HRSK

Glazba / Zborovi / Novosti

Uspješno održan međunarodni skup o zborskom amaterizmu

Protekle subote, 11. studenog 2017. godine, Hrvatski sabor kulture okupio je istaknute stručnjake i predstavnike zborske scene u okviru Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa pod nazivom „Zborski amaterizam u Hrvatskoj i regiji“. 
Ukupno 14 izlagača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije i Slovenije predstavilo je u Velikoj dvorani Hrvatskog sabora kulture u Zagrebu aktualne teme iz područja zborskog amaterizma u Hrvatskoj i regiji. 

Spomenuti je skup održan uz 50. obljetnicu Susreta hrvatskih pjevačkih zborova prvenstveno u cilju okupljanja i povezivanja istaknutih stručnjaka i predstavnika zborske scene te predstavljanja aktualnog stanja i potreba zborskog amaterizma u Hrvatskoj i regiji u svrhu njegovog daljnjeg očuvanja i razvoja.

Posebnu vrijednost Skupu dalo je gostovanje predsjednika Europskog zborskog udruženja-Europa Cantat i člana Upravnog odbora Udruženja mađarskih zborova, orkestara i folklornih ansambala (KÓTA) Gábora Móczára (HU) koji je predstavio organizaciju i aktualne projekte Europskog zborskog udruženja, primjere ostvarenih programa regionalne kulturne suradnje s Hrvatskom i zemljama iz naše regije te stanje amaterizma u Mađarskoj. Od pozvanih izlagača, stanje u Sloveniji predstavila je Mihela Jagodic (SLO), samostalna stručna suradnica za vokalnu glazbu Javnog sklada za kulturne djelatnosti Republike Slovenije. Dirigentica Tamara Adamov Petijević (SRB) predstavila je novoosnovanu Srpsku zborsku asocijaciju, a dr. sc. Bogdan Đaković (SRB) s Umjetničke akademije Novi Sad analizirao je problem repertoara amaterskih zborova u Srbiji u posljednja tri desetljeća. O ulozi lokalne zajednice u razvoju i očuvanju zborskog pjevanja na primjeru Grada Prijedora (BiH) govorio je šef Odsjeka za kulturu Grada Prijedora Zoran Stanić. Recentna istraživanja o stanju i povijesti zborskog amaterizma na području Istre predstavili su Dajana Miloš, mag. psych. i Branislav Ostojić, prof., a s područja Primorsko-goranske županije Doris Kovačić, prof. i Suzana Peša Vučković, mag. praesc. educ. Temu posvećenu specifičnostima rada s dječjim i djevojačkim zborovima predstavila je Ružica Kapitan, učiteljica savjetnica Glazbene kulture. Dr. sc. Antoaneta Radočaj-Jerković prikazala je rezultate istraživanja o povezanosti osjećaja životnog zadovoljstva s pjevanjem u amaterskom zboru, dok je o važnosti zborskog amaterizma govorila mr. sc. Heda Gospodnetić. Vesna Papac predstavila je ulogu Hrvatskog sabora kulture u organizaciji i razvijanju zborskog amaterizma Republike Hrvatske, dok je temu posvećenu marketingu i medijskoj promociji zborskih događanja izložio Tomislav Levak, mag. cult. 

Međunarodni znanstveno-stručni skup „Zborski amaterizam u Hrvatskoj i regiji“ održan je u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, uz potporu Ministarstvu kulture Republike Hrvatske i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Raspored Stručnog skupa_dvojezično

VRH