih puhačkih orkestara, središnja manifestacija puhačkog amaterizma koja na godišnjoj razini predstavlja najuspješnije puhačke orkestre iz cijele Hrvatske. U bogatom natjecateljsko-revijalnom programu 32. Susreta koji se odvijao u Novom Vinodolskom, Crikvenici i Selcu predstavilo se više od 730 glazbenika iz 12 hrvatskih županija i 21 puhačkog orkestra.

Svoj nastup na Susretu, orkestri sudionici morali su izboriti stručnom selekcijom na županijskoj razini u okviru 11 županijskih i regionalnih natjecanja na kojima je nastupilo više od 1800 glazbenika. U cilju kvalitetnije prezentacije raznolikosti i bogatstva hrvatskog puhačkog stvaralaštva, organizator Susreta Hrvatski sabor kulture ove je godine omogućio nastup orkestara B i D kategorije koncertnog programa. Orkestri D kategorije, ove su godine tako prvi puta imali priliku natjecati se na Susretu i to nastupom pred širokom publikom na otvorenoj pozornici na Frankopanskom trgu u Novom Vinodolskom, dok su orkestri u B kategoriji nastupili u okviru Doma kulture Novi Vinodolski. R

evijalni dio programa održan je u okviru 4 promenadna koncerta na gradskim trgovima u Novom Vinodolskom, Crikvenici i Selcu gdje su se orkestri predstavili s programima poznatih skladbi i koračnica, popularizirajući i promovirajući puhačku glazbu široj publici izvan prostorija koncertne dvorane.

Nastupe svih orkestara vrednovalo je stručno povjerenstvo u sastavu renomiranih dirigenata Ivana Josipa Skendera i Mira Saje te solista Simonijskog orkestra HRT-a Vanje Lisjaka, čijim su ocjenama orkestri nagrađeni sljedećim plaketama i pohvalama:

U B kategoriji koncertnog programa Zlatnu plaketu s pohvalom osvojili su Puhački orkestar DVD-a Špičkovina, Puhački orkestar „Lipa“ Tuhelj i Vodička glazba, a Zlatnu plaketu zaslužili su Limena glazba Dekanovec i Kulturno – glazbeno društvo „Mosor“ iz Klis – Kose. Srebrnu plaketu dobili su Limena glazba Vrbovec i Puhački orkestar grada Karlovca, a Brončanu plaketu osvojili su Puhački orkestar DVD-a Domagović i Gradska glazba Zadar.

U D kategoriji koncertnog programa Zlatnu plaketu s pohvalom izborili su Općinska glazba Baška Voda i Puhački orkestar HKUD-a Željezničar iz Zagreba. Srebrnu plaketu su dobili Puhački orkestar KUD-a „Lira“ iz Kraljevca na Sutli i Gradska glazba Našice. Brončanu plaketu zaslužili su Puhački orkestar Općine Domašinec, Gradski puhački orkestar Gospić, Gradski puhački orkestar „Krešimir“ iz Kutine, Limena glazba „Sv. Martin“ i Puhački orkestar Daruvarskog Brestovca i Končanice. Pohvalu za nastup osvojio je Pomladak puhačkog orkestra DVD-a Stankovo, Dječji orkestar puhačkog orkestra Zaprešić i Glazba Jakšić. 

Posebnu nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja osvojio je Puhački orkestar DVD-a Špičkovina izvedbom djela „Intrada, fuga i ples“ Marija Komazina.

Ekskluzivni sponzori 32. Susreta tvrtke Euro-Unit d.o.o. i Yamaha Music Europe za najbolje ocijenjene orkestre u obje kategorije osigurali su vrijedne nagrade u obliku instrumenata i  glazbene opreme. 

32. Susret hrvatskih puhačkih orkestara organizirao je Hrvatski sabor kulture, krovna udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u Hrvatskoj pod pokroviteljstvom Županije primorsko-goranske, uz potporu Ministarstva kulture RH i suorganizaciju Grada Novog Vinodolskog, Grada Crikvenice, Centra za kulturu Grada Novog Vinodolskog, Hrvatskog društva skladatelja HDS-ZAMP, TZ Grada Novog Vinodolskog, TZ Grada Crikvenice te tvrtke Jadran d.d. Crikvenica.

Više informacija o programu pronađite u izborniku Glazba - Puhački orkestri - Susret

Puhački orkestar DVD-a Špičkovina najuspješniji u B kat

Općinska glazba Baška voda najuspješnija u D kat.

VRH