HRSK

Ples / Folklor / Novosti

Tiskan novi priručnik Narodna nošnja Požeštine-Biškupci

Iz tiska je izašao novi priručnik za rekonstrukciju Narodne nošnje Požeštine - Biškupci autorice Dubravke Matoković. To je 32. naslov u edicijama o narodnim plesovima i nošnjama Hrvatske u izdanju Hrvatskog sabora kulture. Svečana promocija održat će se 6.2.2020. u Gradskom muzeju Požega s početkom u 18.00 sati. Srdačno ste pozvani!

Temu Narodne nošnje Požeške kotline obradila je autorica Ljubica Igić 1988. godine, no mlada autorica Dubravka Matoković u ovom svom djelu donosi nova saznanja te pojedinosti s terena kojeg je istraživala s jednom od recenzentica ove knjige, Vesnom Kolić-Klikić. "Narodna nošnja Požeštine – Biškupci" donosi detaljne opise ženske i muške tradicijske nošnje Biškupaca. U njoj su podastrti važni podatci o preslojavanju tradicijskog ruha krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Knjiga je pisana kao priručnik za potrebu obnove i izradu novih ženskih i muških nošnji sela Biškupci. Uz tekstualni dio i fotografije, knjizi su dodani crteži tradicijskih krojeva ženskog i muškog narodnog ruha ovoga kraja. Recenzije su napisale muzejske savjetnice Ivančica Ivkanec i Vesna Kolić Klikić. Lektorica je Dijana Klarić, prof., a krojeve su crtale Jelena Grabusin, dipl.ing. i Sanja Šprem dipl.ing. Autori fotografija su Barbara Ozanjek i Boris Knez iz Gradskog muzeja Požega dok je sažetak na engleski jezik prevela Dunja Horvat Weitner. Knjiga je otisnuta u 500 primjeraka, a grafičku pripremu i tisak realizirala je tvrtka Print Vidić j.d.o.o iz Požege. 

Hrvatski sabor kulture kao krovna udruga kulturno umjetničkog amaterizma u RH u svoje djelatnosti ubraja i nakladničku djelatnost koja se ostvaruje kroz dvije velike biblioteke: Muzičku i Kazališnu te dvije značajne edicije: Narodne nošnje Hrvatske i Narodni plesovi Hrvatske. Početke konstantne nakladničke djelatnosti današnji Hrvatski sabor kulture bilježi već 1969. godine no i prije toga se javljaju značajna izdanja. 

Najraniji priručnici datiraju u 1984. godinu (Narodna nošnje Prigorja autorice Nerine Eckhel i Narodna nošnja Slavonije autora Ivice Šestana) kada u projektu sudjeluje i Etnografski muzej u Zagrebu. Osnovni cilj priručnika je da se detaljnim stručno-znanstvenim pristupom utvrdi i opiše odabrana inačica od strane autora te da se preciznim krojevima u određenom omjeru fiksira. Priručnici nude rješenja za kvalitetnu rekonstrukciju, a kao prilog sadrže dokumentarne fotografije, rječnike lokalnog nazivlja i priloge o pravilnim načinima čuvanja i prezentiranja na sceni. Sažetci su prevođeni uglavnom na engleski, njemački i francuski jezik te su od koristi i za Hrvate izvan domovine koji čuvaju i njeguju svoju baštinu po cijelom svijetu. Dostupna izdanja možete provjeriti na našoj web stranici (izbornik Publikacije/Izdanja HSK-a).

Pozivnica

VRH