HRSK

Kazalište / Novosti

USPJEŠAN 2. FESTIVAL HRVATSKE PUČKE DRAME

Tri bogata kazališna dana, druženje i radost publike obilježili su 2. izdanje Festivala hrvatske pučke drame „Murski cimeri“ koji je od 6. do 8. listopada 2023. održan u najsjevernijem hrvatskom gradu - Murskom Središću. Tijekom tri festivalska dana na sceni Centra za kulturu „Rudar“ igrale su kazališne skupine iz Županje, Čakovca, Šolte, Zaboka, Zagreba, Nove Gradiške, Draganića, Virja i Lepoglave koje su zaslužne za izvrsna ostvarenja pučkog dramskog izričaja. 

Festival nosi naziv „Murski cimeri“, u čast tradicionalnoj folklornoj maski Murskog Središća, jer na kazališnim pozornicama, baš kao i u karnevalu, svi postajemo netko drugi.

Ovaj vrijedan festival, koji će svake godine prezentirati najbolja ostvarenja hrvatske pučke drame, pokrenut je 2022. godine na inicijativu Hrvatskog sabora kulture kao suorganizatora i pokrovitelja, a za domaćinstvo i organizaciju zaslužni su Centar za kulturu „Rudar“, Zajednica hrvatskih kulturno-umjetničkih društava Međimurske županije i KUD „Mura“. Glavno pokroviteljstvo i potporu potpisuje Grad Mursko Središće, a ovogodišnje izdanje poduprla je i Turistička zajednica područja Mura i gorice.

 

Na ovogodišnjem - drugom izdanju Festivala hrvatske pučke drame od 6. do 8. listopada 2023. zaigrali su: 


Gradsko kazalište Županja: VLAK U SNIJEGU 
Amatersko kazalište "Sulet" Šolta: JEMA NADE ZA NAS
Kazališna družina "Štolcer" Čakovec: HAJKA
Dramska udruga KAJ Zabok: STRIC MIŠKE
Roma teatar - Kazališna družina "Multikulti - Teatar R": PLAVA MUNJA
HKUU "Trenk" Nova Gradiška: ZA ŽIVOTA
KUD "Sveti Juraj" Draganić: KLUPKO
Glumišna družina Virje & HPD "Ferdo Rusan": KAM VRAG NEMRE, DOJDE BABA
KUD "Lepoglavski pušlek": JURA SE STRELJIL

 

VLAK U SNIJEGU - GAK Županja

 

Murski cimeri 2023. otvoreni su predstavom "Vlak u snijegu" u izvedbi Gradskog kazališta Županja koja je oduševila punu dvoranu Centra za kulturu "Rudar". Ceremoniju otvaranja festivala uveličale su i članice Društva žena Mursko Središće sa svojom tradicijskom maskom cimeri, po kojoj je festival i dobio ime. Prigodne riječi na otvaranju uputio je direktor festivala g. Dejan Buvač, a festival je svečano otvorio saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća g. Dražen Srpak. Otvorenju je u ime Hrvatskog sabora kulture nazočila i stručna suradnica Martina Brumen. 

Uslijedila su tri bogata festivalska dana koje je pomno pratilo i Stručno festivalsko povjerenstvo u sastavu: teatrologinja i kazališna kritičarka dr. sc. Sanja Nikčević, redateljica Iva Srnec Hamer i dramski umjetnik Dubravko Sidor koji su na okruglim stolovima komentirali odigrane predstave te u završnici festivala 8. listopada proglasili festivalske nominacije i nagrade.

LAUREATI 2. FESTIVALA HRVATSKE PUČKE DRAME

Za najbolju sporednu žensku ulogu nagradu je ponijela Vesna Vlaović iz HKUU „Trenk“ Nova Gradiška, dok je najbolju sporednu mušku ulogu ostvario Ivan Stanić iz kazališta Roma Teatar iz Zagreba.

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Kristini Štebih iz Kazališne družine „Štolcer“ iz Čakovca, dok je najbolju glavnu mušku ulogu utjelovio Petar Prstac iz KUD-a „Sveti Juraj“ Draganić.

Nagrada za najbolji dramski teskt pripala je Đurđici Seleš iz Dramske udruge „Kaj“ iz Zaboka.

Nagrada za njegovanje kulturne baštine otišla je u ruke članova Glumišne družine Virje.

Dvije grande nagrade - ona za najbolju režiju i ona najvažnija, za najbolju predstavu u cjelini otišle su u Županju. Nagradu za najbolju režiju primila je Snježana Puljić, redateljica predstave "Vlak u snijegu" Gradskog amaterskog kazališta Županja koja je ujedno proglašena  najboljom predstavom u cjelini 2. FHPD-a.

Čast uručenja festivalskih nagrada pripala je gradonačelniku Murskog Središća g. Draženu Srpaku te direktoru festivala g. Dejanu Buvaču.

Čestitamo svim sudionicima koji su svojim predstavama oplemenili publiku i u Mursko Središće donijeli radost kazališne igre i ljepotu pučkog dramskog izričaja. 

Vidimo se iduće godine na 3. Murskim cimerima u Murskom Središću.

 

 

PRAVILA Festivala hrvatske pučke drame 2024

VRH